Girit Mübadilleri Kuşadasında buluşuyor.

Girit Mübadilleri Kuşadasında buluşuyor.

I. Uluslararası Girit Sempozyumu Kuşadasında yapılıyor.

 

Tarihte uzun yıllar boyunca bir arada yaşama kültürünün en güzel örneğini ortaya koymuş olan Türk ve Yunan halkları 19. ve 20. yüzyılda yaşanan göçlerle bu kültürü Anadolu´dan Yunanistan´a; Yunanistan´dan Anadolu´ya taşımışlardır. Bu sürecin en ilginç örneklerinde biri de Girit ve Girit Adası´ndan Anadolu´ya yaşanan göçlerdir.

Bu göçler özellikle Batı Anadolu´nun sahil kasabalarına yoğun olarak gerçekleşmiştir. Milliyetçilikler çağının bir arada yaşayan toplumları bıçak gibi kesip atan ve birbirinden ayıran rüzgarı altında Müslüman Giritliler yurtlarından Ada vatanlarından ayrılmak zorunda kalmışlardır.

Kuşadası, gerek 19. Yüzyılda yaşanan göçlerde gerekse Lozan Anlaşması kapsamındaki Nüfus Mübadele sırasında Giritli göçmenlere yeni yurt olmuş nadide beldelerimizden biridir. Ayrıca Davutlar Mahallesi gibi Girit göçmenleri için özel olarak oluşturulmuş bir yerleşim birimine sahiptir. Bu itibarla Kuşadası Belediyesi ve Giritliler Kültür Dostluk ve Yardımlaşma Derneği Kuşadası´nın kültürüne önemli ölçüde katkıda bulunan göçmenlerin kültürel mirasına sahip çıkmak amacıyla Uluslar arası bir sempozyum düzenlemeyi karar altına almıştır.

Sempozyuma Yunanistan´dan ve Türkiye´den ve çeşitli ülkelerden davet edilen değerli akademisyenler geçmişten günümüze Girit´in tarihsel ve toplumsal özelliklerine ışık tutarak ilçemizin kültürel dokusuna bilimsel katkıda bulunacaklardır.

Sempozyumun amacı Türkiye´de yaşayan Giritlilerin ve Girit kültürünün belleklerde taşınan izlerini kayıt altına almak, Batı Anadolu´da toplumsal yaşamın bir parçası olan Giritlilik kültürünün değerini ortaya koymak ve Türkiye ile Yunanistan arasında Girit konusunda akademik anlamda var olan işbirliğini toplumsal alana taşımaktır.

16-17-18  ekim tarihleri arasında Royal Palace Hotel´de gerçekleşecek Geçmişten Günümüze Girit; Tarih, Toplum, Kültür Sempozyumun açılış bildirisi ünlü tarihçi İlber Ortaylı tarafından yapılacaktır.  Yerli-yabancı 40 bilim insanın bildiri sunacağı sempozyuma Türkiye de kurulu bulunan tüm Giritli dernekleri de davet edilmiştir. Girit heraklion (Kandiye) Belediyesi nden yetkililer katılacak. 

/resimler/2015-10/6/1818441513658.jpg

 



  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı