Doğallığın harmanı, HARMANLI

Doğallığın harmanı, HARMANLI

Harmanlı´ya vaat çok, hizmet yok.

Erdek-Avşa adasında bulunan Paşalimanı Adasının, yere ayak basılan Balıklı´dan sonra ilk, Tuzla´dan girişinde ise 2.köy olan Harmanlı, %90 dolayında Bosna-Hersek, %10 dolayında ise Girit ve Tikveşli vatandaşlar 1924 mübadele göçü ile gelip Harmanlı´yı kendilerine yaşam platosu olarak seçmişler.

Paşalimanında ortak yaşamın olumsuzlukları Okul, Sağlık, tarımsal istihsal, Balıkçılık, ve yaz tatilini Harmanlı ekonomisine katma anlamında önemli bir gelişme yok.

İçilecek kadar berrak sahilde köy için çakıl, batı yakası kum ancak temizlenmesi gereken bir potansiyel var.

Harmanlı sakinleri kış aylarında 50 hane 100 kişi dolayında, yaz aylarında ise evlere alınan pansiyon ve Harmanlı´da evleri bulunan yazlıkçılarla ile birlikte 1500 kişi yaşıyor.

Harmanlı´nın sıcak kanlı sakinleri geçmişte yaşanan teknolejik olumsuzluklara rağmen tarım ve hayvancılıkla kendi kendine yetebilen köylerden birisi imiş.

Modern yaşamdan pay alma noktasında verilen çaba, konut anlamında gelişmiş gibi görünsede, sağlıklı yapılanma planı olmadığı için Harmanlı tam anlamı ile Denizle buluşamamış.

Harmanlı sakinleri huzur abıdesi Paşalimanı adasında köy gelişimini arttırma adına çaba sarf ettikçe bazı değerlerin kaybolduğunu fark etmişler?

Paşalimanı adasının batı ucunda Harmanlı hudutlarında bulunan antik gölet, gel-git lerle denize olan bağlantısı, deniz balıklarının havyar atmak için kullandıkları gölet zamanla bir takım insanların değişim hareketinden erozyona uğramış ve eski bereketliliğini kaybetmiş, yine tarihin derinliklerinde en güzel şaraplık üzüm bağları Tekel´in alımları durdurması üzerine sökülmüş.

Harmanlı´nın doğal kayıpları arasında neler yok ki!..

Eline tüfek alan sandala atlayan Paşalimanı adasına koşmuş, silah sesleri sabahlara dek susmamış sonuçmu, eskiden her bir adalının günde 100 tavşan vurması ile birmeyecek kadar çok olan tavşan nesli tükenmiş, Denizde balık yok, dağda ise keklik ve yaban ördeği kalmamış.

Harmanlı´ların tüm ada sakinleri gibi öncelikli beklentisi Erdek İlçe Av komisyonu tarafından Paşalimanı adasının en az 5 yıl av yasağı kapsamına alınması.

Bizden söylemesi, Tavşan bolken sofrasında et eksik olmayan Paşalimanlılar, 2019 da Erdek´te faaliyet gösteren tüm kasapların adreslerini öğrenmişler.

/resimler/2019-7/26/1812297397464.jpg



  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu