Grev Yasağını İçinize Sindiriyormusunuz ?

Grev Yasağını İçinize Sindiriyormusunuz ?

CHP Milletvekili Haluk Ahmet GÜMÜŞ,Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk ÇELİK tarafından yazılı olarak yanıtlanması için önerge verdi





TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıda yer alan sorularımın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk ÇELİK tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.

Haluk Ahmet GÜMÜŞ
Balıkesir Milletvekili

İstanbul Milletvekili Metin KÜLÜNK ve iki arkadaşının 11.05.2012 günü TBMM Başkanlığına sunduğu kanun teklifi ile, `Havacılık hizmetlerinde` grevin yasaklanması 03.06.2012 günlü Resmi Gazete`de yayımlanan 6321 Sayılı Kanun olarak yürürlüğe girmiştir.

Bu düzenleme ile ilgili olarak,

1. Bakanlığınızda bu konuda bir çalışma yapılmış mıdır?
2. TBMM`de görüşülmeyi bekleyen Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı, Bakanlığınızda hazırlanmış ve Hükümet Tasarısı olarak Meclis`e gelmiştir. `Havacılık hizmetlerinde` grev yasağı getirilmesi konusu, bu süreçte görüşülmüş müdür?
3. 6321 sayılı Kanun`un, Tasarı olarak Meclis Başkanlığına geldiğinde, Adalet, Sağlık Aile ve Sosyal İşler komisyonlarına da havale edildiği halde, bu komisyonlarda görüşülmeden, sadece İçişleri Komisyonu`nda görüşülmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
4. Sosyal taraflarla hiç görüşülmeden, tepkilere rağmen, 20 günde, bu kanun teklifinin, Bakanlığınızın bilgi ve katkısı olmadan, kanunlaşmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
5. ILO Genel Kurulu`nda yapacağınız konuşmada bu yasayı savunacak mısınız?
6. Bakan olarak bu kanunun, teklif ve sürecini içinize sindiriyor musunuz?

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıda yer alan sorularımın, Başbakan Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.

Haluk Ahmet GÜMÜŞ
Balıkesir Milletvekili

AKP Hükümetleri döneminde sendikal ve toplu iş sözleşmesi düzenine ilişkin politika belirlenememesi devam etmektedir. Sistem kurma yerine, günü birlik düzenlemelerle, sistem işlemez hale getirilmektedir. Bunun son örneği de, hava taşımacılığına ilişkin getirilen düzenlemedir. Bu konulara ilişkin,
1. Hükümetleriniz döneminde, 10 yıla ulaşan süreçte, sendika ve toplu iş sözleşmesi düzenine ilişkin bir politika neden belirlenmemektedir?
2. TBMM`de gündemde bekleyen Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı, Hükümet Tasarısı olarak TBMM`ye sunulmuş, değişikliklere uğratılmıştır. Bu yasa tasarısı birçok eksiklik ve çelişkilere rağmen, yasalaşması için neden gündeme alınmamaktadır?
3. Anayasa`da bile çalışma yaşamına ilişkin düzenlemelere yer verilirken gerekli yasal düzenlemeler neden yapılmamaktadır?
4. Yasal değişikliklerin yapılmaması bir yana, var olan yasa hükümleri bile uygulanmamaktadır. Toplu iş sözleşmesi düzenine ilişkin "yetki" prosedürü neden askıya alınmıştır. Bu askıya alınma işleminin hukuki bir dayanağı olmadığı için, inceleme yaptıracak mısınız?
5. Toplu iş sözleşme düzeninde yaşanan bu kaos dönemi ne zaman sona erdirilmiştir?
6. Bütün bunlar yaşanırken, "havacılık" iş koluna grev yasağı getiren yasa teklifi hızla TBMM`nin gündemine getirilmektedir. Toplu iş sözleşmesi düzenine karşı bu tepkinizin nedenleri nedir?


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 21.6 ° / 7.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 11.2 ° / 9.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 17.1 ° / 8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı