“Gemide düzen ve hiyerarşi” etkinliği

“Gemide düzen ve hiyerarşi” etkinliği

Denizcilik Fakültesi, öğrencilerinin “Cumhuriyetin Denizcileri” Topluluğu, ilk etkinliklerini düzenlediler.

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi (BANÜ) Denizcilik Fakültesi, öğrencilerinin “Cumhuriyetin Denizcileri” Topluluğu, ilk etkinliklerini düzenlediler.

Üniversitenin “Aziz Sancar Konferans Salonu”ndaki etkinlik, “Geleceğin mühendisleri odasıyla tanışıyor-Gemideki düzen ve hiyerarşi” konusunda gerçekleşti.

Fakülte öğrencilerinin katıldığı etkinliğin açış konuşmasını, “Cumhuriyetin Denizcileri” Topluluğu Başkanı Birsen Fantezi yaptı.

MUSTAFA SARI KÜRSÜDE

Ardından, Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı’ya söz verildi.

Konuşmasına, “Genç ve yeni bir fakülteyiz. Ancak bu durum, vizyonumuzu daraltmıyor. Tam tersine vizyonumuza canlılık ve gelişme getiriyor” diyerek başlayan Sarı, şunları söyledi:

“Sektör sürekli gelişiyor. Sektörde meydana gelen sorunlardan haberdar olup, çözümünde birlikte hareket etmemiz gerekiyor. Mühendis, hesap yapan kişi demektir. Bu arada donanımlı da olmak zorundadır. Sizler gelecekte gemilerde mühendis olarak görev yapacaksınız. Sahip olmanız gereken üç önemli nitelik var. Bunlardan ilki tasarım yapabilme yeteneğinizin olmasıdır. İkincisi üretmelisiniz. Üçüncüsü ise çalışmaya başladığınızda yanınızdaki insanları yönetme yeteneğine sahip olmalısınız.”

Öğrencilerin, sektörü çok iyi tanımaları gerektiğine işaret eden Sarı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Örneğin tüm dünyada iklim krizi yaşanıyor. Buna ayak uydurmak gerekiyor. İklim değişikliğine bağlı olarak deniz suyu sıcaklıklarında artışlar görülüyor. Bu durum, denizlerdeki rotaları değiştirebilir. Gemiler, şiddetli hava hareketlerini takip etme durumunda kalacaklardır. Teknoloji sürekli gelişiyor. Artık klasik gemi anlayışından vazgeçiliyor. Buna paralel şekilde klasik gemi anlayışı ile sorunların çözümü ortadan kalkıyor.  Yapay zekâ gündeme girdi. Tabii ki yapay zekadan kaygı duyabiliriz ama gerekli önlemleri de almamız gerekiyor. Sorunların çözümü konusunda gerçekçi çabaları göstermek zorundayız. İlerleyen teknoloji, gemici profillerini değiştiriyor. Artık yeni teknolojik donanımlar gerekiyor. Sektörde bulunanlar için eskiden ‘yabancı dil bilmek tercih nedenidir’ anlayışı şimdi yerini ‘yabancı dil bilmek zorunluluktur’ gerçeğine bıraktı. Çünkü artık gemilerde her milletten kişiler çalışıyor. Bu nedenle çok kültürlülüğe ve çoğulculuğa alışmak ve saygı duymanız gerekiyor. Sektörde çalışanlar iş birliğine ve takım çalışmasına ayak uydurmalıdır. Sektör, ARGE’ye daha çok yatırım yapmalıdır. Bunun için büyük sermayeye de ihtiyaç yoktur. Bu konuda üniversitelerle iş birliği yapılabilir.”

ATILAY ÖZAY KONUŞUYOR

Daha sonra, 1960 yılından beri faaliyet gösteren T.M.M. Odalar Birliği Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Atılay Özay kürsüye davet edildi. Konuşmasına, 1977 yılında Kırklareli’nde doğduğunu, İstanbul Üniversitesi Denizcilik Fakültesi’ni bitirdiğini belirterek başlayıp, 25 yıllık mühendis olduğunu vurgulayan Özay, “Gemide düzen ve hiyerarşi” konusunda düşüncelerini açıkladı.

Denizciliğin disiplin işi olduğunun altını çizen Özay, “Denizcilik felsefesi ve zamanla edinilecek deneyim, sektörde başarının anahtarıdır. Sektördeki gelişmeleri yakından izlemek zorundasınız” dedi.

Ardından öğrencilerin ve diğer konukların sorularını da yanıtlayan Özay, “Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde halen Denizcilik Bakanlığı bulunmamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Ülkemiz, denizcilik olgusunu içine sindiremedi. Denizciliğe de çok geç başladık. Halen ülkemizde denizcilik, stratejik bir sektör olarak tanımlanmıyor. Tabii ki nasıl ki Millî Eğitim Bakanlığı, Millî Savunma Bakanlığı varsa Denizcilik Bakanlığı da olmalı. Ülkemizde Denizcilik Bakanlığı’nın kurulmasını istemeyen ülkeler de var ve buna engel olmaya çalışıyorlar. Ancak denizciliği stratejik bir sektör olarak tanımlanmasından sonra bu bakanlığın kurulacağını düşünüyorum.”

Etkinliğin ardından Atılay Özay’a teşekkür belgesi verildi.    ÖNDER BALIKÇI



  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı