Havran`da "Şap Hastalığı" Yok

Havran`da

Havran İlçe Tarım Müdürü Recep Özbudak, Balıkesir`in bazı ilçelerinde Büyükbaş hayvanlarda görülen Şap Hastalığının Havran`da görülmediğini söyledi.




________________________________/ Enver DOLGUN- EDREMİT
Havran İlçe Tarım Müdürü Recep Özbudak, Balıkesir`in bazı ilçelerinde Büyükbaş hayvanlarda görülen Şap Hastalığının Havran`da görülmediğini söyledi.

Havran İlçe Tarım Müdürü Recep Özbudak, Balıkesir`in bazı ilçelerinde Büyükbaş hayvanlarda görülen Şap Hastalığının Havran ilçesi ve köylerinde görülmediğini ifade etti.

Havran ilçesi ve köylerinde 2011 yılı itibarı ile Büyükbaş hayvanlarda başlattıkları Şap Aşılama kampanyasının Aralık sonunda bittiğini belirten Havran İlçe Tarım Müdürü Recep Özbudak, Bu nedenle ilçede ve ilçeye bağlı köylerde şap hastalığının görülmediği bilgisini verdi.

Müdür Özbudak,  Havran ilçesi ve köylerinde bulunan hayvanlara uygulanan "Çiçek ve Veba Aşılarının" da yapılmasının devam ettirildiğini söyledi.

"ŞAP HASTALIĞI"

Şap hastalığı tüm çift tırnaklı hayvanlarda görülen kontrolü zor yayılması hızlı ve tahribatı çok büyük süt, et kaybı yanı sıra ölümler dolayısıyla büyük ekonomik kayıplara neden olan akut seyirli çok bulaşıcı ve ateşli viral bir hastalıktır.

Hastalık yüksek ateş, iştahsızlık ile başlar vücut sıcaklığı iki gün içinde düşer. 2-3 günde ağızda (dil ucu üzeri ve yanlarında,diş etlerinde,dudakların iç kısmında,yanaklarda,burun delikleri civarında ve memelerde) küçük kabarcıklar oluşur.
Ağızda iplik tarzında salya akar yemi güçlükle ağzına alır ve çiğner sulu ve yumuşak gıdaları almayı tercih eder hayvanlar çoğu kez ağızlarını şapırdatırlar.

Ağız açıldığında dil üstü ve yanak sıyrıntıları görülür.
Bu sıyrılan dokular birkaç gün içerisinde iyileşir.Tırnak arasında ve tırnağın deri ile birleştiği kısında yaralar oluşur, tırnak düşebilir,hayvan topallar ve genellikle yatmak ister.
Artık hayvan ayakta duramayacak hale gelir.

Hastalık aylarca devam edebilir.Meme başlarında çıkan yaralar ağrılıdır hayvan buzağının emmesine ve sağıma izin vermez bunu takiben meme yangısı mastitis şekillenebilir memenin kör olmasına neden olur.
Gebe hayvanlarda düşüklere (Abort) ve daha sonra gebe kalmamaya bağlı sürüden çıkarmaya neden olur, süt emen buzağılarda hastalık ani ölümler şeklinde seyreder.

ŞAP HASTALIĞINDAN KORUMA

Ülkemizde ihbarı mecburi hastalık olması nedeniyle hastalığın görüldüğü bölgelerde tarım il/ilçe müdürlüklerine haber verilmelidir.

Aşı uygulamaları yılda iki sefer ve hastalığın tipine uygun olması şarttır. Tarım bakanlığının son yıllarda şap aşısına teşvik sistemi koyması hastalığın kontrolünde faydalı olmuştur.
Şapta mücadelede esas
salgının yayılmasını önlemektir.
Koruma için hayvanların kesinlikle
birbirinden ayrılması ve tecrit edilmesi önerilirken hayvan hareketleri kontrol altına alınması gerekir.
Sürüye yeni alınan
hayvanlar karantinaya alınmadan sürüye dahil edilmemelidir.
Hastalığın
yerleşik olduğu ülkelerde hayvan hareketlerinin kontrolünün yanı sıra sistemik olarak koruyucu aşı uygulamaları yapılmalıdır.





Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli