Halit Kıvanç’ı kaybettik

Halit Kıvanç’ı kaybettik

Gazeteci, yazar ve sunucu Halit Kıvanç, 97 yaşında yaşamını yitirdi.

Gazeteci, yazar ve sunucu Halit Kıvanç, 97 yaşında yaşamını yitirdi.

Kıvanç’ın yazar ve müzisyen oğlu Ümit Kıvanç, babasının 27 Ekim 2022 günü, İstanbul Zincirlikuyu mezarlığında toprağa verileceğini açıkladı.

18 Şubat 1925’te doğan Halit Kıvanç, Türk radyo ve televizyon eski maç sunucusu olup, gazeteci olarak da görev yapmıştı. Radyo ve televizyonlarda çeşitli yarışma programlarının da sunuculuğunu yapan Kıvanç, dünyaca ünlü Brezilyalı oyuncu Pele ile ilk röportajı gerçekleştiren gazeteci olmuştu.

1925 doğumlu İstanbul Fatih çocuğu. Okumayı 5 yaşında söküp , 6 yaşında ilkokula başlayan, Pertevniyal Lisesini birincilikle bitirip, ilk tercihi İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini kazanan , 6 yılda okulu bitirip , önce savcılık sonra hakimlik sınavlarını veren genç delikanlı. Bunları yaparken de, Fenerbahçe Spor dergisinde yazılar yazan çiçeği burnunda bir gazeteci adayı.

Gönlü gazetecilikte ama , 6 yılını verdiği okul ona mesleğini yap diyor. Stajyer avukatlık yapıyor , ilk davası , boşanmayı kazanıyor. Yedek subaylığında bile askeri hakim kurası çekiyor ilk adaletini burada dağıtıyor. 1949 da devlet memurluğuna baş vuruyor. Diğer taraftan TRT , İstanbul Radyosu sınavlarını da kazanıyor.

Derken 1951 de Adalet Bakanlığı ilk tayin yeri olan Gaziantep Savcı Yardımcılığına atıyor. Çok değil , 1 ay sonra bir tayin daha. Diyarbakır Hazo nahiyesi ( Kozluk ilçesi ) Hakimi.. . Katırla 2 günlük yolculuk ve Hazoya merhaba. Küçük bir tur Hazoda. Bir bakar , kendinden başka bıyıksız erkek yok. Salar pala bıyıkları , Hazolu gibi bir hakim oluverir..

Tez canlı bir hakimdir. İlk veya ikinci celsede dava sonuçlandırır , hem de tam adaletle. 1952 olur. Doğu ağır gelmez de gönlündeki ağır basar. Cızırtılı radyosunda dinlediği haberleri o okumak ister. Hatta makam masasında provalar bile yapar. Gazeteci veya haberci olmak artık idealidir. Basar istifayı, döner İstanbula .

1952 kışında o tatlı sesiyle TRT ye merhaba der. Memur defterindeki vesikalık fotoğrafı ilk resimdeki avukat cüppeli resmidir. Bir hafta içine iki provayla mikrofon başına geçer. O geçiş, o tatlı dili, o kadife sesi, İstanbul, daha sonra bütün Türkiye ilk kez böyle duyar.

Budur hayatından bir kesit.. İşte o adalet dağıtan genç hakim bugünün duayen spikeri, usta sunucusu olur. HALİT KIVANÇ

Bu dünyadan bir Halit Kıvanç geçti...

Huzur içinde uyu güzel insan😔



Anahtar Kelimeler: Halit Kıvanç’ kaybettik
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı