Gıda sektöründe işçi kıyımı?

Gıda sektöründe işçi kıyımı?

Yeni asgari ücret belirlemesi ardından, Banvit ve Bu Piliç´te işten çıkarmalar başladı

Asgari ücretin 2 bin 20 lira olmasıyla birlikte Bandırma´da bazı kuruluşların işçi çıkartmaya başladıkları öne sürüldü.

/resimler/2018-12/30/1119245968657.jpg

BANVİT A.Ş. ve Bupiliç´in, asgari ücret zammının ardından 2019´a girilmeden tazminatlarını eski asgari ücretten ödeyebilmek için iki gündür 200 dolayında işçinin görevlerine son verdikleri iddia edildi. İşlerinden olan çalışanlar, ?Keşke asgari ücret yükselmeseydi de biz de işimizi kaybetmeseydik!? diyorlar.

İşverenlerin, toplu işten çıkarma yasasını çiğnedikleri için haklarında yasal işlem yapılması isteniyor.

Maalesef Güzel ülkemizde siyasilerimizin görmek istemediği ve bu konuların üzerine gidenleri de hedef gösterdiği bir dönemden geçiyoruz!

/resimler/2018-12/30/1134526924339.jpg

Yeni Asgari ücret belirlemesi ardından yeni yıla yeni ücretlerle girmeme noktasındaki kararlılıklarını göstermek için işçi çıkartmaya başlayan Banvit ve Bu Piliç´e ilk tepki Tek Gıda İş´ten geldi.
Tek Gıda iş´ten yapılan açıklamada;
"Banvit ve Bu Piliç´te 2019 yılı için uygulanacak asgari ücret açıklandı! Sanki çok büyük bir oranda zam yapılmış gibi de topluma lanse edilmeye çalışılıyor;
Hiç kimse de çıkıp, ?Kardeşim asgari ücrete gelen zam oranı %26 değildir diyemiyor! Asgari ücret AGİ ile beraber net 2020 TL oldu. diyemiyor! Hiç kimse işçinin işsizlik fonundan işverenlere yapılan desteklerden söz edemiyor;
Bunlar yetmezmiş gibi üstüne üstlük sermayedarlar krizi fırsata çevirip faturayı işçilerin üzerine kesmeye devam ediyor!
İşte bunlardan biri de BANDIRMA´mızın en köklü firmalarından BANVİT ve BU PİLİÇ. Üç kuruşun hesabını yaparak asgari ücret zammından sonra büyük bir hızla çalışanlarının iş akitlerini fesih etmeye başladılar. Sebep ne biliyormusunuz? Eğer işçiler yılbaşından sonra çıkartılırsa, Asgari ücret zamlandığı için işçiye üç kuruş daha fazla ödeyecekler. Yazık hemde çok yazık. Yıllardır emekçinin sırtından geçinen patronlar üç kuruş için emeği ile geçinenleri kapının önüne koymaktan asla tereddüt etmiyorlar!...
Yapılacak birşeyler yok mu? Elbette var. Çalışanların örgütlenmesi sendikalara üye olması! Anayasal haklarını kullanması! Anayasamızın 51.ci maddesine göre her çalışan hür ve Özgür iradesi ile sendikaya üye olabilir! Peki ya sonra? Her platformda özgürlüklerden, haktan hukuktan bahseden siyasi iktidarların yargılarının karar vermesini beklersin! Sorarsan yargı bağımsız! Sorarsan adil düzen var! Sorarsan hak var hukuk var! İşte ülkemizin ana sorunu bu! Kanun maddeleri uygulatılamıyor! Siyasi iktidarların en büyük ayıbı budur! Siyasi iktidarların en büyük ayıbı işçinin fonundan işverenlere destek yapıp, işçilerin kapıların önüne koyulmasına sessiz kalmasıdır! Sendikal örgütlenmelerin önünü kapatıp hak arayan işçileri düşman gibi görmektir siyasi iktidarın suçu! Bu ülkede neredeyse yanı başımızda Bursa ORHANGAZİ´de ortalama 260 gündür sendikaya üye oldukları için işten atılan CARGİLL işçilerini görmemektir. Siyasi iktidarın suçu! İşçi sınıfı silkelenip kendine gelmediği sürece maalesef ekmekleri böyle kolaylıkla ellerinden alınmaya devam edecek! İşçi sınıfı örgütlenmeyip bu olanlara ses çıkarmadığı sürece daha çok işçi işini kaybetmeye devam edecek!..."  Engin Öz (Tek Gıda iş) 


  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli