HAVUTÇA, BAKAN AVCI`YA SORDU

HAVUTÇA,  BAKAN AVCI`YA SORDU

Bandırma Halk Eğitim Müdürlüğü yeni binasının İmam Hatip`e dönüştürülmesine tepki meclise taşındı.

CHP Balıkesir Milletvekili ve Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Üyesi Namık Havutça, Bandırma kamuoyunda tartışmalara neden olan imam hatip ortaokuluna tahsis edilecek halk eğitim merkezi binasını Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya sordu.

Havutça, Milli Eğitim Bakanlığı’nın eğitim sisteminde uygulamaya koyduğu 4+4+4 düzenlemesinin iki yıllık verilerini ortaya koyduğu önergesinde AKP hükümetinin amacının mesleki eğitim olmayıp bütün okulların imam hatip okullarına dönüştürülmesini amaçladığını vurguladı. İmam hatip ortaokullarının yeniden açılması ve birçok genel lisenin imam hatip lisesine dönüştürüldüğüne dikkat çeken Havutça, imam hatip okullarında artış yaşandığını ifade etti. AKP hükümetinin dayatma ve zorlamalarının eğitim sisteminin kalitesini düşürdüğünü, bilimsellikten uzaklaştırdığını, çocuklara zarar verdiğini belirten Havutça, “Bunun somut göstergesi üniversiteye giriş sınavlarındaki başarı oranındaki düşüştür.Öğrenciler kendilerine sorulan 50 matematik sorusundan ortalama olarak 2011 yılında 15.93, 2012’de 14.43, 2013’te 12.88 ve 2014’te 10.58 doğru yanıt vermiş. Geometri, fizik, kimya ve biyolojide de benzer sonuçlar eğitimdeki bilimsellikten uzaklaşmanın bir göstergesidir” dedi.

“MEB, İmam Hatiplere Öncelik Veriyor”

Havutça, MEB Bakanı Avcı’nın yanıtlaması istemiyle önergesinde şu görüş ve sorulara yer verdi:

“4+4+4 düzenlemesiyle, yeniden ortaokul olarak düzenlenen ikinci 4 yıllık eğitimle mesleki yönlendirmeyi erken yaşa çekme gerekçe olarak sunulmuştu. Ancak iki yıllık uygulamadan da anlaşıldığı gibi hükümetin amacı mesleki yönlendirme değil bütün okulları imam hatip okullarına dönüştürmektir. İmam hatip ortaokullarının yeniden açılması ve birçok genel lisenin imam hatip lisesine dönüştürülmesiyle, imam hatip okullarında bir artış yaşanmıştır. 2012-2013 eğitim öğretim yılında 730’u bağımsız, 369’u imam hatip lisesi bünyesinde olmak üzere toplam 1099 imam hatip ortaokulu bulunurken, 2013-2014 eğitim öğretim yılında 946’sı bağımsız, 415’i imam Hatip lisesi bünyesinde 1361 imam hatip ortaokulu bulunmaktadır. Bu okullarda okuyan öğrenci sayısı ise 2012-2013 eğitim öğretim yılında 94 bin 467 iken, Bakanlığınızın çalışmaları ile 240 bin 15’e çıkmıştır. Derslik sayısı ise 7 bin 134’tür. Yani derslik başına 33 öğrenci düşmektedir. Ülke genelinde pek çok okul binasının imam hatiplere tahsis edilmesi ve o okullarda okuyan öğrencilerin başka okullara gönderilmesi de Bakanlığınızın imam hatiplere öncelik verdiğinin göstergesi olmuştur. Buna göre;

1-     Bandırma Paşabayır Mahallesi’nde TOKİ tarafından yapılan Halk Eğitim Merkezi binasının imam hatip ortaokulu olarak kullanılması planlanmakta mıdır?

2-     Bakanlığınızın böyle bir planlamadaki kriterleri nelerdir?

3-     Hali hazırda Bandırma’da bulunan imam hatip ortaokulunun toplam mevcudu eğitim öğretim için uygunken yeni bir ortaokul gereksinimi bulunduğuna nasıl karar verilmiştir?

4-     Ülke genelinde bir çok okul binasının imam hatip okullarına tahsis edildiği Şehit Süleyman Bey İlköğretim Okulu da imam hatip okuluna tahsis edilmiş olması yeterli değil midir?

5-     Bandırma Halk Eğitim Merkezi için projelendirilen yeni binanın imim hatip ortaokulu olması ne derece mümkündür?

Bandırma Halk Eğitim Merkezi için ne planlanmaktadır?”



  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false