Havutça: Çeltik Üreticisi Darboğazda

Havutça: Çeltik Üreticisi Darboğazda

AKP'yi halkın gözünde ak'layamazsınız!”

Havutça: Çeltik Üreticisi Darboğazda

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça Manyas’ta yaptığı ziyaretlerde, ilçenin bel kemiği çeltik ve ayçiçeği üreticisinin en kısa zamanda yaşadığı darboğazdan çıkarılması gerektiğini söyledi. Havutça, “Üretici bitmiş! Tarım bitmiş! Hangi köylüye dokunsak isyan ediyor, feryat ediyor. AKP hükümeti ise aklanma peşinde. AKP’yi halkın gözünde ak’layamazsınız!” dedi.

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, beraberinde CHP Manyas İlçe Başkanı İsfendiyar Ülker, İl Genel Meclis Üyesi Ferudun Erol, Salur Belediye Başkanı Fethi Kilercioğlu ve CHP’liler ile birlikte Manyas’ta çeşitli ziyaretlerde bulundu. Havutça ve CHP heyeti Manyas Ziraat Odası’nı ziyaret ederek üreticinin sorunları hakkında bilgi aldı. Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Danç, yönetim kurulu üyeleri Faruk Kaya, Ali Yılmaz, Zeki Sarıaltın, Muhmut Erdem, Nedret Özden’in bulunduğu ziyarette, Başkan Danç Manyalı çeltik ve ayçiceği üreticilerinin yüksek üretim maliyetleri ve yetersiz desteklemelerden ötürü ekonomik darboğazda olduklarını dile getirdi. Danç, “Avrupa Birliği’nde çiftçiye bizim üreticimizden 4 kat fazla destekleme yapılıyor. Bizde de devlet çiftçiye hak ettiği desteklemeyi verse tarım bu ülkeyi çok daha fazlasıyla kalkındırır” dedi.

CHP Milletvekili Havutça da, Meclis’te çeltik üreticileri ve tarım sektörü hakkında yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi. AKP hükümetini eleştiren Havutça, tarım ülkesi Türkiye’de tarımdan söz etmenin artık çok güç bir hale geldiğini söyledi.

“AKP’yi halkın gözünde ak’layamazsınız!”

Havutça AKP’nin 2008 yılında Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararı değiştirmek için yeniden yargılama başvurusu yapacağını anımsatarak şöyle konuştu:

“Manyas’ta, Gönen’de çeltik üreticileri Balıkesir’in çeltik üretiminin bel kemiği üreticiler darboğazda. Üreticinin derhal bu darboğazdan çıkartılması gerekiyor. AKP’nin tarım politikaları çiftçinin, üreticinin, köylünün yanında olmayan, onlar için üretilmeyen politikalar. Üretici bitmiş! Tarım bitmiş! Hangi köylüye dokunsak isyan ediyor, feryat ediyor. AKP hükümeti ise aklanma peşinde. Başbakan Erdoğan, AKP’ye açılan kapatma davasında çıkan ‘AKP laiklik karşıtı eylemlerin odağıdır’ kararının kaldırılması için Anayasa Mahkemesi’nde yeniden yargılanma başvurusu yapmak için hazırlık yaptırıyor. Siz çiftçinin alın terinin hakkını vermediğiniz sürece, siz işçinin emekçinin, emeklinin, memurun hakkını gasp ettiğiniz sürece, halkın özgürlük ve demokrasi arayışlarına gaz, su, mermi sıkarak halkın gözünde aklanamazsınız. Siz ancak ve ancak AKP’yi ‘Ak Parti’ diye adlandırarak kağıt üzerinde ak’lanırsınız.”

“Gönen Çayındaki Kirlilik Sorunu Siyaset Üstüdür!”

Namık Havutça, Manyas’taki ziyaretlerinden sonra Gönen’e geçti. Havutça, Gönen Ovası Sulama Birliği’ni ziyaret ederek Birlik Başkanı ve AKP İl Genel Meclis Üyesi Bülent Can’dan bilgi aldı. Havutça, Can’dan aldığı bilgiler doğrultusunda Balıkesir Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı İlyas Çakmak’la telefonla görüşerek Gönen Çayı’nın kirliliği ve bölgedeki denetimler hakkında bilgi aldı. Havutça, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın TBMM Genel Kurulu’nda Gönen Çayı kirliliği ile ilgili bir önergesine verdiği yanıtta söz verdiğini anımsatarak, “Gönen Çayı’nın kirliliği siyaset üstü bir konudur. Bu sorunun çözümünde hep birlikte çocuklarımızın geleceği, ülkemizin yarınları için el ele hareket etmeliyiz. Birlik başkanımız bu konudaki hassasiyetlerini dile getirdi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz de imkanları doğrultusunda denetimlerini arttıracağı bilgisi verdi. Ayrıca, Gönen Belediyesi’nin arıtması yok. Gönen Belediye Başkanımızın bu konudaki hassasiyeti Gönenliler için çok önemli bir yer tutuyor” diye konuştu.

Gönen Ziraat Odası Başkanı’ndan Verim Düşüklüğü Uyarısı

Havutça, daha sonra Gönen Ziraat Odası’nı ziyaret ederek Necati Özkurt ile bir araya geldi. Özkurt, Gönen Çayı kirliliği ile ilgili önlem alınmazsa başta çeltik üretimi olmak üzere bir çok üründe verim düşüklüğü yaşanacağı uyarısında bulundu. Havutça, Özkurt’un verdiği bilgileri değerlendirerek, AKP Hükümetince dikkate alınması gerektiğinin altını çizdi. Havutça, “Tarım Kanunu 21’inci maddede yer alan, ‘Bütçeden ayrılacak kaynak, gayrisafi millî hasılanın yüzde birinden az olamaz’ hükmü AKP hükümetince esnetilip, ters yüz edilip uygulanıyor” dedi.

 



  • Cumartesi 11.2 ° / 9.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 17.1 ° / 8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 19.5 ° / 5.3 ° Güneşli