İlk kazıyı O yapmıştı

İlk kazıyı O yapmıştı

Prof. Dr. Abdullah Yaylalı: ?Kyzikos için dev bütçelere ihtiyaç var?

Erzurum Atatürk Üniversitesi eski öğretim üyesi, emekli Prof. Dr. Abdullah Yaylalı, ?Kyzikos kazılarının tamamlanması için dev bir bütçeye ihtiyaç var? dedi.

/resimler/2018-9/23/0025034839837.jpg

Kyzikos´taki kazıları ilk kez 1989 yılında başlatıp 6 yıl sürdüren Yaylalı, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi´nde konuşmacı olarak katıldığı sempozyumda şunları söyledi:

?Buradaki kazılara pek gönüllü başlamadım. Prof. Dr. Tomris Bakır ve Bandırma Rotary Kulübü´nün teşvikiyle kazıları başlattım. Ancak Kyziks, çok büyük bir alan. İçinde dünyanın en büyük tapınaklarından biri olan Hadrian var. Kyzikos, Kapıdağ Yarımadası´nın güney ucunda kurulmuş çok büyük bir antik kent. M.Ö 756 veya 695´te kurulduğu tahmin edilen Kyzikos, daha sonra Daskyleion Satraplığı´na(Bölge Valiliği) bağlanmış. Kyzikos´ta, 6 yıl süreyle Hadrian Tapınağı´nda çalıştık. 33 sütunu bulunan bu tapınak, 1444 ve 1931´de yaşanan iki büyük depremde hasar görmüş. Kyzikos, Marmara Adası´nın muhteşem mermerleri ile yapılmış ancak aşırı derecede yağmalanmış. Roma döneminin ikinci büyük tapınağı olan Kyzikos´ta, benden sonra kazı yapan öğrencim Doç. Dr. Nurettin Koçhan, Hadrian Tapınağı´na ait 2.50 yükseklik ve 2 metre çapında, dünyanın en büyük sütun başlığını gün yüzüne çıkardı.?

/resimler/2018-9/23/0025505153306.jpg

Kendisinin, altı yıllık kazı döneminde başarılı olamadığını belirten Yaylalı, şunları söyledi:

?Kyzikos, o kadar büyük bir alan ki, altından kalkmak için dev bütçelere, ekip ve ekipmanlara ihtiyaç var. Bu kazılar, 10-12 işçiyle yürümez. Ancak Kyzikos kazılarının benim için değeri şudur: Kyzikos´ta, altı yıl benimle birlikte çalışan öğrencilerim bugün çeşitli üniversitelerde profesör ve doçent olarak görev yapıyorlar. Bunlardan ikisi Nurettin Öztürk ve Nurettin Koçhan´dır. Bu öğrencilerimle gurur duyuyorum. Ülkemizde en çok akademik personel yetiştiren tek kazı, Kyzikos´tur.?   Önder BALIKÇI



Anahtar Kelimeler: kazıyı yapmıştı
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli