Hamaratların arzusuydu

Hamaratların arzusuydu

Dere Mahallesi "Habibullah Hamarat Camii"ne tabelası asıldı.

Bandırma'da isim hamileri ile asırlardır ibadete açık olan Camiler'den "Haydarçavuş Camii", "Hacıyusuf Camii" sacade camiyi ibadethaneye açmakla kalmayıp, adlarını Mahallelerine veren şahsiyetler, Haydar Çavuş ve Hacıyusuf gibi yine Hacıyusuf Bahçeli evlerde bulunan Valide camii, İhsaniye'de bulunan Hacı Bekir Camii, Haydar Çavuş'ta bulunan Ulu Camii, Bent Başında bulunan leylekli Camii, Eski Garaj Camii, Dersaadet Camii, Tünel Üstü, Sofuoğlu, Kaleflex camii, Laleli Camii, Şehitlik Camii ise kendine özgün isimleri ile iabadetlerini sürdürmekte iken aynı kategoride bulunan Habibullah Hamarat Camii yıllardır fiziki yapı ve isim tacizi altında kalmıştı.

Öncelikle çevresini kaplayan yapılar değil camiyi, Minareyi aşan heybetleri ile ulusal basında dahi konu olmuştu. Bandırma Müftülüğü 1901 yılında yapılıp 1945 yılında büyük tadilat geçiren Habibullah Hamarat camii için Camisiz Mahalle olmaz diyerek astığı "Dere Mahallesi Camii" tabelası ile asırlık caminin isiminin değişmesine neden olmuştu.

Gözden kaçan bu ayrıntı bir süre sonra ibadethanenin arsasını bağışlayıp, camiyi yapan Merhum Habibullah Hamarat'ın torunlarından Ertan Hamarat tarafından fark edilmiş,  dede yadiğarı caminin yeniden eski ismi ile anılması gerektiği noktasında verdiği çaba sonuca ulaşmadan 10 Aralık 2020 de vefat etmişti.

Dere Mahallesi'nin çalışkan ve adaletli Muhtarı Nevzat Man, yardımsever ailenin ecdadından Ertan Hamarat'ın arzusunun dikkate alınması gerektiği noktasında başlattığı diplomasi, Bandırma Müftülüğü ve diyanet işleri Başkanlığı tarafından dikkate alınarak, Caminin isminin "Dere Mahallesi, Habibullah Hamarat Camii" olarak isim tashihinin yapılmasını kabul edildi.

Dere Mahallesi Muhtarı Nevzat Man, hazırlattığı yeni tabelayı "Habibullah Hamarat Camii"ne asarken bir yanlışın daha düzeltilmesine vesile olduğu için mutlu olduğunu vurguluyarak, "Bandırma halkımız yardım ve hayırseverdir. Bunu Bandırma'da hala dimdik ayakta hizmet vermekte olan bir çok ibadethane, okul, vs görmekteyiz, bizim görevimiz bu anlayışı geçmişten geleceğe taşımaktır, Böyle olursa insanlık hizmetine sunulacak yeni yapılara katkı ve sponsör olacak hayırseverleri daha çabul bulma şansımız olacaktır, aksi halde slinen isimler, kaybolan değerler bizi biz yapan geçmiş ile aramızdaki bağları kopartır." dedi.



Anahtar Kelimeler: Hamaratların arzusuydu
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 21.6 ° / 7.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı