Geçmişten bugüne Bandırmaspor

Geçmişten bugüne Bandırmaspor

"25 YIL ÖNCE" Başkan Hasan Sur anlatıyor:

25 YIL ÖNCE  Başkan Hasan Sur anlatıyor:

“1960 yıllarında ben Marmara Gençlik Kulübü Başkanlığına getirildim. O tarihlerde Marmara ve İdmanyurdu Gençlik kulüpleri iki ezeli rakip Fenerbahçe ve Galatasaray gibi..1964 yılını geçemeyeceğim.Marmara Gençlik Kulübü ismini yurt sathına yayıyor. Önce Balıkesir grup şampiyonu oluyoruz, daha sonra Bursa, İzmir ve İstanbul grup birincisi oluyoruz. Hele bir Alibeyköyspor maçı var ki, onu hiç unutamam. Mithatpaşa Stadı’nda bu dev rakibi 4-0 gibi açık bir farkla yeniyoruz. Bandırma’da şenlik var. Bizi sandallarla, motorlarla  körfez açıklarında karşılıyor sporseverler. Karşılama törenine katılanlar arasında (Eski Bandırma Kaymakamı) Bursa Valisi Zekayi Gümüşdiş bile vardı.

“Bandırmaspor’u nasıl kurduk”

“Yıl 1965  Futbol Federasyonu bir karar aldı” diyerek söze başlayan Hasan Sur 2.Lig kurulacak ancak bu gruba  sadece vilayet takımları  katılabilecek dendi. İlk teklif vilayetimiz olması nedeniyle Balıkesir’e yapıldı.Balıkesir bu teklife hazır olmadıklarını beyan ederek ılımlı bakmamışlardı. Balıkesir bu lige girmezse biz girelim dedik. Çeşitli engelleri aşarak Balıkesir-Bandırmaspor adı altında 2.Lig’e katılma kararı verdik.

Bandırmaspor’u kurmak için Marmara ve İdmanyurdu takımlarını birleştirdik. Bu iki kulüp bütün mal varlıklarını birleştirdi ve tek isim altında buluştu.

Başkan kim olacak?

“Kulübün kurulmasıyla birlikte başkan kim olacak sorusu gündeme geldi. İdmanyurdu Gençlik Kulübü Başkanı Ahmet Duygun, Marmara Kulübü Başkanı bendim” diyen Hasan Sur. “Ortaya bir teklif atarak, en iyi transferi yapan başkan olsun dedim. Ahmet Duygun işlerinin yoğunluğunu öne sürerek başkan sen ol dedi. Artık Bandırmaspor’un başkanı olmuştum. Önce transfere yönelerek çok iyi bir kadro ile lige katılmak amacıyla Özkay’ı, Cengiz’i, Salih’i Akgün’ü B. Ahmet’i renklerimize bağladım.1-2 sene sonra Türkiye Kupası’nda çeyrek finale kadar çıkıp,  Galatasaray gibi bir takımı Bandırma’da seyircimiz karşısına çıkardım.”

290 bin liralık transfer

Hasan Sur, ilk kuruluşta transfer için harcanan paranın 290 bin lira olduğunu belirterek, bugün o transferlere 200-300 milyar lira harcamamız gerekir diye sözlerine devam ederek” Marmara ile İdmanyurdu takımlarının bütçesi 100’er bin lira idi. Bu para arkadaşlara çok geldi. Ancak benim gayretimle Bandırmaspor’un bütçesin 300 bin liraya çıkarttık.” Bandırmaspor’u 7 yıl şan ve şerefle taşıdıklarının altını çizen Hasan Sur ,bugün öyle bir kadro kurulsun Bandırmaspor 2.Lig değil 1.Lig de top koştururdu.” (Röportaj 1998)

Kupa kurucu başkanın ellerinde

2015-2016 Futbol Sezonunu şampiyonlukla süsleyen Bandırmaspor  yönetimi PTT 1.Lig’e çıkışını kutlarken, kupasını, Bordo-Beyazlı Kulübü 1965 yılında profesyonel lige taşıyan 87 yaşındaki ilk başkan Hasan Sur’a götürdü. 

Başkan Erhan Elmastaş kupayı Hasan Sur’a verirken , Sur duygulu anlar yaşadı. Kendisine bu nezaketinden dolayı teşekkür etti. Çok mutlu günler geçirdim diyen Sur, ‘’Bu kupanın anlamı çok büyük. Bandırmaspor bugüne kadar böyle bir kupayı müzesine koymamıştı. Bunu başaranlara teşekkür ederim’’ dedi.

1968-1973, 1973-1977 ve 1984 -1989 yılları arasında üç dönem Bandırma Belediye Başkanlığı görevini de üstlenen Hasan Sur, 1965 yılında İdmanyurdu Gençlik - Marmara Gençlik takımlarının birleştirilmesiyle Bandırmaspor’u  tek ilçe takımı olarak  İkinci Türkiye Ligi’ne taşımış ve kulübün 7 yıl başkanlık görevini yürütmüştü.

Hasan Sur  2021 yılında aramızdan ayrıldı

29.6.2021 Bandırma’nın eski belediye başkanlarından ve Bandırmaspor’un kurucu başkanı Hasan Sur vefat etti

Bandırma’nın eski belediye başkanlarından ve TFF 1.Lig takımlarından Bandırmaspor’un kurucu başkanı Hasan Sur (92) vefat etti.

Dün akşam saatlerinde rahatsızlanan ve Bandırma Eğitim Araştırma Hastanesi’ne kaldırılan Sur bu sabaha karşı kalp yetmezliğinden vefat etti.

3 dönem (68-73),(73-77),(84-89) Bandırma Belediye Başkanlığı görevini yürüten Hasan Sur 1965 yılında kurulan TFF 1.Lig takımlarından Bandırmaspor’un kurucu başkanlığını üstlenerek bordo beyazlı takıma 7 yıl başkan olarak hizmet verdi.

 



Anahtar Kelimeler: Geçmişten bugüne Bandırmaspor
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 15 ° / 10.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı