Havran Kahramanlarına itibar

Havran Kahramanlarına itibar

Kocaseyit`ten sonra Ömer Çavuş`a da gereken itibar gösterildi






Çanakkale Kahramanı Kocaseyit`in öne çıkması ile gölgede kalan bir başka Havran`lı Kahraman Ömer Çavuş`tur

Birinci dünya savaşı` nın Havranlı Kahramanlarından biri de Ömer Çavuş`tur.İngiliz denizaltısını vurarak 36 kişilik mürettebatını esir alan Ömer Çavuş Sultanhisar Muhribi`nde görevlidir.
Yaptığı kahramanlık şu şekilde anlatılmaktadır.


Marmara Denizi` nde Barboros Harp gemimizi torpilleyen İngiliz denizaltısını küçücük topu ile periskopundan vuran ve içindeki 36 kişilik eratını teslim olmaya mecbur eden 90 tonluk küçük Sultanhisar Muhbirimizin sağlam biricik topunun başında Havran bucağından Ömer Çavuş vardı.800 tonluk koca deniz altı gemisi kahraman torpidomuzun altından çıkarak onu devirmeye çalışırken Ömer Çavuşun küçük mermisi periskobu delik deşik etmiştir.
19 kişilik Sultanhisar` ın kahraman denizcileri düşman esirlerini geminin başına alarak 4 piyade silahı ile muhafaza altına almışlardı.


O gün İstanbul` lular alay sancaklarını çekmiş , dumanlar savurarak tam yolla köpükler içinde limana giren bu küçücük gemiyi görünce şaşırmıştı.
Bir bayram günü değildi. Düşman denizaltıları Marmara boyunca gemilerimizi torpilliyordu. Az sonra köprü açılırken zafer duyuldu.
Alkışlar arasında Haliç`e giren kahraman gemiciler layık oldukları itibarı gördüler..."


Havranlı Ömer Çavuş Cumhuriyet döneminde " Gemici " soy adını almıştır.






Anahtar Kelimeler: 0
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı