Halk´a vekil olmak bu olsa gerek

Halk´a vekil olmak bu olsa gerek

Mahalle içine Termik santral yapılacağını duyan Ahmet Akın, çiti aştı. Savaşını başlattı.

Balıkesir´de geçimini tarımdan sağlayan binlerce kişinin yaşadığı 5 kırsal mahallenin ortasına yapılacağı iddia edilen termik santral herkesi huzursuz etti. Olayı araştırmak için bölgeye gelen CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, önce Paşa köy sakinlerini dinledi, ardından da duvarlar çevrili inşaat alanını aşarak şantiyede incelemelerde bulundu. Milletvekili Akın, Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine 700 metre uzaklığındaki alana kurulacağı öngörülen termik santralin günde 450 ton kömür tüketerek Balıkesir´i mahvedeceğini kaydederek konuyu meclise taşıma sözü verdi.

/resimler/2015-7/14/1111011494552.jpg

Balıkesir il merkezine 15 kilometre uzaklığında şehrin adeta tarım deposu olarak bilinen Paşa köy kırsal mahallesinde termik santral huzursuzluğu yaşanıyor. Seka Kağıt Fabrikası´nın atıl alanına yeni bir kağıt fabrikası inşaatı başladığını bildiklerini söyleyen köylüler, ÇED raporu ile Paşa köy´ün 100 metre kadar yakınına günde 450 ton kömür tüketen bir termik santral yapılacağını öğrendiklerini söyledi. Termik santral istemeyen bölge halkına destek CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın´dan geldi. Paşa köy´e gelerek vatandaşlarla görüş alışverişinde bulunan Ahmet Akın´ı muhtar Mustafa İkiz karşıladı.

/resimler/2015-7/14/1111302432613.jpg

Konuyla ilgili bilgi veren Muhtar İkiz, "Kağıt üreteceğim derken şimdi de santral yapacağım dedi. Biz kesinlikle santral yapılmasını istemiyoruz. Havzaların kirlenmesini istemiyoruz. İçme suları 1,5-2 kilometre uzaklıkta. Üniversite 700 metre uzaklıkta. Bu çevrede 10 tane köy var. Bunların hepsi etkilenecek. En başında Balıkesir de etkilenecek. Hava lodos olduğu zaman kirlilikten Balıkesir merkezi de etkilenecek. Sadece Paşa köy zehirlemeyecek. Bu ovadaki her yer ve herkes zehirlenecek.

/resimler/2015-7/14/1111594151883.jpg

Bu ovadan çıkan ürünleri yiyenlerin hepsi zehirlenecek. Buraya biz fabrika yapılıyor diye biliyorduk. Ama arkasından enerji santrali eklendi. Her gün 450 ton kömür yakıp hem kendi enerjisini sağlayacağını hem de piyasaya enerji satacağını söylüyor. Gitsin enerjisini güneşten sağlasın. Biz termik santrali yaptırmamak için elimizden geleni yaparız. Biz şu an gayet medenice davranıyoruz. Ama milletin sabrı taşarsa neler olacağını kimse kestiremez. Yani illaki bomba mı atılsın, vurulup kırılsın mı? Yetkililerimiz bu sorunu bir an önce bitirsin. Fabrikanın yakın çevresinde yaklaşık 10 bin insan yaşıyor. Buna merkez dahil değil. Sadece bizim bin 56 nüfusumuz var. Yani toplamda milyonlarca insan bundan etkilenecek" dedi.

/resimler/2015-7/14/1112163215047.jpg

"20 KİŞİ İLE ÇED TOPLANTISI OLMAZ"

CHP Milletvekili Ahmet Akın ise termik santral yapımını engellemek için Paşa köylüler ile birlikte mücadele etmeye hazır olduğunu vurguladı. Akın konuyu TBMM gündemine de soru önergesi ile taşıyacağını belirterek, "Şimdi siz bunun mücadelesini burada verdiniz. Ben de burada yaşayan halkımızla beraber bunun mücadelesini vereceğiz. Bunun ne olduğunu baştan sona bu tesisin sahiplerinin vermesi gerekiyor. Sicilleri de bozuk olduğu için insanlarda güven problemi oluyor. Uzun zamandan beri termik santraller her yerde yapıldı. Çünkü ´Ben yaptım oldu´ mantığıyla olduğu için insanlar korkuyor. Ben de burada hep beraber olarak neler olduğunu öğreneceğiz. Sonuna kadar onların yanındayım. Verdikleri mücadele gerçekten kendileri, çocukları ve bölge için çok önemli. Etrafta; 1 kilometre yakında hastane var. Böyle cennet gibi yerleri kirletecekler. Onun için sonuna kadar mücadele edeceğiz ve neler olduğunu araştıracağız. Onun için ben de sizin vekiliniz olarak; ben hep ´Balıkesir benim ailem´ diyorum ve duyar duymaz da geldim. Şimdi ilk olarak ben de düzenlenen kampanyaya imza atacağım. Çünkü bunların ne yaptığını araştırmamız lazım. 20 kişiyle ÇED toplantısı olmaz. Öyle bir şey dünyada olamaz. Burada yaşayan herkesin onayının alınması lazım. Bu bölge bizim. Onun için orada ne yapacaklarını çok iyi ve net bir şekilde bize anlatmaları gerekiyor. Ne yapılacak? İçeriği nedir söylemeleri lazım" şeklinde konuştu.

/resimler/2015-7/14/1112406184056.jpg

Balıkesir´in ovasına termik santral yapılmasının akla ve mantığa aykırı olduğunu söyleyen Milletvekili Akın, "Bizim bölgemiz bir ova. Burası Balıkesir´in kalbi gibi bir yer. Bu kadar yerleşim yerine yakın yere santral yapılamaz. Yapılmaması için de ben sizlerin vekili olarak aslanlar gibi mücadele edeceğim. Bu tesisi yapan insanların 15-20 kişi ile birlikte ben yaptım oldu demekle herkesi tufaya getirip yapmak doğru bir şey değil. Firma gelip buraya herkesi aydınlatacak, tek tek herkese bilgi verecek. Bu iyi bir şey mi değil mi, zararları nelerdir anlatacak. Ufak bir zararı olsa dahi izin vermeyin müsaade etmeyin. Böyle bir şey olamaz. Bilindiği gibi son zamanlarda Türkiye´de termik santrallerle ilgili herkesin başına gelmeyen kalmadı. Bunların da mantalitesi ben yaptım oldu. Ama o devir bitti. O devir bittiği için biz de bunun mücadelesini vereceğiz" dedi.

/resimler/2015-7/14/1113050715961.jpg

Paşa köylülerden bilgi alan CHP´li Akın, köyün 700 metre ilerisinde süren inşaat alanına gitti. istinat duvarı ile çevrelenmiş olan şantiye alanını önce uzaktan izleyen Ahmet Akın, ardından duvardan atlayarak şantiyeye girdi. İçeride incelemelerde bulunan Akın, "Detaylı bilgiyi şirketten bir randevu talep edip almaya çalışacağım. Bende enerji sektöründe çalışmıştım, şunu söyleyebilirim burada hemen her şey hazır. Konuyu sonuna kadar araştıracağız. Anladığım kadarı ile baya bir yol alınmış. Memleketin, ´Ben yaptım oldu´ zihniyetinden kurtulması lazım. Yazık" dedi.

Araştırmalarını tamamlayan Milletvekili Akın, son olarak fabrikayı çevreleyen duvarın yanında bulunan tarım ürünlerini inceleyerek, tarım arazisine sıfır metre ile termik santral olamayacağını söyledi.

/resimler/2015-7/14/1136056523927.jpg

Özel mülkiyete izinsiz girdiği için hakkında dava açılabilir!...

/resimler/2015-7/14/1136209649203.jpg



Anahtar Kelimeler: Halk vekil olmak olsa gerek
  • Salı 28.5 ° / 14.1 ° false
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli