Havran`da kurtuluş coşkusu

Havran`da kurtuluş coşkusu

Kocaseyit`in doğduğu köy, Manastır`ın adı Kocaseyit olarak değişti

İstanbul Hükümetinin yetersizliğinden cesaret alan Yunanlılar bölgeyi işgale başlamış ve bölge insanı ve Havranlılar, Havran Bölüğü olarak Ayvalık cephesinden 172. Alay Komutanı Yarbay Ali Çetinkaya komutasının yanında yer alıp Yunanlılara karşı mücadele başlattıklar ve 91 yıl önce bu gün Havran`dan Yunan kuvvetlerinin sabaha karşı sessizce çekilip gittiler.

30 Haziran - 1 Temmuz 1919 gecesi Yunanlı bir yüzbaşı komutasında Havran`a giren bir Yunan birliği, 8 Eylül 1922 tarihine kadar tam 2 yıl 2 ay 7 gün devam eden Yunan işgali 8 Eylül 1922 tarihinde son buldu. Bu zaman içerisinde Yunan zulmü ilçedeki ticarethanelere ait tabelaların bile Yunanca yazılmasına zorlanmış ve başarılı olunamamıştır.                                                                                        30 Ağustos sonrası Afyon’da bozguna uğrayan Yunan ordusu 8 Eylül 1922 tarihinde Balya üzerinden körfez bölgesine hareket eden milli müfrezenin bir kolu tarafından 8 Eylül 1922 de yani 91 yıl önce bu gün Yunan askerleri Havran’dan sabaha karşı sessizce çekilip gittiler ve ilçede Yunan işgali de son buldu.

MANASTIR KÖYÜNE `KOCASEYİT` İSİMİ VERİLDİ

Çanakkale Savaşlarında Çanakkale Mecidiye bataryasında Atatürk`ün topçu askeri olan Seyit Onbaşı (Seyit Çabuk / 1889–1939) 1889 yılında Havran’ın eski adı Manastır Köyünde doğdu. Çanakkale`deki Kahramanlığından dolayı doğduğu köye 1988 yılında "Kocaseyit Köyü` ismi verildi ve 5 sene önce de anıt mezarının bulunduğu alanda Kocaseyit Anıtı yapılıp, hizmete sokuldu. Enver Dolgun- HAVRAN 

 



  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı