Havutça, Şeker iflasında AKP yi adres gösterdi

Havutça, Şeker iflasında AKP yi adres gösterdi

Havutça: AKP'nin KDV Oyunu İflastan Sonra Yeni İşsizler Yarattı!”




Milletvekili Namık Havutça, AKP hükümetinin Şeker Piliç'te yaşanan kriz sonrası işçilerin işten çıkarılması sorumluluğunu üstlenmesi gerektiğini söyledi.

Havutça, Krizin faturası işçiye çıktı. Aileleriyle birlikte yaklaşık 5 bin kişiyi bulan Şeker Piliç işçilerinin sesleri AKP hükümeti tarafından duymazdan geliniyor. AKP'nin KDV oyunu Bandırma'da yeni işsizler yarattı” dedi.



CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, iflas ertelemesiyle kayyuma devredilen Şeker Piliç'te yaklaşık bin 8 işçi işten çıkarılmasını Meclis gündemine taşıyacak. Aileleriyle birlikte yaklaşık 5 bin kişiyi bulan Şeker Piliç işçisinin sesinin AKP hükümeti tarafından duymazdan gelindiği belirten Havutça, AKP'nin elinde oyuncak olan tarım politikalarının Balıkesir ve Bandırma ekonomisinde ilk sıralarda yer alan bir firmayı iflasa götürdüğünü, beraberinde de işçilerin işinden olduğunu söyledi.



AKP'nin KDV yap boz oyunu, önce firma iflas ettirdi. Ardından fatura işçiye kesildi. Türkiye'de tarım kesiminin en güçlü sektörlerinden biri olduğunu ve ülkemizde geçimini tavukçuluk sektöründen sağlayan üretici, çiftçi, yem, ilaç, yan sanayi, satıcı, esnaf, nakliye, pazarlama elemanı gibi insan sayısı 2 milyona yaklaşan bir kesime hitap ettiğini, sektörde girdilerin çok pahalı olduğunu, özellikle yem maliyetlerinin ithalata dayandığını, Türkiye'de ham madde olarak 1 milyon ton mısırın yarısının ithal edildiğini, soya fasulyesinin tamamının ithal edildiğini ve enerji fiyatlarının hızla arttığını, böyle giderse sektörde iflasların kaçınılmaz olacağını bundan 15 ay öncesinden söyledik. Meclis'i bu sektördeki sorunları araştırması için göreve çağırdık. AKP ne yaptı? Kulağının üzerine yattı. Her şey güllük gülistanlıkmış gibi gösterdi. Şeker Piliç iflasını açıkladı ve kayyuma devredildi. Hükümet ne yaptı? 24 Şubat'ta tüketicinin de sektör firmalarının da mağduriyetine yol açan düzenlemeyi, Bakanlar Kurulu Kararı ile kümes hayvanlarının ve sakatatlarının toptan teslimlerde yüzde 1 olan KDV oranını, yüzde 8 olarak düzeltti. Devletten alacağı olan sektörün eli biraz rahatladı. Kriz göstere göstere gelirken kılını kıpırdatmayan AKP hükümeti şimdi işinden olanları nasıl iş sahibi yapacak? İşçiye, emekçiye, köylüye, sahip çıkmayan, Bandırma'da işsizler yaratan AKP hükümetinin ömrü dolmuştur!”



Havutça, işsiz kalanların bir an önce işlerine geri dönebilmesi için AKP hükümetinin harekete geçmesi gerektiğini söyledi. İşverenin konkordato ilan etmesi, işveren için aciz vesikası alınması, iflası veya iflasın ertelenmesi nedenleriyle ödeme güçlüğüne düştüğü hallerde, çalışanlarının hizmet akdinden kaynaklanan ve ödenmeyen 3 aylık ücret alacakları ücret garanti fonundan ödendiğini anımsatan Havutça, Şeker Piliç'in Türkiye İş Kurumu'na yaptığı başvurusunun kabul edilmemesi üzerine işçi çıkarmak zorunda kalmasına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın derhal müdahale ederek seyirci kalmaması gerektiğini de ifade etti. Havutça, Genel ekonomik, sektörel veya bölgesel kriz ile zorlayıcı sebeplerle iş yerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak önemli ölçüde azaltılması veya iş yerlerinde faaliyetin tamamen veya kısmen geçici olarak durdurulması hallerinde çalışılmayan süreler için çalışanlara 3 ayı geçmemek üzere, Bakanlar Kurulu Kararı ile 6 aya kadar ödemenin uzatılabildiği kısa çalışma ödeneğinin verilmiyor olması AKP hükümetinin işçi kıyımının göstergesidir. İşçinin ödediği paralarla oluşturulan fondan işçi şimdi yararlanamazsa ne zaman yaralanacak?” dedi.







Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli