Eski Başbakanlardan Tansu Çiller seçimlere kısa bir süre kala uzun süren suskunluğunu bozdu: "Türkiye`nin Kırat`a ihtiyacı var"

Eski Başbakanlardan Tansu Çiller seçimlere kısa bir süre kala uzun süren suskunluğunu bozdu:

Tansu Çiller, "Ülkemizin merkez sağa, DP misyonuna ve Kırat`a her zamankinden çok ihtiyacı vardır. Merkez sağ, bir yiğit hareketidir. Yiğit düştüğü yerden bu seçimlerde kalkacaktır" dedi.

"Demokrat Parti`nin hedefi sadece barajı aşmak değil, iktidar alternatifi olmaktır. Olabilme şansı da vardır. Bunun ön şartı da, içindeki herkesin el ele vermesiyle mümkündür."
"Sayın Zeybek, bilgi ve birikimi olan, parti tabanına da güzel mesajlar veren bir Genel Başkan. Demokrat Parti, benim partim. Zamanı geldiğinde her türlü desteği vereceğimi, sayın Zeybek`e bildirmiştim. Bu desteği benden ne şekilde almak istiyorsa, alabilir. Ülkenin merkez sağa ve Kırat`a her zamankinden daha çok ihtiyacı var."
Eski Başbakanlardan Tansu Çiller 12 Haziran`da yapılacak milletvekili seçimlerine bir hafta kala uzun süren suskunluğunu bozdu. Tansu Çiller, "Ülkemizin merkez sağa, DP misyonuna ve Kırat`a her zamankinden çok ihtiyacı vardır. Merkez sağ, bir yiğit hareketidir. Yiğit düştüğü yerden bu seçimlerde kalkacaktır" dedi.
Kardak kayalıklarıyla ilgili tartışmalar sırasında Başbakanlık görevinde bulunan Tansu Çiller, DP Genel Başkanı Namık Kemal Zeybek`in gündeme taşıdığı, Yunanistan tarafından işgal edilen Bulamaç ve Eşek adalarıyla ilgili olarak şunları söyledi:

Bu adaları boş bırakmamak lazım

"Burada büyük bir hassasiyet var. Bu adaların her biri için 1920`lerden itibaren bazı anlaşmalar, değerlendirmeler vardır. Hepsini masaya koyup, birlikte bakmak lazım, her ada için. Ama önemli tarafı, bu adaların karasuları, hava sahası var. Eğer buralardan biz geri çekilirsek, yarın öbür gün buraların arasından geçme değil, burası ile Türkiye arasından geçmekte sıkıntılarımız olur. Kendi alanımızdan, diğer karaya geçerken dahi çok ciddi sıkıntılara maruz kalabiliriz. Bunların çok ciddi araştırılması gerekir.
 

Benim Ege konusunda ciddi endişelerim var.

Ben Kardak kayalıkları için böyle yaptım ve ikna oldum ki, burası özellikle 1936 anlaşmasıyla bizim burada varlığımız uluslararası düzeyde tescillenmiştir. Bu adaları boş bırakmamak lazım. Buraya bir ev veya başka birşey konulduğu zaman oradaki durum değişikliği söz konusu oluyor, uluslararası kabule göre. Buraları başıboş bırakmak çok vahimdir. Bugün, Yunanistan gerçekten sıkıntılı bir durumda. Ama yarın ne olur bilinmez. Tarih 5-10 yıl içinde yazılmaz. Tarih nesiller boyu yazılır. Bugünün şartları 10 yıl sonra çok farklı olabilir. Bugün keyfi gibi görülmeyen, bugün elde edilmiş şartlarla, yarın ileriki nesiller için ciddi ciddi kayıplar haline gelir. Benim Ege konusunda ciddi endişelerim var. Benim milliyetçi yanım her zaman ağır basmıştır. Yunanistan`ın bu adaları yerleşime açması, Ege sorunun çözümüne zarar verecektir. Seçimden sonra bu konuyla ilgili önemli açıklamalar yapacağım.
Hergün Gazetesi`nden Adnan Odabaş`a konuşan Çiller, 12 Haziran`da yapılacak seçimler öncesinde Merkez Sağ`ın durumu ile ilgili olarak da şöyle konuştu:

Merkez sağa ihtiyaç olduğuna inanıyorum

"Sağ ve sol partili her iki parti olacaksa, bu sağın merkeze daha yakın olması lazım. Çünkü, muhafazakarlık merkezinin çok fazla sağa kayması kutuplaşmayı fazlalaştırır. Kutuplaşma çok fazlalaştığı zaman da, siyaset bu defa çekişmeye ve kavgaya yol açar. Onun için ben halen bütün şartlar altında, merkez sağın ihtiyaç olduğuna inanıyorum. Çünkü sağdaki partiler biraz merkeze yaklaşacaklar. Herkesin rahat olduğu bir Türkiye, herkesin korkusuz yaşadığı bir Türkiye, herkesin birinci sınıf gördüğü bir Türkiye. Bence merkez sağı canlandırarak yapacak veya sağdaki partiler biraz daha kapsamlı, herkesi kucaklayan bir konuma getirecek. Siyasi görüşleri farklı olsa dahi, birinci, ikinci sınıf, tercih edilen, edilmeyen vatandaş, önü açık kapalı memur, bütün bunları aşan bir siyasi harekete ihtiyaç olduğunu düşünüyorum.

Merkez sağ bir yiğit hareketidir

Merkez sağ bir yiğit hareketidir. Bu hareketin düşme sebebi içindekilerin birbiriyle yaptığı kavgalardan meydana gelmiştir. Bunu düzeltmek, yeniden ayağa kaldırmak mümkündür. Demokrat Parti`nin hedefi sadece barajı aşmak değil, iktidar alternatifi olmaktır. Olabilme şansı da vardır. Bunun ön şartı da, içindeki herkesin el ele vermesiyle mümkündür. Türkiye`nin sorunları o kadar büyük ve önemli ki, Türkiye yeni bir döneme o kadar ihtiyaç duyuyor ki, biz hepimiz el ele verdik imajı o yiğidi düştüğü yerden kaldırmanın ilk adımı olacaktır."
Çiller, 15 Ocak 2011 tarihinde yapılan kongrede Demokrat Parti Genel Başkanlığı`na seçilen Namık Kemal Zeybek`le ilgili düşüncelerini ise şöyle açıkladı:

"Sayın Zeybek, bilgi ve birikimi olan, bir Genel Başkan."

"Sayın Zeybek, Demokrat Parti ile birleşen ANAP`ta ve DYP`de milletvekilliği ve bakanlık yapmış, bilgi ve birikimi olan, parti tabanına da güzel mesajlar veren bir Genel Başkan. Demokrat Parti, benim partim. Zamanı geldiğinde her türlü desteği vereceğimi, sayın Zeybek`e bildirmiştim. Bu desteği benden ne şekilde almak istiyorsa, alabilir. Ülkenin merkez sağa ve Kırat`a her zamankinden daha çok ihtiyacı var. Demokrat Parti tabanı tecrübeli kadrolarla doludur. Bu seçimlerde Kırat`ın şahlanmasını gönülden arzu ediyorum. Sayın Zeybek ve teşkilat mensubu arkadaşlarıma da başarılar diliyorum."



Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli