Facia ya ramak kaldı.

Facia ya ramak kaldı.

13 Kişilik mürettebattan 3 kişi hastaneye kaldırıldı.

Bandırma limanında demirli boş konteynır nakli yapan "Aliağa" gemisi battı.

Bandırma limanında 9 numaralı rıhtımda demirli bulunan "Aliağa" isimli gemi Haydarpaşa´ya götürmek için boş konteynır yüklemesi yaparken battı.

/resimler/2017-5/16/0036027419443.jpg

Deniz kazası bugün saat 16.30 sularında meydana geldi. Yükleme hatası nedeni ile üzerindeki konteynırların kayması sonucu yavaş yavaş yan yatıp batmaya başlayan "Aliağa" gemisinde yaşanan can pazarı tehlikenin büyüklüğünün göstergesiydi.

12 Kişilik mürettebat süratle gemiyi boşaltırken, batma anında denize düşen ve parpma neticesi yaralanan 3 mürettebat kaldırıldıkları Bandırma devlet hastanesinde tedavi altına alınırken, 9 mürettebat ta olay mahaline gelen Cankurtaranlar içinde yapılan müdahale ile ayakta tedavi edildiler.

/resimler/2017-5/14/2157176363814.jpg

Bandırma limanında ilkkez meydana gelen Gemi batma olayı büyük bir şans eseri can kaybına neden olmadı. Konteynırların denize dökülüp suya battığı 9 numaralı Rıhtım emniyet altına alındı.

 

Aliağa´dan Bandırma Limanı´na boş olarak gelen yük gemisi, burada yanlış yükleme sonucu önce yan yattı. sonra battı. Tamamı sular altında kalan gemide Kenan Yavaş, Hasan Koç ve İsmail Menekşe yaralandı. Hastaneye kaldırılan 3 kişi tedavi altına alındı.

 

Çelebi Bandırma Liman İşletme Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, "1998 groston ağırlığında, 77 metre uzunluğunda ve 13 metre genişliğindeki geminin batma nedeninin kaza kırım ekibi tarafından yapılacak araştırma sonrasında tespit edileceği belirtildi.

 

Öte yandan, gemideki yakıt sızıntısına karşı görevliler limanda önlem aldı. Yakıtın denize sızmaması için rıhtım içerisinde bariyerlerin çekildiği görüldü.

 

Batan gemi ile ilgili açıklama yapıldı

Çelebi Bandırma Limanı´nda konteyner yükleme-boşaltması sırasında batan M/Ali Ağa gemisiyle ilgili olarak açıklama yapıldı.

Liman yetkilileri, geminin fiziksel özellikleri ve batışı ile ilgili olarak aşağıdaki bilgileri verdiler.

M/V ALİAĞA  GEMİSİNE AİT FİZİKSEL ÖZELLİKLER:

BANDIRA :  TC

IMO NO:  8121719

TYPE :  General Cargo

TAM BOY :  77 m .

EN  :  13 m.

MAX. DRAFT : 7,62 mt.

GROSS TON :  1998

NET TON       : 1075

AMBAR ADEDİ :  1 (Tulum ambar)

AMBAR KAPAK TİPİ : Mac Gregor tipi

ACENTE : Kınay Gemi Acenteliği

İŞLETİCİ : KTL - Kınay Transport & Logistics S.A 

Gemi personel Adedi : 13

YÜKE İLİŞKİN BİLGİLER:

Tahliye    : 15X20´ lik boş Konteyner

Yükleme  : 96x20´lik dolu konteyner

Gerçekleşen Yükleme:

Ambar içi :                   78x20´lik dolu konteyner

Güverteye yüklenen :  15x20´lik dolu konteyner

Limanda kalan :            3x20´lik konteyner

OLAYIN MEYDANA GELİŞ ŞEKLİ :

15X20´lik boş konteynerin tahliyesinden sonra, Etimaden firmasına ait bigbaglerde ortalama her bir konteynerde 26 ton civarında yüklü Etibor yükünün yüklenmiş olduğu konteynerlerin, gemi işleticisinin hazırlayarak limanımıza göndermiş olduğu EDI  dosyasındaki yükleme planına göre, gemi yükleme operasyonu başlamış, 78x20´lik dolu konteyner gemi ambar içine yüklenerek gemi ambar içi tamamen doldurulmuş ve akabinde gemi ambar kapakları gemiciler tarafından kapatılarak gemi ambar üzerine yine yükleme planına göre 15x20´lik dolu konteyner yüklenmiştir.

15. dolu konteyner ambar üzerine yerleştikten sonra gemi sancak tarafına yatmaya başlamış, bunun üzerine liman Romörkörleri ile sancak tarafından destek olmak ve  geminin yatışını önleme çalışması yapmak üzere gidilirken , geminin  baş ve  kıç halatlarının kopmasıyla gemi düzeltme operasyonu yapılamamış  ve gemi, iskele kısmı su üstünde kalacak şekilde sancak tarafından denize batmıştır.

Gemi yan yattığı sırada personel tahliyesi esnasında hafif yaralanan 3 kişi (1 gemi personeli  ve 2 liman personeli)  hastaneye gönderilmiş, ayakta tedavisi yapılarak hastaneden tahliyeleri yapılmıştır.

Çevre ve Deniz  kirliliği ile ilgili gereken tüm tedbirler alınmış olup deniz kirliliği konusunda yetkilendirilmiş uzman firma çalışmalara başlamıştır.

Limanımızda diğer rıhtımlarda operasyonlar devam etmektedir.



Anahtar Kelimeler: Facia ramak kaldı
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli