GÜMÜŞ:"BANDIRMA`LININ SAĞLIĞI HER ŞEYDEN DAHA ÖNEMLi"

GÜMÜŞ:

HALUK AHMET GÜMÜŞ`ÜN BANDIRMA`DA KURULACAK GÜBRE FABRİKASI`NIN ZARARLARINA İLİŞKİN SORU ÖNERGESİNE BAKANLIKTAN GELEN YANIT TATMİN ETMEDİ.




`İLÇE MERKEZİNE YAKINLIĞINA İLİŞKİN YANIT ALAMADIK!`


CHP Balıkesir Milletvekili Haluk Ahmet GÜMÜŞ, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`na iletilmek üzere kaleme aldığı soru önergesinde Bandırma`da kurulması gündemde olan gübre fabrikasının çevreye ve insan sağlığına olası zararlarını ve ilçe merkezine bu kadar yakın bir yere kurulmasının nedenlerini sormuştu. Bakanlıktan gelen yanıt Fabrika`nın yer seçimi konusunda tatmin etmedi.

`BANDIRMALININ SAĞLIĞI HERŞEYDEN DAHA ÖNEMLİ`

CHP Balıkesir Milletvekili Haluk Ahmet GÜMÜŞ hazırladığı soru önergesinde Bandırma`da kurulacak gübre fabrikasının halk ve çevre sağlığına olası zararlarına ilişkin vatandaşın kaygılarını ifade etmek için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`na bir soru önergesi hazırlamıştı. Bandırma`nın kanser ve solunum yolları hastalıklarında bölgede birinci durumda olduğu ve bu durumun mevcut fabrikadan kaynaklandığı yönünde ciddi kaygıların söz konusu olduğunun ifade edildiği soru önergesinde şu sorulara yer verildi.

1. Gübre fabrikasının kurulması durumunda günlük baca gazı, sıvı ve katı olarak ne kadar atık çıkacağı incelenmiş midir?

2. Bu atıkların ne şekilde atılacağı, atıkların içereceği etken maddeler ve bu maddelerin oranları incelenmiş midir?

3. Eğer incelendiyse sonuçları nelerdir?

4. Atıkların yer altı ve yüzey sularına karışması durumunda çevreye vereceği zararlar ve yaratacağı riskler nelerdir?

5. Bu atıkların insan sağlığına kısa ve uzun erimli zararları nelerdir?

6. Atıkların denizlere ve deniz yaşamına direkt ya da dolaylı zararları nelerdir?

7. Tüm bu zararlar gözetildiğinde, Bandırma`da kurulması gündemde olan gübre fabrikasının ilçe merkezine bu kadar yakın yerde seçilmesi doğru mudur?

8. Gelişmiş ülkelerde bu tür fabrikalar şehre ne kadar uzaklıkta kurulmaktadır? Bandırma`da olduğu gibi yerleşim merkezinin içinde gübre fabrikası olan bir gelişmiş ülke var mıdır?

Önergede sorulan sorulara tatmin edici yanıt alamadıklarını ifade eden GÜMÜŞ, özellikle böyle bir fabrikanın şehre yakın yer almasının doğru olup olmadığının özenle ve detaylı olarak açıklığa kavuşturulması gerektiğini belirtti. Soru önergelerinde somut olarak atık miktarlarını, türlerini ve bunların çevreye ve insan sağlığına zararlarını sorduklarını ifade eden GÜMÜŞ, yanıtlarda tek bir rakam, oran ve bilgi içeren ifade bulunmadığını söyledi. Fabrikanın yer seçimi ile ilgili sordukları 7. ve 8. sorulara ise hiçbir yanıt alamadıklarını dile getirdi.







Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false