Havutça sordu, Bakan Eroğlu yanıtladı

Havutça sordu, Bakan Eroğlu yanıtladı

``Gönen Sulama Birliği Sayıştay Başkanlığı yetkililerince denetlenmiştir.”




CHP Balıkesir Milletvekili ve İçişleri Komisyonu Üyesi Namık Havutça'nın, Gönen çeltik üreticilerinin sulama fiyatlarında artışlar ile ilgili soru önergesini Orman ve Su İşleri Bakanı Prof.Dr.Veysel Eroğlu yanıtladı.

Havutça'nın denetim ile ilgili sorusuna Bakan Eroğlu verdiği yanıtta Gönen Ovası Sulama Birliği`nin 2008 yılından bu yana denetlenmediğini bildirdi.

Bakan Eroğlu, Gönen Ovası Sulama Birliği`nin 5355 sayılı "Mahalli İdare Birlikleri Kanunu"na tâbi olduğu dönemde 19.01.2004 tarihinde Kaymakamlıkça oluşturulan komisyon tarafından tahsilatların kontrolü maksadıyla, 07.04.2008 tarihinde ise Sayıştay Başkanlığı yetkililerince denetlenmiştir” dedi.


Havutça'nın soruları ve Bakan Eroğlu'nun yanıtları şöyle:

SORU 1. Çeltik ve beraberinde tüm üreticilerimizi mağdur eden dönüm başına % 400 `lük zam hangi gerekçelerle neden yapılmıştır?

SORU 2. Üreticimizin sadece sulama hizmetinden yararlanması için yaptığı maliyet karşındaki mağduriyeti nasıl gidereceksiniz?

SORU 3. Mazot, gübre gibi girdi maliyetlerinde sulama maliyetinin arttırılmış olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

SORU 4. Sulama fiyatları ile ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Ziraat Odalarından görüş alınmış mıdır?

SORU 5. Bakanlığınızın idari ve teknik denetime tabi olan Gönen Ovası Sulama Birliği`nin denetimi en son ne zaman yapılmıştır?

CEVAP 1-5. Resmî Gazete`nin 22.03.2011 tarihli ve 27882 sayılı nüshasında yayımlanarak yürürlüğe giren 6172 sayılı "Sulama Birlikleri Kanunu"nun 6. maddesinin 15. fıkrasının (ı) bendinde yer alan hükme göre; birliklerin su kullanım hizmet bedelini tespit etmek için ölçü olarak alacakları tarifeler DSİ tarafından belirlenmekte ve Bakanlar Kurulu tarafından onaylanarak yürürlüğe girmektedir. 2012 yılı tarifesi de Bakanlar Kurulu tarafından onaylanarak 04.05.2012 tarihli ve 28282 sayılı Resmî Gazete`de yayımlanmış ve yürürlüğe girmiştir.

Sulama ücretleri; birlik tarafından yürütülen işletme ve bakım hizmetleri ve bu hizmetlerden faydalanan çiftçilerin gelirlerinin artırılmasında büyük önem taşıyan sulamanın istenilen nitelikte yerine getirilmesi, çiftçilerimizin yetiştirdikleri ürünlerde elde ettikleri verimin en üst seviyede olması için masrafları karşılamak ve birliğin gelirlerini denk bütçe esasları çerçevesinde oluşturmak üzere uygulanan ücretlerdir.

Söz konusu tarifede, çeltik bitkisine ait işletme ve bakım ücreti, Gönen sulamasının cazibe kısmı için 75 TL/da, pompaj kısmında ise 120 TL/da`dır. Bu değerler, 6172 sayılı Kanun uyarınca durumlarını on sekiz ay içinde bu Kanuna uygun hale getiren sulama birliklerinin kendi meclislerinde belirleyecekleri ve uygulayacakları ücretlerin tespitinde eşik değer olarak kullanılacak değerlerdir.

Gönen sulaması, cazibe (11.163 ha) ve pompaj (3.615 ha) olmak üzere iki bölümdür. Sulama Birliğinin 26.11.2011 tarihli meclis toplantısında kabul ettiği tarifede çeltik sulama ücreti; cazibe bölümünde 27,5 TL/da, pompaj bölümünde ise 55 TL/da olarak belirlenmiştir.

6172 Sayılı Kanunda su kullanım hizmet bedelinin tespiti sırasında, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Ziraat Odalarından görüş alınmasına dair herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Bununla birlikte, ücret tarifelerine ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı istihsali safhasında Başbakanlık Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürlüğü, gerektiğinde ilgili kurumlardan görüş almaktadır.

Gönen Ovası Sulama Birliği`nin 5355 sayılı "Mahalli İdare Birlikleri Kanunu"na tâbi olduğu dönemde 19.01.2004 tarihinde Kaymakamlıkça oluşturulan komisyon tarafından tahsilatların kontrolü maksadıyla, 07.04.2008 tarihinde ise Sayıştay Başkanlığı yetkililerince denetlenmiştir.” dendi







Anahtar Kelimeler: 0
  • Salı 24.2 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Çarşamba 26.5 ° / 11.4 ° false
  • Perşembe 21.4 ° / 12.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı