Gürel: kağıt üzerinde kaldı

Gürel: kağıt üzerinde kaldı

Milliyetçi Hareket Partisi Bandırma Kadın Kolları Başkanı Zila Gürel, 79 yıl önce kadınlara verilen seçme ve seçilme hakkının çoğu zaman kağıt üzerinde kaldığını söyledi.

Milliyetçi Hareket Partisi Bandırma Kadın Kolları Başkanı Zila Gürel, 79 yıl önce kadınlara verilen seçme ve seçilme hakkının çoğu zaman kağıt üzerinde kaldığını söyledi.

Yazılı basın açıklaması yapan Gürel, Atatürk’ün girişimi ile kadınlara seçme ve seçilme hakkının verildiğini söyledi. Gürel,“Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan sonra Atatürk’ün girişim ile kadınların iktisadi ve siyasal yaşama katılmaları yönünde bir dizi değişiklik yapılarak kadınlara 1930 yılında belediye seçimlerinde seçme, 1933 yılında muhtar ve köy heyetini seçme hakkı tanınmıştır. 5 Aralık 1934 yılında ise anayasada yapılan değişiklik ile Türk kadını milletvekili seçme ve seçilme hakkına sahip olmuştur” dedi.

Türk kadınının belediye seçimleri ile tecrübe kazandığını söyleyen Gürel, “Siyasi hayatta belediye seçimleri ile tecrübe kazanan Türk kadını, bu seferde milletvekili seçme, seçilme sureti ile haklarının en büyüğümü elde etmiş bulunuyor. Medeni memleketlerin birçoğunda kadınlardan esirgenen bu hak, bugün Türk kadınının elindedir. Türk kadını kendisine verilen bu hakkı salahiyet ve liyakatle kullanabilmiş midir? Ne yazık ki 79 yıl önce verilen bu hak çoğu zaman kağıt üzerinde kalmıştır"şeklinde konuştu. 

 
 
 


  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı