Hasat zamanı

Hasat zamanı

Edincik Tarımsal kalkınma Kooperatifi, koyun-Keçi kırkım hasadı yaptı.


K.Baş Hayvan birliği hasat bayramı paylaşan: zeki-karadeniz

Edincik’in yerli aileleri büyük göç sonrası 19 Temmuz 1938’de birikimlerini toplayarak hayvancılığın selameti için satın aldıkları 6.720 dönüm Edincik merası geçmişten günümüze uzanan 76 yıldır belde üreticisinin yaşamını idame ettirmesine katkı sağlıyor.

Gelişen ve değişen süreçte hukuksal mevzuatı SS Edincik Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tüzel kişiliği himayesinde sürdüren Edincikli hayvancılar, bir geleneği de unutmayarak dün gerçekleştirdikleri Kırkım Hasadı bayramı ile bolluk ve bereket dileğinde bulundular.

Ayyıldız tepedeki ağıllarda gerçekleşen hasat töreninde önce hayvan sahiplerinin güreşe meraklı çocukları güreş tuttu, daha sonra davul zurna eşliğinde kırkıma başlandı.

84 ortağı bulunan SS Edincik Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, 35 bin küçükbaş, 400 Büyükbaş havyan mevcudu ile Günlük 100 ton süt kapasitesi bulunuyor.

Yıllık 140 bin lira vergi matrahı bulunan kooperatifin Başkanı Doğan Tokat, geçmişten geleceğe taşınan tarım ve hayvancılığı geliştirerek, yaşamsal mevcudiyetlerini idame ettirmek amacı ile 19 Temmuz 1933 te bedel ödemek kaydı ile satın alınan 6.720 dönümlük Edincik merasının bugün Kooperatif adına kayıtlı olduğunu söyledi.

Başkan Tokat, yeni idari yapılanma ile birçok siyasinin iştahını kabartan Edincik merasının, öyle sanıldığı gibi masa başı ayak oyunları ile hülle yapılmasına seyirci kalmalarının söz konusu olmadığını, eğer bu düşüncedeki kimselerin ellerinde bir yetki varsa bu kadar insanın geçim kaynağı olan hayvancılığı destekleyici kararlar almaları gerektiğini söyledi.

Başkan Tokat, Edincik merasının varlığını sürdürerek, tarım ve hayvancılığı geliştirmek adına ortaya koydukları çabanın 76 yıldır hep yaşamlarını sürdürdüklerini, hem de mera sınırlarını dışarıdan gelecek başka hayvanlara karşı koruduklarını, bugün birilerinin iştahı kabarıyor diye bırakıp gitmelerinin söz konusu olmayacağını söyledi.

Ayyıldız tepe deki kırkım daha sonra, şen şakrak devam etti.

 





  • Cumartesi 11.2 ° / 9.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 17.1 ° / 8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 19.5 ° / 5.3 ° Güneşli