“Gazeteciliğin önünde engeller kaldırılsın”

“Gazeteciliğin önünde engeller kaldırılsın”

BGC, iktidar ve muhalefet temsilcilerine seslenerek gazetecilik mesleğinin yapılmasının önündeki engelleri kaldırmaya çağırdı.

“Gazeteciliğin önünde engeller kaldırılsın”

Bandırma Gazeteciler Cemiyeti(BGC), son yıllarda gazetecilerin çalışma koşullarının yanı sıra, ifade özgürlüğü düzeyinin de geriye gittiğini açıkladı. BGC, iktidar ve muhalefet temsilcilerine seslenerek gazetecilik mesleğinin yapılmasının önündeki engelleri kaldırmaya çağırdı.

“HAKLAR AZALDI, BASKI ARTTI”

Bandırma Gazeteciler Cemiyeti(BGC), 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nün60. yılında kanunun tanıdığı hakların azaldığı ve doğruyu yazan kalemlerin üzerindeki baskıların arttığına dikkat çekti. BGC Başkanı Kaan Bingül, sektördeki mesleki düzenlemelerin yetersiz olmasının bilgi birikimi, eğitimi yetersiz olan aklına esen herkesin gazeteci maskesiyle dolaşmasının önünü açtığına dikkat çekti. Bingül, sosyal medyayı kişilik haklarına saldırı platformuna dönüştüren, provokatörlükten çekinmeyen, basın etiğinden habersiz silahsız tetikçilerin şehirleri ve ülkeyi yönetenler tarafından tercihi haline dönüşmesinin akıl tutulmasından kaynaklandığını söyledi.İşlerini hakkıyla yapan gazetecilerin meslek onurlarını korumak için verdiği mücadelede yalnız bırakıldığını ifade eden Bingül, yasal boşluklardan faydalanan şarlatanların sektörde yer almasına engel olamadığını dile getirdi.

“GAZETECİLER İTİBARSIZLAŞTIRILMAYA ÇALIŞILIYOR”

Kamu yararı gözeten, derdi gerçeği ortaya çıkarmak olan gazetecilerin türlü zorluklara göğüs germek zorunda aldığına vurgu yapan Bingül, “Maddi imkânsızlıklar içerisinde yaşama mücadelesi veren meslektaşlarımız, bazen gözaltına alınarak, bazen işsiz kalmayı göze alarak, sosyal medya ve dedikodularla itibarsızlaştırmaya yönelik saldırılara göğüs gererek, bazen de tutuklanıp özgürlüklerini kaybederek bedel ödemek zorunda kalıyor” dedi.

“İKTİDAR VE MUHALEFETTE YANDAŞLAR ZEVKİ SEFA SÜRÜYOR”

İktidar ve muhalefette yandaşların zevki sefa sürdüğü, korunup kollandığı bir düzen yaratıldığının önemle altını çizen Bingül, “Yerel ve genelde yalnızca iktidara biat eden gazetecilere destek sağlanırken, kamuoyunu haberle buluşturmak isteyen yaygın ya da yerel bağımsız gazeteler çeşitli ekonomik baskılar altına alınmaya çalışılıyor. Derdi işini yapmak işini yapmak olangazetecilere randevu verilmiyor, telefonları açılmıyor. Bilinçli bir şekilde yalnızlaştırılmaya çalışılıyor. Toplumu aydınlatma, bilgilendirme gibi kutsal bir görevi yerine getiren, gerektiğinde canını tehlikeye atan gazeteciler çok daha iyi koşullarda çalışmayı ve saygıyı hak ediyor” diye konuştu.

“ÜÇ MAYMUNU OYNAMAYIN”

Basının değerini sadece 24 Temmuz'larda, 10 Ocak'larda hatırlayıp, güzel mesajlar veren ancak sorunları çözme noktasında üç maymunu oynayanlara seslenen Başkan Bingül, “Bir gün bütün kapılar yüzünüze kapandığında ve kimse sizi dinlemediğinde, sesinizi duyurmak için bir gazeteciye ihtiyaç duyacağınız gerçeğini unutmayın.Baskı ve korku ile yaşayan bir basın, kamunun avukatlığı görevini yerine getiremez, toplumsal yararları savunamaz. Bu nedenle basın özgürlüğü, basına tanınmış bir ayrıcalık değil, kişilik hakları gibi korunan bir hak olarak değerlendirilir. Yerelde ve genelde, iktidarı, muhalefetiyle çalışma koşullarını zora sokan, halkın haber alma hakkını engelleyen uygulamalardan vazgeçmeye davet ediyoruz.” şeklinde konuştu.

“HABERDE EMEK VAR, HAYAT VAR, MÜCADELE VAR”

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününün slogan olmaktan kurtarılması gerektiğini savunan Bingül, “Bu günü kutlama mesajlarıyla geçiştirmekten vazgeçip, yaşadığımız sorunlardan kurtularak, çok daha iyi koşullarda görev yapmamızı sağlayacak düzenlemelerin yapılması gerekmektedir. Bir haberi okurken unutmayın ki, o haberde emek var, hayat var, mücadele var. Çalışan, çalışamayan tüm gazeteci arkadaşlarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlarken, tüm meslektaşlarımızı bir kez daha tek yürek tek ses olmaya ve gazeteciliğe sahip çıkmaya çağırıyoruz”diye konuştu.



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli