HALLAÇ TÜRKLERİ"NİN BAYRAĞI BULUNDU

HALLAÇ TÜRKLERİ

Havran ilçesi Hallaçlar Köyünden Hasan Demirbaş, köyünün adını ve soy ağacını araştırırken Hallaç Türklerine ait bayrağı bulduğunu anlattı.




____________________________Enver DOLGUN / EDREMİT

Havran ilçesi Hallaçlar Köyünden Hasan Demirbaş, köyünün adını ve soy ağacını araştırırken Hallaç Türklerine ait bayrağı bulduğunu anlattı.

Havran ilçesi Hallaçlar Köyünden Hasan Demirbaş, emekli olduktan sonra `Hallaçlar Köyünün ve ailesinin Soy Ağacını` araştırmak için 10 yıldır gitmedik il ve ilçe bırakmadı ve Hallaç Türklerine ait bayrağı bulduğunu ifade etti.

"M.Ö. 330 ve 327 yıllarında "Kalaç Türkleri"nin yani Halaç Türkleri Büyük İskender`in `Saka Türkleri Hakanı Şu` ile karşılaştığında tarih sahnesine çıktı.
Büyük İskender`i Asya Seferinde ilk kez durduran
Türkler olarak bilinen "Kalaç Türkleri"nin yani Halaç Türklerinin Doğu Türkistan, Hindistan, Azerbaycan ve Kuzeybatı İran taraflarında büyük devletler ve medeniyetler kurduklarını biliyoruz." diyen emekli zabıt kâtibi Hasan Demirbaş, Kalaç Türklerinin yani Halaç Türklerinin adını taşıdığı Halaçlar Köyünün ve ailesinin tarihteki köklerini ve akrabalarını aradığını söyledi.

"M. S. 603 yıllarında İran`ın doğusu ve Soğdiana bölgesinde kurulan "Pencikent Devleti`nin Halaç Türkleri tarafından kurulduğu, l296 - l3l6 yılları arasında Hindistan`ın Yeni Delhi şehrinde kurulan "Alaeddin Muhammed Halaçi Devleti"nin belgelerini buldum" diyen Demirbaş, "Ben, şimdi bu devletin bayrağını buldum ama tarihçilere doğrulatamadım" dedi.

Türkiye`nin Aydın, Bolu gibi Anadolu`nun birçok yerinde Kalaç, Halaç veya Havran`daki gibi Hallaçlar Köylerinin bulunduğunu biliyorum diyen Hasan Demirbaş, Doğubeyazit`in Kalaç Köyüne gidip köylülerle görüştüğünü ve kendisini misafir edip, çok sıcak karşıladılar ve mutlu olduklarını ifade etti.

Demirbaş, bu konudaki topladığı araştırmaları bir kitap haline getirip ``Türkiye`deki Hallaç Türkleri" adlı kitabı yakında bastıracağını müjdeledi.






Anahtar Kelimeler: 0
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı