İda Madra Jeoparkı protokolü imzalandı.

İda Madra Jeoparkı protokolü imzalandı.

UNESCO GLOBAL JEOPARKLAR AĞINA ADAY OLAN İDA MADRA JEOPARKI KOORDİNATÖRLÜĞÜ İLE JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI BALIKESİR İL TEMSİLCİLİĞİ ARASINDA İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ YAPILDI.

 Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir İl Temsilcisi Aysun AYKAN ve İda Madra Jeoparkı Koordinatörü Prof.Dr.Recep EFE tarafından imzalaman protokol ile İda Madra Jeoparkı’nın önce yerelde olmak üzere ülkemizde farkındalığının artırılması sağlanacak. 
Unesco Adayı İda Madra Jeoparkı Jeoloji Mühendisleri Odası İş Birliği ile Dünyaya Tanıtılacak.. 


Unesco Adayı İda Madra Jeoparkı Jeoloji Mühendisleri Odası İş Birliği ile Bilimsel çalışmalar ve eğitim faaliyetleri yaygınlaşacak.
İda Madra Jeoparkı Koordinatörü Prof. Dr. Recep Efe; 2020 Kasım’ında Türkiye UNESCO Milli Komisyonu aracılığı ile UNESCO Global Jeoparklar ağına (Paris - Fransa) dahil olmak için başvurusu yapılan İda Madra Jeoparkı 2021 Nisan ayında Aspiring (aday) Jeopark olarak UNESCO’nun resmi sitesinde yer almıştır. UNESCO tarafından görevlendirilen 2 uzman tarafından da 23-26 Haziran 2022 tarihleri arasında jeoparkın değerlendirme süreci tamamlanmıştır. 
Bilindiği üzere tüm yer bilimlerini ilgilendiren jeomiras kavramı İda Madra Jeoparkı’nın odak noktaları ve jeositleri içinde büyük önem arz etmektedir. Uluslararası, ulusal ve bölgesel öneme sahip jeolojik, jeomorfolojik, doğal ve kültürel değerleri araştırıp inceleyerek bunların özelliklerini ortaya koyup turizme açarak cazibesini kaybeden kırsal alanlardaki insanların refah seviyesini yükseltmek İda Madra Jeoparkı’nın ana hedefidir. Bu nedenle, toplumun her kesimi ile iş birliği ve güç birliği yapmaya büyük önem vermekteyiz. 
 Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir İl Temsilciliği gibi bir STK ile iş birliği yapmak İda Madra Jeoparkı’nın yerelde farkındalığının artmasını sağlayacaktır. Yaptığımız bu iş birliği protokolü ile jeopark alanındaki bilimsel çalışmalar ve eğitim faaliyetlerimiz daha da yaygınlaşacaktır. 
Bu sürece doğrudan destek veren İda Madra Jeoparkı Belediyeler Birliği Başkanı Sayın Yücel Yılmaz’a ve TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir İl Temsilcisi Sayın Aysun Aykan’ın şahsında TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası’na da teşekkür ederim” dedi. 
Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir İl Temsilcisi Aysun AYKAN; Ülkemize  prestijli bölge kimliği, itibar, uluslararası tanınırlık, uluslararası entegrasyon, ekonomik gelir kazandıracak olan çok önemli bir projede yer aldığım için çok mutluyum dedi. Aysun Aykan; İda Madra Jeoparkı, 17 Bin km²  lik alana sahip, 11 mekansal odak noktası olan ve her biri  kendine özgü Jeolojik, Jeomorfolojik, doğal ve kültürel özelliklere sahip 45 Jeositin bulunduğu, Kozak ve Kestanbol Granitleri ile Sındırgı Hisaralan’da aktif ve pasif Traverten Bacaları ve Marmara Adası Antik Taş Ocakları gibi zengin bir jeolojik mirasa ev sahipliği yapmaktadır. Bunlar hem turizm bakımından ilgi çekici hem medeniyetlerin nasıl kurulduğunu anlamak bakımından çok önemli! UNESCO Küresel Jeoparklar Ağında 2022 yılı itibariyle 46 ülkeden 177 Jeopark bulunuyor. İda Madra Jeoparkı Kula-Salihli Jeoparkından sonra sonra Türkiye’den UNESCO’ya yapılan 2. Jeopark başvurusudur.
Türkiye'deki yerbilimleri açısından büyük öneme sahip olan jeolojik miras konumundaki yer, kayaç, fosil, yapı, yerşekili, maden, mineral vb. oluşumların araştırılması, korunması ve gelecek nesillere aktarılmasının sağlanması çok önemlidir.Jeolojik Miras kavram olarak çok eski olmamakla birlikte yurtdışında çok yaygındır. Hemen hemen  her ülkede,  bu mirasın araştırılması ve korunması üzerine gönüllü ve resmi kuruluşlar vardır. Bilhassa Fransada1991 yılında yayınlanan Digne Bildirgesinin ilanından sonra sayılar artmıştır. Jeomiraslar,doğal, kültürel ve turistik zenginlik kaynakları olmaları bakımından bulundukları ülkelere hem de tüm insanlığa, bütün dünyaya aittir. Türkiyede yerbilimciler Jeolojik mirasa karşı her zaman duyarlı olmuşlardır, 1970’li yıllardan itibaren Jeoloji Mühendisleri Odası bünyesindeki  yayınlarda bu konulara yer verilmiştir. özellikle  jeopark, jeomiras konularını gündeme taşımış, her yıl  düzenlediği kurultaylarda bu konulara yer vermiş,  Bilimsel Teknik Kurul içinde "Jeolojik Miras Komisyonu/ Çalışma Gurubu"  oluşturarak bu konuya çok önem verdiğini ifade etti.


İda Madra Jeoparkı Türkiye’nin Doğal Mirasının Korunması ve Uluslararası Tanınırlığı İçin Fırsattır!  

 Aysun Aykan; “Jeoparklar; Jeolojik ve kültürel miras kavramlarının doğa eğitimi yoluyla geniş kitlelere yayılmasını sağlar. Bölgenin sürdürülebilir kalkınmasına katkıda bulunur. Ülkemizde henüz fazlaca bilinmese de Jeopark bütün dünyada istenen ve oluşturulmaya çalışılan olgudur. Jeolojik mirasın korunmasında ve ekonomik kalkınmada  jeoparkların önemi büyük olduğu için her ilde bir Jeopark olmasının, hedeflerimiz arasında  yeralması gerektiğini düşünüyorum.
UNESCO listesine girme yolunda başarıyla ilerleyen İda Madra Jeoparkı Projesi'nin hayata geçirilmesi ile Başta Balıkesir olmak üzere Ülkemiz’e büyük fırsatlar sunacaktır. Jeoparklar aracılığıyla gelen Jeoturizm, yılın tamamına yayılan bir turizm tipi olduğu için Ülkemiz, daha istikrarlı bir turizm geliri sağlama imkanına da sahip olacaktır ve kuşkusuz ki prestijli bölge kimliği, itibar, uluslararası tanınırlık, UNESCO tescili ve markası ile turizmde rekabetçilik, uluslararası entegrasyon, ekonomiye katkı sağlayacaktır. Türkiye’nin UNESCO Tescilli  Jeoparkı olması için Jeoloji Mühendisleri Odası olarak elimizden gelen çalışmaları yapacağız” dedi.



Anahtar Kelimeler: Madra Jeoparkı protokolü imzalandı.
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı