"Farkına varın artık!"

Vakaların arttığı Erdek'te bir uyarıda Doktor Kadir Dadan'dan geldi.

Ülke genellemesinde yaşanan pandemi sürecinin kontrol edilemediği iller arasında bulunan Balıkesir'de özellikle hafta sonları metrepol kentlerden bölgemize gelenrin vaka artışlarında önemli etken olarak gösteriliyor.

Bu anlamdaki verilerin beklentinin çok üzerinde olduğu gözlenen Erdek'te tanınmış halk sağlığı Hekimlerinden Dr. Kadir Dadan'da sosyal medya hesabından yaptığı uyarı ile dikkatleri VOVIT-19 etkisine çekti.

Dr. Kadir Dadan sosyal medya hesabından yaptığı uyarıda; 

"Küresel Covit-19 salgınının ülkemizde bir yılı doldurmasının ardından, aynı zamanda bir halk sağlığı doktoru olarak son günlerde gelişen ve yaşadığımız mahalleyi, şehri, bölgeyi de etkileyen durumlar hakkında bir uyarı yapmanın yararlı olduğunu düşünüyorum.

Salgına ilişkin alınan önlemlerin etkilerinden öte, solunum yolları ağırlıklı olarak bulaşan bir virüsün, her iki(ilk-son) bahar aylarında artan vakalara neden olması oldukça beklenen bir durumdur. Keza Covit-19 salgınına ilişkin vakalar da hem dünyada hem de ülkemizde benzer bir seyir göstermektedir. Aşağıdaki grafikten de kaba ölçekte bunu fark edebilirsiniz. Salgına karşı alınan önlemler, bu artışların çok daha fazla oluşarak yıkıcı hale gelmesini önlemeye yöneliktir ki ülkemiz örneğinde çok da kötü olmayan bir sonuç elde edilmiş, yüksek riskli yaş gruplarının aşılanmasına fırsat verecek bir zaman kazanılmıştır.

Ek olarak grafiğin ayrıntısına bakarsanız, son onbeş gündür ortaya çıkan artışların bir önceki bahar dönemlerine göre daha yavaş ancak kararlı olduğunu ve oluşacak yükselişin daha yüksek bir hacimde hastalanmayı beraberinde getireceği öngörülebilir.

Önümüzdeki 15-20 gün içinde yüksek riskli yaş gruplarının aşılanmasının tamamlanması mümkün olsa da, özellikle hastalığı belirtisiz yada hafif geçiren genç yaş gruplarının hastalığı yayma konusunda daha da artan kritik bir öneme sahip oldukları ortadadır. Bu grubun aşı olmaya ikna edilmesi de kolay olacak gibi görünmemektedir. Ortalama 60 yaş civarındaki bir kişi, arkadaşları, dostları, kardeşleri hastalığı orta-ağır şekilde geçirdiğinden, yoğun bakım tedavileri ve ölümlerle karşılaştığından, kendisi de aşı olmakta fazlaca tereddüt göstermemektedir. Oysa özellik 40 yaş altı grup ise, şu anda "arkadaşlarıma, dostlarıma, kardeşlerime bir şey olmuyor, korkulacak bir şey yokmuş, bana da bir şey olmaz, anne-babam da aşı oldu, onları da aşı korur, yeter artık bu önlemler!" düşüncesinde görünüyor.

Burada temel bir gerçeği hatırlatma ve o gerçeğe göre bilinçle hareket etme gerekliliğini vurgulamak istiyorum. Her yeni bulaşma, virüs için kendini yeniden var etme ve geliştirme fırsatı taşır. Bu yüzden bulaşın kırılması salgın kontrolünün sağlanması kadar, değişik ülkelerde örneklerini gördüğümüz yeni başkılaşımların önlenmesi açısından da büyük öneme sahiptir. Bulaşı kıracak olan, başkalaşımı engelleyecek olan da insanlar arası hareketin durdurulmasıdır. Bugün toplanacak bilim kurulunun, salgının ülke genelinde yaygınlaşmasına rağmen tam bir kapanma kararı alacağını sanmıyorum. Ancak 65 yaş üstü aşılamalar biter bitmez uzun süreli bir kapanmanın zorunlu olacağı kanaatindeyim. Eğer bu 15-20 günü önlemlere uyarak geçirebilirsek, gençlerimizi birlikte yaşamanın gereklerine dair ikna edebilirsek bu kapanmaya gerek kalmayabilir.

Unutmayalım, salgın tüm toplumu etkiler ve toplum katılımı olmaksızın durdurulamaz.

Tehlike büyük, sorumluluk hepimizin"

                                                         Dr. Kadir Dadan



Anahtar Kelimeler: "Farkına varın artık!"
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli