Hayvancılığın kalbi Manyas´ta attı

Hayvancılığın kalbi Manyas´ta attı

Ulusal Hayvancılığın önemli merkezlerinden Manyas, Hayvancılık konferansı ile bir kez daha gündeme geldi.

Bandırma Ticaret Odası tarafından ?Manyas´ta Hayvancılık? konulu konferans düzenlendi. Manyas Kapalıspor Salonunda yapılan konferansın konuşmacı konuğu Çiftlik Yönetim ve Yem Bitkileri Uzmanı Eşref Şekerli oldu. Manyas İlçe Kaymakamı Abdülhamit Mutlu, Bandırma Ticaret Odası Yönetim kurulu Başkanı Mehmet Kılkışlı, Müsiad Bandırma Şube Başkanı Ahmet Çömez, Manyas Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Danç, Manyas Sulama Birlik Başkanvekili Ilgın Çetinkaya, özel ve kamu bankalarının yöneticileri, daire müdürleri ve çok sayıda üretici ve işletmeci katıldı.

/resimler/2017-12/2/2128232737479.jpg

Konferansın açılış konuşmasını yapan Bandırma Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kılkışlı ?Ayrı bir ilçe olmasına rağmen Manyas´taki işletmeler Bandırma Ticaret Odası´na kayıtlıdırlar. Üyelerimizin yüzde 6´sını Manyas´taki işletmeler oluşturmaktadır? dedi. Bandırma Ticaret Odası olarak Manyas´ı önemsediklerinin altını çizen Kılkışlı ?Oda olarak Ramazan ayında üyelerimizle birlikte 700 kişilik iftar yemeğinde biraya geldik. Son 5 yılda bin paket erzak dağıtımı Manyas´ta ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı. Yine son 5 yılda ilçe merkezi ve ilçeye bağlı köylerde 800 ihtiyaç sahibi öğrenciye giyim yardımında bulunduk? ifadesini kullandı. Üyeler tarafından gelen talepler ve anketler doğrultusunda etkinlikler düzenlediklerinin altını çizen Kılkışlı ?Bu günkü toplantımız Manyaslı üyelerimizden gelen talepler doğrultusunda gerçekleşmiştir. Etkinliğimizin bölgemiz tarım ve hayvancılığında önemli yer tutan ilçe halkı için faydalı olacağını düşünüyorum? dedi.

/resimler/2017-12/2/2128428362826.jpg

Konferansta konuşan Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Gıda Sektör Kurulu Başkanı Eşref Şekerli, ?Hayvancılık en büyük gider kalemini yem oluşturmaktadır. Geçtiğimiz 10 yıl içinde ülke olarak kesif yem üretiminde kullanılan tahıllarda kendi kendimize yeter bir ülke olmayı başarmış iken kesif yem yapımında kullanılan yağlı tohumlar ve protein kaynaklarında dışa bağımlılığımız ciddi oranda devam etmektedir? dedi. Ülkemiz yem sanayinin her yıl yüzde 10 oranında büyüdüğünün altını çizen Şekerli ?Bunun en önemli sebebi hayvancılık işletme modelindeki değişikliklerdir. Hayvancılık işletmelerinde günden güne daha enstensif uygulama sistemleri tercih edildiği için ham madde bağımlılığında dışa bağımlılığımız artmaktadır? ifadesini kullandı. Hayvancılık sektöründe doğru bilinen yanlışlara da değinen Şekerli; ?Ülkemizde maalesef saman kaba yem kaynağı olarak algılanmaktadır. Ülkenin ihtiyacı olan kaba yem hesaplanırken saman bu hesabın içine dahil edilmektedir. Hayvan yemi olarak tüketilen 15 milyon ton civarında saman acilen kaba yemlerle yerinin değiştirilmesi gereklidir. Avrupa´da olduğu gibi saman hayvanın konforu için kullanılmalıdır? dedi.

/resimler/2017-12/2/2129047582080.jpg

Hükümet tarafından verilen teşviklerin yanlışlığına da dikkat çeken Şekerli ?Hükümet bugüne kadar görülmemiş miktarda teşvik, destek ve hibe dağıtıyor olmasına rağmen yem bitkileri üretiminde beklenen artış sağlanamamıştır. Yem bitkileri destekleri diğer ürünlere göre çok geride kalmıştır. Bu kadar önemli olduğunu düşündüğümüz kaliteli kaba yemler için yeterince teşvik, destek ve hibe verilmemiştir. Hayvan beslemede en büyük gıda yemdir. Teşvik, destek ve hibe mekanizması öncelikli bu alanda başlamalıdır. Son 5 yılda yem bitkisi üretimine verilen destek aynıdır. Enflasyon artışı bile gözetilmemiştir. Yem bitkilerine verilen destek miktarı toplam hayvan destekleri içerisinde en büyük paya sahip olması gerekirken mevcut durum göz önüne alındığında sanki desteklemeler unutulmuş ve bütçe yetersizliği sebebiyle daha sonraki yıllara bırakılmıştır? dedi.

/resimler/2017-12/2/2129258363757.jpg

Hükümet tarafından yem bitkileri hasat makinalarında büyük ölçekli makinaların destekleme kapsamına alınmadığının altını çizen Şekerli; ?Daha çok insana destek vermek mantığıyla çıkılan bu yolda işe yaramayan birçok makine ekipman çiftçimizin makine parkını süslemektedir. Destek, teşvik ve hibe bütçeleri tasnif edilirken Avrupa ile rekabet edebilecek ölçekli makine ekipmanları acilen destek kapsamına alınmalıdır.? dedi.

/resimler/2017-12/2/2129445864070.jpg

Sunumun ardından katılımcıların sorularının yanıtlanması ve Bandırma Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kılkışlı tarafından Eşref Şekerli´ye teşekkür plaketi sunulmasıyla konferans sona erdi.

Manyas´ın ülke çapında tanıtımının yapılması amacıyla Bandırma Ticaret Odası tarafından gün içinde Bereket TV´ye Manyas tanıtım çekimleri yaptırıldı ve konferans televizyonda yayınlanmak üzere kayda alındı.

/resimler/2017-12/2/2130101489549.jpg

 

/resimler/2017-12/2/2130376646277.jpg



  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı