Göbel`den vefa örneği

Göbel`den vefa örneği

MEZARI GÖBEL'DE BULUNAN KATRANCI MEHMET PEHLİVAN'IN HEYKELİ DE DİKİLDİ

Susurluk ilçesine bağlı Göbel Mahallesin de torunları yaşayan Cihan Pehlivanı Katrancı Mehmet Pehlivan’ın yıllar sonra Susurluk Belediyesinin de girişimleri ile Katrancı Mehmet Pehlivan  heykeli Göbel Mahallesi ana yol girişine heykeli dikildi.

Dönemin meşhur pehlivanlarının yetiştiği bölgede Kurt Dereli Mehmet Pehlivan, Koca Yusuf, Hergeleci İbrahim, Karagöz Ali, Adalı Halil, Filiz Nurullah, Ahmet KARA ve Büyük Yaşar Pehlivan gibi ünlü pehlivanların bulunduğu Susurluk bölgesin de Kırkpınar da baş pehlivanlık yapmış yiğitlerin geçmişlerine sahip çıkan bölge halkı Katrancı Mehmet Pehlivan heykelinin mahallelerine dikilmesine çok sevindiler.

Katrancı Mehmet Pehlivanın mezarıda Göbel Mahalle mezarlığında bulunmakta. 1859 yılında Bulgaristan’ın Deliorman bölgesinin Şumnu kasabasının bir köyünde dünyaya gelen pehlivan 1877-1878 Osmanlı- Rus savaşı sırasında Balıkesir’in Susurluk ilçesi Göbel mahallesine yerleşen Katrancı Mehmet Pehlivan burasının Bulgaristan da ki köyüne benzediği için ailesinin Göbel’i seçtiği ve buraya onun için yerleştiğinin rivayete göre söylendiği bilinmektedir.

Bu gibi yetişen ünlü pehlivanlara Türk halkının sahip çıkması gerekmektedir. Göbel mahalle haklıda hemşerileri Katrancı Mehmet Pehlivana sahip çıktıkları için Susurluk Belediyesine şükranlarını sunmaktadırlar.

İbrahim PAMUKÇU (D H A) Susurluk



X
17.01.2021 03:35:27
Heybetli dedem. Toprağın bol olsun.

  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 21.6 ° / 7.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı