"Gençliğe Hitabe" sansürlendi mi?

Bayramda eksik okunan “Gençliğe Hitabe” ülke gündeminde Erdek Belediyesi, hoparlörlerinden “Gençliğe Hitabe”yi okuttu

Erdek’te kutlanan 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı töreninde, Anadolu Lisesi’nden bir öğrencinin, Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’ni elindeki kâğıttan seslendirirken, “İktidarı elinde bulunduranlar gaflet, dalâlet ve hatta hıyanet içinde bulunabilirler. Hatta bu iktidar sahipleri, şahsi menfaatlerini, müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhid edebilirler” bölümünü okumaması büyük tepkilere yol açtı.

AHMET AKIN’DAN AÇIKLAMA: “SAYGISIZLIĞIN TAKİPÇİSİYİM”

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, şu değerlendirmede bulundu:

“Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, Bandırma Vapuru ile Samsun’a çıkarak, Kuvayı Milliye meşalesini yakmasıyla başlattığı bağımsızlık mücadelesini coşkuyla kutladığımız 102. yıldönümünün törenlerinde, Kuvayı Milliye’nin başkenti Balıkesir’imizin ilçesi Erdek’te yaşanan saygısızlığın takipçisiyim. Savcılığa intikal eden olayda Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’ni okuyan genç kardeşimize metni veren tören komisyonu yetkililerinin, sorumluluklarının bilincinde hareket ettiğine inanarak, ‘gaflet ve dalâlet ve hatta hıyanet içinde’ olmadıklarına inanmak istiyorum. Şanlı tarihimizde çok önemli bir yere sahip olan bu anlamlı günün 102. yılında, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Kurtuluş Savaşı’mızın tüm kahramanlarını saygı, rahmet ve minnetle anıyor, milletimizin ve gençlerimizin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutluyorum.”

MİLLETVEKİLİ ENSAR AYTEKİN:”SORUMLULARIN HESAP VERMESİNİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIM”

CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin de, skandalla ilgili şu açıklamayı yaptı:

“19 Mayıs 1919, kurucumuz büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, Samsun’a ayak bastığı ve Milli Mücadele’nin, Anadolu’daki ilk ateşinin yakıldığı gündür. Mustafa Kemal Atatürk’ün, 1927 yılında gerçekleştirdiği ‘Büyük Söylev’, Samsun’a çıkışı anlatmasıyla başlamaktadır. Milli Mücadele’yi anlattığı Büyük Söylevi’nin sonunda, Mustafa Kemal Atatürk, cumhuriyeti emanet ettiği Gençliğe hitap etmektedir.

Kutlamalarda ‘Gençliğe Hitabe’ de birçok ilde, gençlerimiz tarafından okunmuştur. Ancak ne hikmetse Erdek’te, ‘Gençliğe Hitabe’ sansürlenmiştir. Hitabeyi okuyan genç arkadaşımız, ‘İktidarı elinde bulunduranlar, gaflet, dalâlet ve hatta hıyanet içinde bulunabilirler. Hatta bu iktidar sahipleri, şahsi menfaatlerini, müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhid edebilirler” cümlelerini okumamıştır. Okurken duraklaması da göstermektedir ki, eline verilen metinde bu bölüm çizilmiş yahut karalanmıştır. Bunun adı alçaklıktır, terbiyesizliktir. Mustafa Kemal Atatürk’ün, ‘Doğum Günüm’ dediği 19 Mayıs’ta, cumhuriyeti emanet ettiği ‘Gençliğe Hitabesi’ni sansürlemeye cesaret eden her kimse en ağır şekilde cezalandırılmalıdır.

Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi, iktidarı elinde bulunduranlar gaflet, dalâlet ve hatta hıyanet içinde bulunabilirler. Ama devletin bürokratları, bu törenleri düzenleyenler buna ortak olamaz. Her ne olursa olsun, 102. yılını kutladığımız bu bayram, gençlerin elinde geleceğe taşınacak, Atatürk’ün dediği gibi şahsi menfaatlerini, müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhid edebilecek olanlar kaybedecektir.

Konuyu, TBMM’de de gündeme getirecek, sorumluların hesap vermesinin takipçisi olacağız.”

HÜSEYİN SARI: “HEMŞEHRİLERİMİ ŞİKAYETE DAVET EDİYORUM”

Erdek Belediye Başkanı Mimar Sarı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Bu skandalın planlayıcılarını ortaya çıkarmak için tüm Erdek halkı şikayetçi olmalı. Tüm hemşerilerimi, sorumluların ortaya çıkarılması için şikayete davet ediyorum” dedi.

Sarı, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Cumhuriyet meydanında gerçekleşen 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlama töreninde GENÇLİĞE HİTABE okundu. Buraya kadar her şey çok normal. Hatta o kadar heveslendim ve hoşuma gitti ki, hemen video kaydına geçtim. Özlenen şeyler olduğu için… Fakat Gençliğe Hitabe’den bir bölümü kesmişlerdi. Bilin bakalım, hangi bölüm! ‘İKTİDARA SAHİP OLANLAR GAFLET ve DALÂLET İÇİNDE BULUNABİLİRLER’ kısmı çıkarılmıştı. Yazıklar olsun! Hayatımda böyle bir rezalet görmedim. Adamın, 100 yıl önce yazdığı yazıdan bile korkuyor, rahatsız oluyorsunuz. Madem öyle, programa dahil etmeseydiniz, Gençliğe Hitabe’yi, daha aklı selim davranış olurdu. ‘Heyecan yaptı, unuttu’ demeyin, çocuğun suçu değil! Biz de aptal değiliz!”

ANNEDEN AÇIKLAMA

Sarı’nın bu açıklamasının altına, “Gençliğe Hitabe”yi okuyan öğrencinin annesi olduğunu belirten Şenay Öztürk, şu açıklamayı yaptı:

“Ben, Gençliğe Hitabe’yi okuyan öğrencinin annesiyim. Bu suçlamalar asla kabul edilemez. Benim oğlum günlerdir bunun için hazırlanıyor. Keşke elimde olsa da evde çalıştığımız zamanları gösterebilsem! Heyecanını bastırmaya çalışırken yaptığı hata bu noktaya çekilmemeli. Öğretmenlerine attığı ses kayıtları mevcut. Evde çalışırken eksiksiz okuduğu fakat o kadar kalabalığın içinde şaşırabileceğini düşünmeniz gerekirdi. Okulumuza ve bize yapılan bu suçlamalar çok utanç verici! Bu ülkede herkes, her şeyin farkında. Biz de öyle. Ben bir CUMHURİYETÇİ olarak, benim çocuğum üzerinden algı yaratmaya çalıştığınız için sizi şiddetle kınıyorum ve ben sizden şikayetçi olacağım.”

SARI’DAN YANIT

Sarı, Şenay Öztürk’e, şu yanıtı verdi:

“Elinde bir metin var ve orada bir bölümü atlıyor. Atladığı bölüm ise en önemli mesajı veren bölüm. Heyecan doğaldır. O halde tekrar etmeli ya da ettirilmeliydi. Bu karalama değil! Eğer en iyi okuyan olmasaydı, oraya çıkartılmazdı. Hepimizin ezbere bildiği bir metin. Tekrar ettirilmeliydi. Tekrar ettirmeyenlerin kastı önemli.”

Sarı’nın bir diğer açıklaması ise şöyle:

“Erdek savcılık makamı, bugün 19 Mayıs törenlerinde yaşanan skandal ile ilgili harekete geçmek zorunda. Kim ve kimler, ‘Bütün bu şeraitten daha elim ve daha vahim olmak üzere, memleket dahilinde iktidara sahip olanlar, gaflet ve dalâlet ve hatta hıyanet içinde bulunabilirler. Hatta bu iktidar sahipleri, şahsi menfaatlerini, müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhid edebilirler. Millet, fakr ü zaruret içinde harap ve bitap düşmüş olabilir’ bölümünün okunmamasını istediyse ve sansürlettiyse hesap vermeli.”

BELEDİYE BAŞKAN VEKİLİ YAPAKÇI: “ÜZÜNTÜ DUYDUK”

Erdek Belediye Başkan Vekili Hasan Yapakçı, Gençliğe Hitabe’nin okunması sırasında, savcıyla kısa bir konuşma yaptıkları için bu durumu fark etmediğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

“Öğrenci kardeşimizin, Gençliğe Hitabe’yi bitirdikten sonra birçok kişi alkışlarken, Kaymakamımızın, alkışa katılmadığını gördüm. Törenden sonra partimiz CHP üyesi iki kadın, kaymakamımızın yanına giderek, Gençliğe Hitabe’nin eksik okunduğunu söylediler. Kaymakamımız, ‘Gelecek yıl, ezbere ve daha eksiksiz okuturuz’ yanıtını verdi. Tabii ki, Hitabe’nin, önemli bir bölümünün okunmamasından üzüntü duyduk.”

CHP İLÇE BAŞKANI TUNA:”KINANACAK BİR OLAY!”

Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’ni herkesin neredeyse ezbere bildiğine dikkati çeken Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Erdek İlçe Başkanı Hale Tuna, “Bu olayda Hitabe’yi okuyan çocuğumuzun suçu olduğunu düşünmüyorum. Çünkü hiçbir gencimiz, Atatürk’ün, kendilerine armağan ettiği bir bayramda bunu yapmaz. Üstelik çocuğumuz, Gençliğe Hitabe’yi, elindeki kağıda bakarak okudu. Bunun arkasında ne olduğu mutlaka araştırılmalı ve sorumluları cezalandırılmalı. Tabii ki kınanacak bir olay!” diye konuştu.

İYİ PARTİ İLÇE BAŞKANI DEMİR:”DİLERİM KASIT YOKTUR”

İYİ Parti Erdek İlçe Başkanı Arif Demir, “Dilerim bu olayda bir kasıt yoktur ve öğrencimiz, bu bölümü heyecandan atlamıştır. Ama eğer kasıt varsa durum vahimdir” dedi.

ADD BAŞKANI KİRAZ:”GENÇLİĞE HİTABE MİLLİ BİR DEĞERİMİZ”

Atatürkçü Düşünce Derneği(ADD) Erdek Şube Başkanı Hatice Kiraz, olayla ilgili şu değerlendirmede bulundu:

“Durumu, emekli Fransızca öğretmenimiz Hatice Onur ile fark ettik. Törenden sonra kaymakamın yanına giderek, durumu ilettik. Kaymakamımız, öğrencinin heyecanlanarak, o bölümü atladığını belirtti. Ancak öğrencimiz, Gençliğe Hitabe’yi, elindeki kağıttan okumuştu. Okumadığı bölüme geldiğinde şaşırdı, tökezledi. Bu da bizde, elindeki metinde bu bölümle ilgili oynama yapıldığı endişesini yarattı. Olayın savcılığa intikal ettiğini öğrendik. Gerekirse tanıklık yaparız. Çünkü biz, Kuran-ı Kerim’i nasıl dini bir değerimiz olarak görüyorsak, Gençliğe Hitabe de, bizim milli bir değerimizdir.”

BANDIRMA ADD BAŞKANI SERDAR POLAT; "GENÇLİĞE HİTABE" KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR

Erdek’te kutlanan 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı töreninde, Anadolu Lisesi’nden bir öğrencinin, Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’ni elindeki kâğıttan seslendirirken, “İktidarı elinde bulunduranlar gaflet, dalâlet ve hatta hıyanet içinde bulunabilirler. Hatta bu iktidar sahipleri, şahsi menfaatlerini, müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhid edebilirler” kısmını okumaması biz Atatürkçüleri derinden üzmüştür.

"Gençliğe Hitabe"nin her kelimesi Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün yokluk içinde milletin azim ve kararlılığı ile kazanılan ulusal kurtuluş savaşı ve sonunda kurulan cumhuriyeti gençlere emanet etmesi, "tüm ümidim gençliktedir" demesi ve gençliğe hitabe bir daha o günlerin yaşanmaması adına yapılmıştır.

Bu olayda isteriz ki kasıt yoktur ancak kasıtın olup olmadığını anlamanın yoluda ilgili kurumların hukuki adımları atması sonucu ortaya çıkacaktır. Son dönemde yaşadıklarımız biz Atatürkçüleri derinden yaralıyor ama herkes bilmeli ki "Gençliğe Hitabe" kırmızı çizgimizdir.

SALMAN KOÇU, KONUŞMADI

Olayla ilgili düşüncesini almak istediğimiz Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürü Salman Koçu, “Olay, savcılığa intikal etti. Ben ve öğrencimiz de savcılıkta ifademizi verdik. Başka bir şey söyleyemem” dedi.

BELEDİYE, “GENÇLİĞE HİTABE”Yİ OKUTTU

Bu olay üzerine Erdek Belediyesi, ilçenin her yerinden duyulabilecek şekilde, belediye hoparlörlerinden, Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi”ni hem canlı, hem de banttan defalarca okuttu.

Olay, sosyal medya ve yaygın basında da büyük yer buldu.

 



Anahtar Kelimeler: "Gençliğe Hitabe" sansürlendi ?
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false