Havutça, takip ediyor

Havutça, takip ediyor

CHP, YOKSUL ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN BARINMA SORUNLARININ ARAŞTIRILMASINI İSTEDİ

CHP ortaöğretim öğrencilerinin barınma sorunlarının araştırılmasını istedi. CHP Balıkesir Milletvekili, Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Üyesi Namık Havutça’nın hazırladığı araştırma önergesi Meclis Başkanlığı’na iletildi. 16 milyon ilk ve ortaöğretim öğrencisinin bulunduğu Türkiye’de yoksulluk verilerine dikkat çekilen önergede 342 bin öğrencinin parasız yatılı veya burslu eğitim almasının yetersizliğine dikkat çekildi. Araştırma önergesinin gerekçesinde, yoksulluk rakamları ile sınırlı sayıda pansiyon bulunmasına karşın boş kalan pansiyonlara da işaret edilerek Milli Eğitim Bakanlığı’nın plansız politikalarına vurgu yapıldı.

Havutça araştırma önergesinin gerekçesinde, “Her yurttaş eğitim alma hakkına sahiptir. Ülkemizde, öğrenim çağındaki gençlerimizin pek çoğunun eğitimlerini sürdürebilecek yeterli gelirden yoksun oldukları, yaşadıkları coğrafi koşullardan kaynaklı eğitim haklarından yararlanamadıkları, sosyo-ekonomik koşullardan dolayı istedikleri halde eşit ve sağlıklı bir eğitim olanağı bulamadıkları bilinen bir gerçektir” denildi.

Parasız yatılı okumak durumunda kalan ya da kırsal kesimden, köyden gelerek kentlerde okumak durumunda olan lise ve ortaokul öğrencilerinin barınabileceği pansiyon konusunda çok ciddi sıkıntılar bulunduğu belirtilen araştırma önergesinde şu bilgilere yer verildi:

2013-2014 eğitim-öğretim yılında; ilkokul birinci sınıfa başlayan bir öğrencinin okula başlangıç masrafı 1.054 TL, ortaokula başlayan bir öğrencinin okula başlangıç masrafı 1.279 TL, liseye başlayan bir öğrencinin okula başlangıç masrafı 1.551 TL olarak gerçekleşirken, asgari ücret 800 lira, açlık sınırı da 1.065 liradır. Türkiye’de yaklaşık 15 milyon kişinin asgari ücretle çalışıyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı verilerine göre her üç kişiden biri (2012’de 23 milyon 668 bin 942 kişi) yoksul ve muhtaç durumda. Bu nedenle, yoksulluk pençesindeki aileler çocuklarının eğitim-öğretimini devlet tarafından karşılanmasını talep etmektedir.

2968 Sayılı İlköğretim ve Ortaöğretimde Parasız Yatılı veya Burslu Öğrenci Okutma ve Bunlara Yapılacak Sosyal Yardımlara İlişkin Kanun, ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında parasız yatılı veya burslu öğrenim için düzenlenmiştir. Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre bu kanun kapsamında 2012-13 eğitim öğretim yılında 342.408 bulunmaktadır. 16 milyon ilk ve ortaöğretim öğrencinin bulunduğu yoksulluk rakamları ile birlikte değerlendirdiğinde oldukça yetersiz kaldığı ortadadır.

Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre 2012-13 eğitim öğretim yılında pansiyonlu okul sayısı 2.347’dir. Aynı dönem içinde, pansiyon kapasitesi 435.174 olarak kayıtlara geçerken, 342.408 öğrenci parasız yatılı ve paralı yatılı olarak pansiyonda kalıyor. Bu veriler incelendiğinde, 92.766 kontenjanın boş kaldığı ortadadır. Boş kontenjanların dağılımına bakıldığında; Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü % 64 oranla (4.112) ilk sırayı almaktadır. İkinci sıra da ise Orta Öğretim Genel Müdürlüğü % 22 oranla (35.407) Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü % 22 oranla (18.510) paylaşmaktadır. Temel Eğitim Genel Müdürlüğü %19 (27.211), İmam-Hatip Liseleri ile Anadolu İmam-Hatip Liselerinin eğitim, öğretim ve yönetimi ile ilgili bütün görev ve hizmetlerini yürüten Din Öğretimi Genel Müdürlüğü % 15 boş kontenjan oranlarıyla (7.526) sıralamada yerlerini almaktadır.

İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması 3. düzeye göre resmi pansiyonlu okullarda kalan öğrenci sayısı ve pansiyon kapasitesine bakıldığında ise; Kastamonu boş kontenjan bakımından ilk sırada yer alıyor. 10.235 kontenjanı bulunan ilde 6.700 öğrenci yatılı olarak pansiyondan yararlanıyor. Erzurum (5.420) boş kontenjan bakımından ikinci sırada yer alırken Diyarbakır (3.363) üçüncü sırada yer buluyor. Kapasitesini aşan tek il ise Muş. 14.414 kapasitesi bulunan Muş’ta 16.606 öğrenci yatılı olarak öğrenim görüyor.

Yukarıda ortaya koyduğumuz 2012-2013 yılı verilerinden de anlaşılmaktadır ki, Milli Eğitim Bakanlığı’nın ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında yatılı okuma imkanı sağlamak üzere, parasız yatılı ve paralı yatılı okumak isteyen öğrenciler için okul pansiyonlarının açılmasına ve yönetimine ilişkin plansız politikalarını göstermektedir.

Diğer yandan, parasız yatılı okumak durumunda kalan ya da kırsal kesimden, köyden gelerek kentlerde okumak durumunda olan lise ve ortaokul öğrencilerinin barınabileceği pansiyon konusunda çok ciddi sıkıntılar bulunmaktadır.”



  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı