Havutça`nın gündeminde Deniz feneri var

Havutça`nın gündeminde Deniz feneri var

Namık Havutça Adalet Bakanı Sadullah Ergin'e Deniz Feneri soruşturmasını yürütürken davadan el çektirilen 3 savcının sanık durumunda olmasını şaşırtıcı bulup bulmadığını sordu.




CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça Adalet Bakanı Sadullah Ergin'e Deniz Feneri soruşturmasını yürütürken davadan el çektirilen 3 savcının sanık durumunda olmasını şaşırtıcı bulup bulmadığını sordu.

CHP'li milletvekili Havutça, 29 Haziran 2012 tarihinde 3 savcının Yargıtay`da görülen davanın duruşmasını izleyen Demokrasi ve Özgürlük İçin Avrupalı Yargıçlar Birliği`nin (MEDEL) temsilcileri Christoph Strecker ve Vito Monetti'nin Deniz Feneri soruşturmasını yürütürken davadan el çektirilen 3 savcının sanık durumunda olmasını şaşırtıcı bulduklarını anımsatarak, 3 savcının sanık durumunda olmasını siz de şaşırtıcı buluyor musunuz?” diye sordu.

Havutça'nın görüş ve soruları şöyle:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Adalet Bakanı Sayın Sadullah ERGİN tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını hususunda gereğinin yapılması arz ederim.


Namık HAVUTÇA
Balıkesir Milletvekili

Almanya'daki Deniz Feneri e.V. Derneği ile Türkiye'deki Deniz Feneri derneği arasındaki bağlantıları soruşturdukları sırada soruşturmadan alınan ve haklarında resmi belgede sahtecilik ve görevi kötüye kullanmak” suçundan dava açılan savcılar sanık konumuna düşürülmüştür. Bununla birlikte 29 Haziran 2012 tarihinde Yargıtay`da görülen davanın duruşmasını Demokrasi ve Özgürlük İçin Avrupalı Yargıçlar Birliği`nin (MEDEL) temsilcileri Christoph Strecker ve Vito Monetti izlemiş Deniz Feneri soruşturmasını yürütürken davadan el çektirilen 3 savcının sanık durumunda olmasını şaşırtıcı bulduklarını söylemişlerdir. Buna göre;

1- Deniz Feneri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile Almanya ve Türkiye`de yürütülen soruşturmalarda adı geçen Deniz Fener e.V`nin bağlantılı olduğuna ilişkin iddialarla ilgili Bakanlığınızın yürüttüğü bir inceleme ya da soruşturma bulunmakta mıdır?

2-    Deniz Feneri soruşturmasını yürütürken davadan el çektirilen 3 savcının sanık durumunda olmasını siz de şaşırtıcı buluyor musunuz?

3-    Deniz Feneri davasının sanıklarından 3 tanesinin Almanya'da tutuklu, bir tanesinin gözaltında olmasına rağmen 2 tanesinin Türkiye`de özgür olmalarını Bakanlığınızca ulusal ve evrensel hukuk ilkeleri açısından nasıl değerlendirilmektedir?

4-    Yargıtay'da yargılanan savcılara istenen cezanın Deniz Feneri davası sanıklarına istenen cezadan daha fazla olması Bakanlığınızca nasıl değerlendirilmektedir?
5- MEDEL Temsilcisi Christoph Strecker'in HSYK savcıları suçladığı, itham ettiği şeyi kendisi yaptı. Savcıların istediği bir belgeyi HSYK bazı noktaları kapatarak göndermiş. Aynı şeyden dolayı savcıları suçluyorlar. Şu an savcılar HSYK`nın da yaptığı aynı şeyden yargılanıyorlar” değerlendirmesinde bulunarak bir çelişkiye dikkat çekmiştir. Başkanlığını yaptığınız HSYK'nın uygulamadaki çelişkisine dikkat çekmiştir. Yargıtay'da yargılanan savcıların Başkanlığını da yaptığınız HSYK`nın yaptığı bir şeyden yargılanıyor olmasına Bakanlığınız ve siz nasıl bir uygulama ile çözüm bulacaksınız?”







Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 21.6 ° / 7.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı