Gün ağardı, Marmara`da afet gün yüzüne çıktı

Gün ağardı, Marmara`da afet gün yüzüne çıktı

Asıl dram şimdi başladı, Elektrik yok, Su yok, Aş yok...






Marmara adasında sel felaketi yaraları sarılamıyor, Bayram tatili çalışmaları olumsuz etkiledi. Kaderiyle baş başa kalan Marmara`lıların tek tesellisi kapatılmasına ramak kalan Saraylar ve Avşa belediyelerinin desteği.

21 Ekim pazar günü kentin kuzey yamaçlarını oluşturan İlyas dağı, Radar tepesinden boşalan yağmur suları kenti esareti altına aldı.

Marmaralılar yaşanan bu olumsuzluğu elimine etmek imece oluştururken asıl felaket 22 Ekim pazartesi gecesi geldi.

Bardaktan boşalırcasına yağan yağmur İlyas dağı vadilerinde binlerce tonluk sel olup, devasa dedi dalgalar halinde kasabanın üzerine döküldü.

Marmara Marmara olalı böyle afet görmedi, Sel suları iş ve konutların dağ yönü tarafından girdi, deniz tarafından çıktı insanlar canpazarı yaşarken kullanılabilir ne varsa hepsi denize gitti.

Ne sokaklarda kaldırım kaldı, ne de altyapı, azgın sel suları önüne kattığını denize sürüklerken geriye vadilerden sürüklenen çamur ve mil kaldı.



Marmara da halk şaşkındı her gecenin bir sabahı vardı. Sabah olduğunda gerçek gün yüzüne çıktı.
Kentin genç ve henüs kısa bir süre önce göreve başlayan Kaymakamı Can Kazım Koruca durumu Valiliğe rapor etti ve kasabanın SOS verdiğini söyledi.



``Mal canın yongasıdır `` afete ilk müdahale elbette kasaba belediyesinin iş makineleri oldu. Ancak Belediye başkanı Ali Aksu`nun ivedi olarak destek istediği Belde Belediyeleri, Avşa Belediye Başkanı Cevdet Çağlar, Saraylar Belediye Başkanı Süleyman Aksoy ilk iş makinesi takviyesinde bulundu.



Afet`ten kısa bir süre önce görüntülü Tele konferans`ta ilçe Kaymakamları ile aylık olağan koordinasyon toplantısını gerçekleştirip iyilik sağlık haberleriyle mutlu olup Bütünkent provası yapan Vali Ahmet Turhan olağan dışı afet karşısında il özel idare`nin Erdek bölgesinde bulunan iş makinelerini tarifeli sefer ile Marmara`ya ulaştırdı.



Felaketin büyüklüğü İlin valisinin olay yerine gitmesini gerektiriyordu. O da öyle yaptı karayolu ile mümkün olmayan ulaşım engeli Bölge jandarma komutanlığının Bursa da konuşlu Halikopteri istendi.

Halikopter Vali Ahmet Turhan`ı Bandırma Hava üssünden aldı ve Marmara Adasına ulaştırdı.

Havadan atılan bir tur ile afetin derinliklerine nüfus edilirken karaya inildiğinde korkunç felaketin izleri daha da yakından görüldü.



En işlek sokaklarda dahi metrelerce çamur olan kasabaya indiğinde sevinçle karşılandı. Çamurlanmasın diye ayağına çizme verildi.

Kaymakamlıkta verilen brifinğ` de Ada`nın tümüyle afet kapsamına alınması istendi.



Balıkesir`e atanması ardından ilkkez bir pazar günü nezaket ziyaretinde bulunduğu Marmara Kasabasına  bukez afet gündemi ile gelen Vali Ahmet Turhan ilçenin genç Kaymakamı Can Kazım Kuruca dönüş yolunda halikoptere binene dek dinledi beklentileri.



Marmara adasına umt taşıyan Jandarma Halikopter`i yaklaşık 1 saatlik zorunluk ziyarette, Konuğunu Ada`ya bırakıp Bandırma`ya dönmüştü. Almak için ise yine ayni yöntem kullanıldı Ada`dan konuğunu alarak havalanan Jandarma Halikopterinin pervane rüzgarı biraz olsun serinletti afetzedelerin yüreğini.



Akşam olduğunda karanlık çöker Ada`nın sokaklarına ne aş var, Ne de ışık Ertesi gün afrefedir ülkede iş makinesi çalışanları için bir hak tatil. 16.oo da hareket edecek tarifeli sefere yetişmek için tez davranırlar ada`nın milini temizlemek için ama nafile.

Başkan Ali Aksu tarifeli seferlerin rotar yapmasını ister, 2 saat daha kalmasını sağlar makinelerin ada da.



Saatler çok çabuk geçiyor nedense iş yetişmiyor, Gündüzler bir çabuk kavuşuyor akşamlara Marmara`da. Ve makineler bir bir binin gidiyor gemilere ertesi gün Arefe, Bayram için...



Arama kurtarma da var bu yardım ve stratejik ekibin içinde ancak Ada`da can kaybı yok bu nedenle ekip`in paşaları çamuranmadan yetişiyor lar akşam gemisine !...



İşte hatın gerçeği belde Belediyeleri tarafından sağlanan bir tanker su, herşeyin ötesinde olmaz sa, olmazı ada insanının, deryayı çamuru bir tarafta beklesin önce suyunu tedarik telaşı var...



Afetin adresi Kıızılay`a da çabuk ulaşmış, ilk etapta beklenen kumanyalar Kızılay tarafından ulaştırılmış ada halkına, ancak soruşturulduğunda kimse bilmiyor bu kumanyaların kime verildiğini!...
Görülen tek kanıt üç beş boş kutu...









Dün arefe idi, bugün Bayram Marmara da dağişen bir şey yok, Takviye iş makineleri gücü ile %30`u temizlenen ilçe`de kalan mil deryası mevut olanaklarla 3 ayda ancak temizlenir.

Tabi o da şimdilik bayram tatili sonrasına kaldı. Manşet ailesi olarak televizyon kanallarında, Ulusal gazete sayfalarından dünya`nın arka tarafında kalan ülkelere yardım toplama gayretinde olan insanımızı, kapımızın arkasındaki afetzede komşumuz Marmaralılara yardım yapmalarını öneriyoruz...

Haydi bu Bayram yardımlarınız imkansızlıklar dirdabında yaşam mücadelesi veren Marmaralılara olsun...






ibrahim Aldemir
25.10.2012 21:27:37
Marmara Belediyesi bildiğim kadarıyla CHP`li bir Belediye. Her ne kadar kısa bir süre önce CHP`li Belediye Başkanı ile bir gel-git olduysa da halen CHP`li. Ben bu fotoğraflarda bölgenin HAMİSİ olan Bandırma BElediyesi`nin ve Sedat Pekel`in bir dozerini, kamyonunu ya da herhangi bir katkısını göremedim. Yanılıyor muyum yoksa?

Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı