Grevdeki NESLE çalışanlarına Petrol İş´ten, destek

Grevdeki NESLE çalışanlarına Petrol İş´ten, destek

Karacabey´de Greve çıkan 900 NESTLE çalışanlarına Petrol İş´ten destek geldi.

Karacabey´de faaliyet gösteren NESTLE fabrikasında önceki hafta greve çıkan Tek Gıda İş sendikasına üye 900 çalışana, Bandırma Petrol İş sendikasından destek geldi.

/resimler/2016-6/29/1518127087678.jpg

Bandırma Petrol İş sendikası Başkanı İsmail Kayan beraberinde sendika yönetim kurulu ve sendikaları üyesi bir grup çalışan ile birlikte Karacabey´e gidere grevdeki meslektaşlarına destek verdiler.

Bandırma Petrol İş Sendikası, Karacabey de 21 Haziran Salı günü Greve çıkan 900 NESTLE işçisine destek için gittiği NESTLE de, çalışma hayatına güç birliği mesajı verildi.

Bandırma Petrol İş sendikası Başkanı İsmail Kayan, Çalışma hayatında ekmeğinin peşinde olan işçinin alın teri karşılığı olan hakkının her geçen gün kaybolduğunu, emek mücadelesinde direniş hakkını kullanan işçi için ise tasfiye yöntemlerinin kullanıldığını vurguladı.

Başkan İsmail Kayan, Çalışma hayatının bir bütün olduğunu, Dün Çanakkale´de, bugün Karacabey´de yarın ise her hangi bir işyerinde, her nerede olursa olsun emeğin hakkı için bir ve bütün olmak adına her zaman kol kola olacaklarını kaydetti.

/resimler/2016-6/29/1518477088394.jpg    

RÜŞVET DEĞİL HAKKIMIZI İSTİYORUZ   

Dünya devi Nestle ile Tekgıda-İş Sendikası arasında yürütülen Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde sonuç çıkmaması üzerine sendika, Nestle´nin Bursa Karacabey´deki fabrikasında grev kararı aldı. İşi bırakan Nestle fabrikasının 900 çalışanı, "Rüşvet değil, hakkımızı istiyoruz" dedi.

Kadrolu işçilerin taleplerini kabul etmeyen Nestle yönetimi, çağrı üzerine çalışan işçilere bazı sosyal haklarda kısmi iyileştirmeler önerdi. Çağrı üzerine çalışan işçilere, önceden aldıkları tek ikramiyeye ilaveten bir ikramiye daha, gece vardiyası primi ve aile yardımı gibi haklar teklif edildi. Bu tekliflere rağmen yönetim ve işçi temsilcileri arasında yapılan görüşme olumsuz sonuçlandı. Çünkü çağrı üzerine çalışanların kadroya alınması ve işçilerin mağduriyetlerinin giderilmesi talepleri kabul görmedi.

Fabrika önündeki direnişe destek için gelen Karacabey Eğitim Sen Şubesi; "Bu direnişi hep birlikte zafere kavuşturacağız" dedi.

CHP Bursa Milletvekillerinden Nurhayat  Altaca Kayışoğlu ve Ceyhun İrgil de Nestle işçilerine destek ziyaretinde bulundu. "Çağrı üzerine çalışmak psikolojimizi bozuyor" CPT (Üretim Ortaklığı Türkiye) fabrikasında çağrı üzerine çalışan kadın işçi çalışma koşullarını şöyle anlattı: "Bizleri haftada en fazla dört gün çağırıyorlar. Bazen ayda beş gün çağırdıkları da oluyor. Böyle olunca tam anlamıyla çalışıyoruz diyemiyoruz kendimize. Çünkü düzgün bir şekilde çalışan işçinin işe gideceği saat belli, çıkacağı saat belli, tatili belli ama bizim öyle değil. Bir bakıyorsun ayda 20 gün tatil yapmışsın böyle çalışma olur mu?

/resimler/2016-6/29/1519259901684.jpg

Benim çalıştığım fabrikada çalışma ortamı çok sıcak. Ama bu sıcaklığı dengelemek için bir şey yapmıyorlar. Özellikle kadın işçiler çok zorlanıyor. Erkeklerin yaptığı işleri biz de yapıyoruz. Çalışma şartları Nestle bölümünde bizimkine göre daha iyi. Zaten çağrı üzerine çalışıyoruz bir de çalışma ortamının kötülüğü psikolojimizi iyice bozuyor." "Burada çağrı varsa diğerleri vahimdir..." Çağrı üzerine çalışma sistemi nedeniyle geleceğim göremediğim söyleyen kadın işçi, "Kadrolu olmak istiyoruz biz de. Ücretlerimiz tam yatsın, sigortamız tam olsun, yani tam anlamıyla çalışıyorum diyebileyim kendime.

/resimler/2016-6/29/1520022871147.jpg

Böyle büyük bir şirkette çağrı, üzerine çalışma sistemi | varsa diğer fabrikalarda neler oluyordur. Kiralık işçilik yeni yasallaştı ama biz yıllardır kiralık işçiyiz, sadece adı başkaydı; kiralık işçi değil, çağrı üzerine çalışan işçi. Değişen bir şey yok yani. Fabrikada aynı işi yapıyoruz fakat aynı ücreti alamıyoruz. Böyle adaletsizlik olabilir mi! Bu çalışma şartlarında önümü göremiyorum. Çalışacağım gün belli değil bu ay kaç para kazanacağım belli değil. İşteyken acaba yarın çağıracaklar mı düşüncesi oluyor" diye konuştu.

/resimler/2016-6/29/1520231308971.jpg

"28 İşçinin geri dönmesi güç verdi" 2014´te yapılan grev sonrası işten atılan 28 işçinin işe geri alındığını hatırlatan direnişçi işçilerden biri, "Bu durum bize moral oluyor. Bu moral sadece bizim değil ailelerimizin de düşüncesini değiştirdi. Önceleri ´Bulaşmayın bu işlere´ diyorlardı ama kazanımla arkadaşlarımız geri dönünce o düşüncede olanlar şimdi sonuna kadar arkanızdayız diyorlar. Bu da bize ayrı güç katıyor" dedi.



  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı