ETO Başkanı Sarı´dan açıklamalar

ETO Başkanı Sarı´dan açıklamalar

Erdek Ticaret Odası Başkanı Özlem Sarı: ?İsveç´e de mor soğan ihraç edilecek? ?Kazdağları´ndaki kıyım yüreğimi yakıyor?

Erdek Ticaret Odası(ETO) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB) Turizm Kurulu Başkanı Mimar F. Özlem Sarı, çeşitli konular hakkında düşüncelerini açıkladı.

                          MOR SOĞAN ÇOK KALİTELİ

Özellikle Ballıpınar Mahallesi olmak üzere kısmen de Doğanlar ve Ormanlı mahallelerinde üretilen, ?balık soğanı? olarak da bilinen ?mor soğan?ın kalitesinin her geçen gün yükseldiğine dikkati çeken Sarı, şu değerlendirmede bulundu:

?Bildiğiniz gibi, 5 yıl kadar önce, Odamızın organizasyonu sonucunda hepsi çok iyi arkadaş 9 kadından oluşan ?Bereketli Eller Kooperatifi´ni oluşturmuştuk. Uzun bir uğraş sonucunda da mor soğana ?coğrafi işaret´ almıştık. Mor soğan, Kapıdağ dahil dünyada sadece üç ülkede üretiliyor. Bu çabalarımız öncesinde Kapıdağ´da mor soğan üretimi, fiyatların düşüklüğü nedeniyle katma değeri ortadan kalkmış, neredeyse yok olma noktasına gelmiş ve bu üretimi yalnızca Ballıpınar yapıyordu. Neredeyse onlar da vazgeçmek üzereydiler. Kooperatifimizin doğru çalışması sonucu mor soğanın kilosu 700 kuruştan bugün 3 liraya kadar yükseldi. Hâlen ağırlıklı olarak Ballıpınar olmak üzere az da olsa Doğanlar ve Ormanlı´da, yaklaşık 660 dönümlük alanda mor soğan ekiliyor. Bu yıl ekim alanlarınızda yüzde 10-15´lik bir artış da oldu. Mor soğanın hem ekim alanı, hem de başta tohumlukları olmak üzere kalitesi arttı. Kooperatifimiz, bu ürünü Metro ve Migros marketler zincirlerine pazarlıyor. Ayrıca tüccar da satın alıyor.?

Mor soğanın uzun ömürlü olması için çalışmalar yaptıklarının da altını çizen Sarı, şöyle konuştu:

?Mor soğanın hava sirkülasyonuyla bozulmaması için Ballıpınar ve Erdek merkezde depolar oluşturduk. Böylece gelecekte mor soğanın 12 ay boyunca satışını sağlamak istiyoruz. Şu ana dek 200 ton civarında mor soğan satışı gerçekleşti. Anlaşmalı market zincirlerimiz aracılığıyla bu sezon sonunda satışların 850 tonu bulacağını tahmin ediyoruz.?

/resimler/2019-8/7/0248397526118.jpg

                                           İSVEÇ´E İHRACAT

Hâlen Erdek merkezde oturanların yüzde 54´ü, kırsal mahallelerde yaşayanların yüzde 90´ının geçimlerini tarım sektöründen karşıladığını vurgulayan ETO Başkanı Özlem Sarı, şunları söyledi:

?Daha önce Kanada´ya mor soğan ihracatımız olmuştu. Şimdi de İsveç´e ihracata hazırlanıyoruz. İlk etapta bu ülkeye 250 tonluk ihracat yapılacak. Mor soğanın geleceğinin daha da parlak olacağına inanıyorum.?

/resimler/2019-8/7/0249297058493.jpg

                            TURİZM SEZONU PARLAK DEĞİL

Erdek´te, bu yılki turizm sezonunun pek parlak geçmediğine işaret eden Sarı, şu değerlendirmede bulundu:

?Bildiğiniz gibi bu turizm sezonunun öncesi Ramazan Bayramı´na rastlamıştı. Yoğun geçen bir bayram tatili turizmi Erdek için motivasyon olmuştu. Ancak daha sonra Erdek turizmi canlılığını yitirdi. Bunu Erdek turizm sektörü içinde bulunanların mutsuzluğu da ortaya koyuyor. Şimdi Kurban Bayramı tatili yaklaştı. Dilerim Erdek için bu bayram tatili de hareketli geçer. Ama şu gerçeğin de altını çizmek gerekir ki, ülkemizin içinde bulunduğu ağır ekonomik sıkıntılar nedeniyle vatandaşlarımız için tatil yapmak artık lüks duruma geldi. Kısacası Erdek için turizm sezonu doyurucu geçmiyor. Dilerim, Erdek´te yaşayanlar için kış çok zor geçmez. Yine de Erdek´in içinde bulunduğu eşsiz coğrafi konum nedeniyle Allah´a şükretmemiz gerekir.?

/resimler/2019-8/7/1044462928471.jpg

                   KAZDAĞLARI´NA NASIL KIYILIR ANLAMIYORUM

Bir yabancı şirketin, siyanürle altın araması için Kazdağları´nda 200 bin ağacın kesilmesinin acısını yüreğinde hissettiğinin vurgulayan Sarı, şöyle konuştu:

?Kazdağları, bizim de bulunduğumuz Balıkesir ilinin sınırları içinde yer alıyor ve dünyanın en çok oksijen üreten ikinci bölgesi. Aynı Kapıdağ gibi endemik bitki çeşitliliğine sahip. Şimdi Kanadalı bir şirkete siyanürle altın araması için burada ağaç katliamı yapılmasına nasıl izin verildi, bu kıyıma nasıl yeşil ışık yakıldı, anlayamıyorum. Bu bölgeyi harap ettikten sonra milyarlarca lira harcasan onu yerine getiremezsin.?  ÖNDER BALIKÇI



Anahtar Kelimeler: Başkanı Sarı açıklamalar
  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu