GÜMÇED’in itirazı sonuç verdi

GÜMÇED’in itirazı sonuç verdi

Gümçed'in Kapasite artırımına ve yapımına karşı çıktığı Hıdırköy’deki hazır beton santrali ve asfalt plent tesisine izin çıkmadı.

Güney Marmara Doğal Kültürel Çevreyi Koruma Derneği (GÜMÇED)’nin kapasite artırımına ve yapımına karşı çıktığı Hıdırköy’deki hazır beton santrali ve asfalt plent tesisine izin çıkmadı.

“ZEYTİNCİLİK BİTME NOKTASINA GELECEKTİ”

Aslanlar İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin, Hıdırköy Mahallesi’nde işlettiği kalker ocağı ve kırma eleme tesisinin kapasite artırımı ve ilave olarak hazır beton santrali ile asfalt plent tesisi projesine Balıkesir İl Tarım Orman Müdürlüğü onay vermedi. Balıkesir Valiliği, ÇED Yönetmeliği’nin 6.maddesi, 4. fıkrası uyarınca ÇED sürecini sonlandırdı. Doğanın ve çevrenin korunmasında gereken duyarlılığı gösterenlere teşekkür eden GÜMÇED Başkanı Gültekin Mutlu, “Bölgede zaten faaliyette olan dört taş ocağı var. Bu proje hayata geçmiş olsaydı, bölge tarımı ve hayvancılığı olumsuz etkilenecekti. Zeytin ağaçlarının verimi düşecek, bölgenin önemli geçim kaynaklarından biri olan zeytincilik yok olma noktasına gelecekti. En başından beri buna karşı çıktık. Projeye onay vermeyen Balıkesir Valiliğimize ve Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkililerine çok teşekkür ediyoruz” dedi.

“BANDIRMA’NIN HAVA KALİTESİ ÇOK DÜŞÜK”

Türkiye yıllık hava kalitesi sınırının 48 ug/metreküp olmasına rağmen bu oranın Bandırma’da  yıllık ortalamasının 53 ug/metreküp olduğuna dikkat çeken Mutlu, geçtiğimiz Kasım ayında havadaki serbest partikül oranının 79,3 ug/ metreküp olarak tespit edildiğine vurgu yaptı. Bu tesislerin sayısının artmasıyla hava kalitesinin iyice düşeceğinin altını çizen Mutlu, “Firma yetkilileri 2019 yılı Ekim ayında Hıdırköy’de düzenledikleri toplantıda, havaya yayılacak serbest partikül miktarını projede belirtmedikleri gibi bu partiküllerin havaya yayılmasını engelleyecek önlemleri de göstermemişti. Bu kapasite artışının kabul edilemez olduğunu ve işletmeye kapasite artırılmasıyla ilgili izin verilmemesini istedik. İtirazlarımızın sonuç vermesi bizleri mutlu etti. Dün olduğu gibi yarın da doğaya ödünsüz ve çıkarsız sahip çıkmaya, onu korumaya ve savunmaya aynı kararlılıkla devam edeceğiz” diye konuştu.



Anahtar Kelimeler: GÜMÇED’ itirazı sonuç verdi
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli