Hırsız aldı götürdü!...

Hırsız aldı götürdü!...

Bandırma'nın tarihi klasik yapılarından eski belediye (Nikah Salonu)nun tarihi termometresi kayboldu.

Geçmişi günümüze taşıyan, taşıdığı farklılıkları ile geçmişin derin izlerini taşıyan hafızayı geleceğe taşıyan önemli yapılardan Eski İskele, Eski belediye binası, bugün Nikah salonu olarak kullanılan tarihi sembol yapı 1926 da hizmete girdiği üzerinde bulunan yazıttan biliyorduk.

Son tadilat projesi ve ışıklandırması ile beğeni toplayan Nikah Salonun meydana bakan yüzünde bulunan imalat tarihi yerini "Nikah salonu" tabelası ışıklandırmasına bırakırken, diğer bir kanıt olan kemer içindeki tarihi termometrenin kaybolmasıydı.

Son tadilat projesi tarihi izleri belirgin olarak gün ışığına taşırken, geçmişin derin izleri olan imalat tarihi ile kemer içindeki tarihi termometre kayıplara karıştı.

Tarihi değerine baha biçilemez termometre tadilat öncesi çıkartıldığı kemer içindeki yerine yeniden konmaması yapının geçmişten geleceğe yönelik kanıtsal izlerin ortadan kaldırılması olarak değerlendirildi.

Bandırma'da sık sık restorasyon geçiren klasik yapıların anıtlar kurulu projesi doğrultusunda yapılması gerekirken kanıtsal izlerin ortadan kaldırılarak yapılan imalatlar akıllara farklı soruların yanıt aramasına neden oluyor. 

Bilindiği  gibi Bandırmalıların kendi parası ile yapılıp ecdadını dünyaya getiren çocuk sarayının arsa konumuna getirilmesi anlamında başlatılan çaba, tarihi “3.okul” Evyapan ilkokulunun mevzuata uydurularak ortadan kaldırılması telaşında neler olmadı ki!.. 

Arsası okul olmak koşulu ile şartlı bağış yapılan Evyapan İlkokulu önce okul vasfı kaybettirildi, ardından maliyeye devri yapılarak şartlı bağışçıların şartları ortadan kaldırıldı.

Diğer klasik yapılarda olduğu gibi Evyapan ilkokulunda da kapıdan girildiğinde sağda bulunan duvarın içine gömülü Osmanlıca yazılı kitabe ilgili kurumlarca muhafaza altına alınmadığı için enkazla birlikte kayboldu… 

Tarihi Eski İskele, Eski Belediye ve bugün Nikah salonu olarak kullanılan kemerli yapı 1926 da hizmete girdiğinde insanlar iki şeye bakıyordu. Saat ve Termometre…



Anahtar Kelimeler: Hırsız götürdü!...
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 21.6 ° / 7.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı