“İfade özgürlüğü olmayan bir ülke demokratik değildir”

“İfade özgürlüğü olmayan bir ülke demokratik değildir”

Prof. Dr. Yılmaz, demokratik devlet ve laiklik ilkesini anlattı

Türkiye Kent Konseyleri Platformu’nun Bandırma’da düzenlediği panelde Bahçeşehir Üniversitesi Anayasa Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Didem Yılmaz da konuştu.

Panel, Balıkesir Barosu Başkanı Nadir Karakaşlı’nın yönetiminde gerçekleşti. Karakaşlı, halen Balıkesir Barosu’na üye 1.700 avukatın yanı sıra 140 stajyer de bulunduğunu belirtti.

Ardından, Prof. Dr. Didem Yılmaz ve İstanbul Barosu eski başkanı Av. Turgut Kazan düşüncelerini açıkladılar.

Prof. Dr. Didem Yılmaz, konuşmasında cumhuriyetin 100. yılında demokratik devlet ilkesi ve laiklik ilkesi üzerinde düşüncelerini açıkladı. 

Her seçim yapılan devletin demokratik bir devlet olamayacağına dikkati çeken Yılmaz, şunları aktardı:

“Bir devletin demokratik olabilmesi için mutlaka ifade özgürlüğüne sahip bulunması gerekir. Siyasi iktidarlar, hep ifade özgürlüğünü sınırlandırır. İçinde yaşadığımız bu dönemde de siyasi iktidar ifade özgürlüğünü sınırlıyor. Bu arada Akbelen Ormanları’nda gördüğümüz gibi devletin doğayı koruması gerekirken, vatandaşların doğayı korumaya çalışması büyük çelişkidir. Her iktidar, seçimlere giderken kazanmak için seçim sistemleri ile oynar. Siyasi partiler, seçimlere eşit koşullarda girmediğinden 21 yıldır iktidar değişmiyor. Ülkemizde 1983-2003 yılları arasında seçim sistemi 17 kez değişmişti. Tabii o yıllar koalisyon hükümetleri vardı. 2003-2023 yılları arasında ise seçim sistemi 18 kez değişti. Laiklik de çok önemli. Laiklik, sadece din ile devlet işlerinin ayrılması anlamına gelmez. Çoğulculuğu korur. Bu nedenle laikliği din ve devlet işlerinin ayrılmasına indirgemek doğru olmaz. Laiklik, o ülkedeki inanç dünyasının korunması için gereklidir. Devlet, bir inanç dünyasıyla özdeşleşmemelidir. Ülkemizde ilkokul ve ortaokullarda zorunlu din dersi uygulaması yanlıştır. Halen ülkemizde Kur’an kurslarının denetimi yok. Devlet, din konusunda yansız olmalıdır.”

Yılmaz, Akbelen Ormanları’nın yok edilmesine vatandaş tepkisinin yerinde olduğuna işaret ederek, “İnsanı, doğayı ve haklarımızı koruyan düzene sahip çıkmak zorundayız. Bunu gerçekleştiremezsek, bu düzeni değiştiremeyiz” diye konuştu. ÖNDER BALIKÇI



  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı