GIDA GÜVENLİĞİ HAKKINDA DUYURU

GIDA GÜVENLİĞİ HAKKINDA DUYURU

Sağlıksız ve sıhhî şartlardan uzak gıda maddelerinin, öncelikle sıcakların artmasıyla dondurma vs. buzlu ürünlerin tüketiminin hastalıklara davetiye çıkardığı unutulmamalıdır.

Sağlıksız ve sıhhî şartlardan uzak gıda maddelerinin, öncelikle sıcakların artmasıyla dondurma vs. buzlu ürünlerin tüketiminin hastalıklara davetiye çıkardığı unutulmamalıdır.          

            İzinsiz üretilen veya son kullanma tarihi geçmiş ürünler asla satılmamalı ve satın alınmamalıdır.              

            Vatandaş olarak, sağlığımızı hiçe sayarak gelişigüzel yerlerden gıda maddesi almamalıyız. Halkımızın, ucuz diye kayıt dışı çalışan yerlerden gıda ürünlerinin almalarının kötü sonuçlar doğurabileceği de asla unutulmamalıdır. Bu sebeple; Satılan ve alınan gıda ürünlerinin satıldığı yerlerde bulunması gereken gıdanın üretim yerleri ile ilgili bilgiler, mutlaka kontrol edilmeli, gıda maddesi satan seyyar esnafların satış araçlarında, satılan gıdanın üretim yeri gibi vs. bilgileri görünür bir şekilde asılmalıdır. 

             Satılan ve yenilen gıdalar, çevrede bulunan mikroplarla kirlenebilir ve bunun tüketilmesi de insanların hastalanmasına sebebiyet verebilmektedir.

Bu itibarla;

  • Açıkta satılanı değil, ambalajlı veya ambalaj malzemesine sarılmış gıda maddeleri tercih edilmeli ve gıdaların mutlaka etiketleri okunmalıdır.
  • Gıdaların ambalajları üzerinde; üretici firma adı, adresi ve tanıtıcı işareti, maddenin adı, imal ve son kullanma tarihi, mamullün çeşidi, asgari net miktarı ve gıdanın kullanımı ile ilgili uyarıcı bilgilerin yazılı olmasına, ambalaj yüzeyinin düzgün olmasına dikkat edilmelidir.
  • Tüketicinin aldanmasına neden olabilecek, şifa ve besleyici özelliği olduğunu ifade edecek yazı ve işaretlerin bulunmamasına dikkat edilmelidir.
  • Gıdaların temiz olarak tüketilmesinde gıdaların temizliği kadar gıdayı üreten ve satan kişilerin kendisi de temiz olmalı, üretin ve satışta bu temizliğe mutlaka uyulmalıdır.
  • Gıda maddelerinin ve bunların konulduğu kap ve malzeme ile gıda maddelerinin satıldığı yerler temiz olmalıdır.
  • Bunun yanında, çiğ olarak tüketilen gıdalar yeterince temizlenmez ise sağlık için her zaman tehlike oluşturabileceği de unutulmamalı,
  • Sağlam, zedelenmemiş, bozuk olmayan gıdaların seçilmesi ve satın alınması gerekmekte olup, hastalık yapabilecek şüpheli gıdalar, özellikle küflenmiş, rengi, görüntüsü ve kokusu değişmiş gıdalar kesinlikle satışa sunulmamalı, satın alınmamalı ve yenilmemelidir.

“Amaç, sağlıklı gıda üretim ve tüketiminin sağlanması ve teşvik edilmesidir.” 

“Unutulmamalıdır ki; Sağlık paha biçilmeyecek kadar değerlidir.” 

BANDIRMA BELEDİYE BAŞKANLIĞI



  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli