İlber Ortaylı konuştu, çakma tarihçiler sustu...

İlber Ortaylı konuştu, çakma tarihçiler sustu...

Ünlü tarihçi İlber Ortaylı, Bandırma'nın kurtuluşunun 100. yılında konuştu yine ezberleri bozdu.

Ünlü tarihçi İlber Ortaylı, Bandırma'nın kurtuluşunun 100. yılı nedeni ile Cumhuriyet alanında programlanan konuşmasını, son anda yapılan değişiklik ile Barış Manço Kültür merkezinde gerçekleştirdi.

Her yaştan insana tarihi sevdiren, üslubuyla kendine hayran bırakan ünlü tarihçi İlber Ortaylı'yı izlemek isteyen 5 yaşından 90 yaşına kadar her yaştan takipçisi salona sığmadı.

Ortaylı, İlkkurşunun atıldığı 9 Eylül 1922 İzmir'den başlayıp 17 Eylül Bandırma'da atılan son kurşun ile milli mücadelenin koordinatlarını çizdiği salonda bir çok ezberi de bozmuş oldu.

Doğru bilinen yanlışların kendi yakın tarihimizi okumamızdan kaynaklandığını vurgulayan Ortaylı, yabancı bir yere gidildiğinde merakla okunan broşürlerden oranın tarihini öğrenmek için gösterilen çabanın kendi ecdadımızın yaşadığı tarihi kulaktan duyma ile yetindiğini söyledi.

100 yıl önce bölgenin kıvılcım bekleyen hareketliliğinin nereden başladığını soran Ortaylı salondan yanıt alamadı. Kıvılcımın Akbaş Cephaneliğinin patlatılması ile başladığını açıklayan Ortaylı, Bandırma'nın sosyal ve ekonomik yapısının ise sadece 100 yılda değil çok eskiden de, liman ve demiryolu olması dolayısı ile cazibesini koruyup İzmir'de yokken Bandırma'da fabrikaların kurulduğunu söyledi.

Yaklaşık 1 saat konuşan tarihçi İlber Ortaylı'ya Başkan Av. Tolga Tosun, teşekür ederek günün anısına Ayyıldız tepe şehitliği abıdesi maketini armağan etti.

 



  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı