Havutça ve arkadaşlarından TBMM de Öğretmenler günü kutlaması

Havutça ve arkadaşlarından TBMM de Öğretmenler günü kutlaması

Havutça;Yüce Önder Atatürk, ``Benim asıl anlatılacak yanım, öğretmenliğimdir. Topluma, milletime ben öğretmenlik yapabiliyorsam, beni onunla anlatın.``





CHP Balıkesir Milletvekili Av. Namık Havutça, TBMM Milli Eğitim Komisyonu üyeleri CHP Edirne Milletvekili Recep Gürkan, CHP Muğla Milletvekili Tolga Çandar ile birlikte basın toplantısı düzenledi.
Aynı zamanda emekli bir öğretmen olduğu söyleyen Havutça, “Bu gün 24 Kasım Öğretmenler Günü.
Yüce Önder Atatürk, ‘Benim asıl anlatılacak yanım, öğretmenliğimdir. Topluma, milletime ben öğretmenlik yapabiliyorsam, beni onunla anlatın. Yoksa kazandığım, yaptığım öteki işlerle beni anlatmanız pek önemli değildir." sözleriyle, savaş alanlarında en güçlü düşman ordularına karşı zaferlerden, bir ulusu yok olmaktan kurtarışıyla dünyanın takdirini kazanmış ününden değil de öğretmenlik yanının anlatılmasını istemekle, öğretmenin toplumları yücelten bir varlık olduğunu vurgulamıştır.
Baş Öğretmen Atatürk’ün böylesine övgüyle söz ettiği ve önemsediği öğretmenlerimizin bu önemli gününde ne yazık ki onların çığ gibi büyüyen sorunlarına dikkat çekebiliyoruz.
Onların bu gününü buruk kutluyoruz.” dedi.
Havutça, dünyada en kutsal görev olarak bilinen öğretmenlik mesleğinin Türkiye’de karşılığını bulamadığını, AKP iktidarının uyguladığı politikalar nedeniyle günden güne değerinin azaldığını söyledi.
Havutça, “Türkiye’de öğretmenler her geçen gün biraz daha zorlaşan ekonomik, demokratik ve mesleki sorunlarla karşılaşmaktadır. Öğretmenlerimizin yaşadığı sorunlar bugüne kadar yeterli derecede tartışılmamış, öğretmenlerimizin sosyal ve ekonomik sorunlarını çözmek yönünde yeterli ve gerekli adımlar atılmamıştır.
Bunların dışında, AKP iktidarı kadrolaşma, eğitimin niteliğini değiştirme, açlık sınırına yakın ücret, bilimsellikten ve ulusal değerlerden yoksun müfredat programları, sözleşmeli öğretmenlik ve yargı kararlarını tanımama gibi uygulamalarla öğretmenlerimizin içine düştüğü sorunlar çığ gibi büyümüştür” dedi.
Çalışan öğretmenlerin sorunlarının başında ücretlerinin yetersizliği geldiğine dikkat çeken Havutça, “Bugün açlık sınırı 980 TL yoksulluk sınırı ise 3000 TL iken öğretmenler ortalama 1600 – 1700 TL almaktadırlar. Öğretmenlerimizin yoksulluk sınırının altında yaşam mücadelesi vermektedir.
Öğretmenlerin alım güçleri her geçen gün azalmakta yaşam standartları düşmektedir. Bu durum onların verimli olmalarını, kaliteli ve nitelikli eğitim vermelerini engellemektedir” Öğretmenlerin diğer önemli sorunun da işsizlik olduğunu vurgulayan Havutça, “150 bin öğretmen açığı varken 400 bin öğretmen atamayı beklemektedir.
AKP hükümeti bu açığı ücretli ya da vekil öğretmen uygulamaları ile kapatmaya çalışmaktadır.
70 bin vekil veya ücretli öğretmen görevlendirilerek hem bu öğretmenlerimize hem de işsiz öğretmenlerimize haksızlık edilmektedir. Ataması yapılmayan tüm öğretmenlerin atamasının yapılması için kanun teklifi verdim.
AKP bu fırsatı verdiğim kanun teklifini dikkate alarak değerlendirmelidir” dedi. 
Balıkesir Milletvekili şu açıklamalarda bulundu: “AKP hükümeti Kanun Hükmündeki Kararnamelerle TBMM’yi devre dışı bırakarak hukuk devleti ilkelerini çiğnemekte ülkeyi kanun devleti hatta polis devleti yönetimine sürüklemektedir.
Ülke sorunları kanun ya da polis devleti ile değil eğitim sorunlarının çözümleri ile mümkündür.
Okul ve eğitimci sayısının artırılması eğitimin parasız olması, eğitim bütçesinin artırılması sorunların çözümünü teşkil edecektir.
Eğitime genel bütçeden ayrılan pay yetersizdir.
Ayrılan yaklaşık % 10’luk bütçe personelin maaşını karşılamaktadır.
Eğitim yatırımlarına ve eğitimi geliştirecek projelere ödenek kalmamaktadır. 
GSMH’dan % 2,8’lik  ayrılan pay da çok düşüktür.
Ülkemizin gelişmesi ve kalkınması için bu payın en az % 5 olması gerekmektedir.
Eğitim ve öğretimin tamamen özelleştirilmeye çalışılması ile Anayasal bir hak olan eğitim ve öğrenim hakkı, eğitimde fırsat eşitliği zedelenmektedir. Ders kitaplarının ücretsiz dağıtılıyor olması eğitimin parasız olduğu anlamına gelmemektedir.
Bu AKP hükümetinin bir aldatmacısıdır.
Okullarda yeterli eğitimi alamadıkları için öğrencilerimiz dershanelerin ve özel okulların insafına terk edilmektedir.
Türkiye’de yaklaşık 4200 dershane var.
Genel lise sayısı ise 3367’dir.
1.300.000 öğrenci dershanelere gitmektedir.
Her öğrenci dershanelere en az 200TL aylık ücret vermektedir.  Öğretmenlerimizin grevli toplu sözleşme sendikal hakkı sorunu da çözüm beklemektedir.
Özgür toplu sözleşme ve grev haklarının bir an önce yasal güvence altına alınması gerekmektedir. “






Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı