İnşallah uygulanır!

İnşallah uygulanır!

Sporda şiddetin önlenmesine ilişkin teklif yasalaştı

"Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine İlişkin Kanun Teklifi", TBMM genel kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

Sporda şiddeti teşvik edecek şekilde basın ve yayın yoluyla açıklamada bulunan kişiler, idari tedbir olarak 3 ay yerine yeni düzenlemeyle 1 yıl süreyle spor karşılaşmalarını seyredemeyecek. Düzenlemeye göre Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine İlişkin Kanun´un 14. maddesinin "Hakaret içeren tezahürat" şeklindeki başlığı, "Tehdit veya hakaret içeren tezahürat" olarak değiştirildi. Bu maddede düzenlenen suç tipinin kapsamı genişletilerek, hakaretin yanı sıra tehdit olarak algılanacak tarzdaki eylemler de suç kapsamına alındı. Suçla etkin mücadele etmek amacıyla suç için öngörülen cezalar artırıldı. Düzenlemeyle, failler hakkında 50 günden az olmamak üzere adli para cezasına hükmolunacak.

/resimler/2019-7/5/1734434684141.jpg

3 YILA KADAR HAPİS

Spor alanlarında toplum kesimlerini din, dil, ırk, etnik köken, cinsiyet veya mezhep farkı gözeterek hakaret oluşturan söz ve davranışlarda bulunan kişi, eylemi daha ağır bir cezayı oluşturmadığı takdirde, bir yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.

KARABORSAYA BÜYÜK CEZA

Bu eylemlerin, her çeşit yazılı, görsel, işitsel ve elektronik kitle iletişim aracıyla işlenmesi durumunda da eylemler, şikayet koşulu aranmaksızın cezalandırılacak. Spor karşılaşmaları için ilgili federasyon, spor kulüpleri ve yetkili diğer kişiler tarafından uygun görülen yerler ve görevliler dışında bilet satışı yapanlar, 6 aaydan bir yıla kadar hapis ve 100 günden 2 bin güne kadar adli para cezası, değerinin üzerinde satış yapanlar ise bir yıldan 3 yıla kadar hapis ve 250 günden 5 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak.

KARŞILAŞMA GÜVENLİĞİ

Kanunla, karşılaşma için seyircilerin kabulüne başlanmasından karşılaşma sonrası tamamen tahliyesine kadarki sürede yetkisiz olarak karşılaşma alanına, soyunma odalarına, odaların koridorlarına, sporcu çıkış tünellerine girenlere 20 günden az olmamak üzere verilen adli para cezası, 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası olarak uygulanacak. Karşılaşmanın seyrini veya güvenliğini bozanlar hakkında 3 aydan 1 yıla kadar uygulanan hapis cezası ise 1 yıldan 3 yıla kadar olacak. Spor alanlarında kasten yaralama veya mala zarar verme suçlarının işlenmesi durumunda şikayet koşulu aranmaksızın, Türk Ceza Kanunu´na(TCK) göre verilen ceza yarı oranında artırılacak.

ALKOL ve UYUŞTURUCU ETKİSİNDEKİLERE GİRİŞ YASAĞI

Alkol ya da uyuşturucu veya madde etkisinde oldukları açıkça anlaşılan kişiler, karşılaşma, antrenman ve seyir alanlarına alınmayacak. Seyirden yasaklama cezası ikinci kez verildiğinde ceza süresi 3 yıl, üçüncü kez verildiğinde ise 5 yıl olarak uygulanacak.

ŞİDDETİ TEŞVİK EDENE 1 YIL YASAK

Spor karşılaşmalarında saha komiserleri de kendilerine karşı işlenen suçlar yönünden "kamu görevlisi" sayılacak. Sporda şiddeti teşvik edecek şekilde basın ve yayın yoluyla açıklamada bulunan kişiler, idari tedbir olarak 3 ay yerine yeni düzenlemeyle 1 yıl süreyle spor karşılaşmalarını izleyemeyecek.



Anahtar Kelimeler: İnşallah uygulanır
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli