?İnsan, hemcinsi önünde eğilen, el-etek öpen tek hayvandır?

?İnsan, hemcinsi önünde eğilen, el-etek öpen tek hayvandır?

?İnsan, hemcinsi önünde eğilen, el-etek öpen tek hayvandır?

Köye yazarı Recai Çevik:

?İnsan, hemcinsi önünde eğilen, el-etek öpen tek hayvandır?

                                                                                                                 Önder BALIKÇI

Köşe yazarı Recai Çevik ile bugün, ?insan?ı konuşacağız. Bakalım, Çevik, ?insan? üzerine neler söyleyecek.

/resimler/2016-4/13/1822421698114.gif

*İnsan deyince ne anlıyorsunuz?

-Ne çok şey söylenmiş insan üstüne, değil mi dostum? Biz de bir şeyler söyleyelim, diyorsun. Bak, dinle. Fransız bilgesi J. J. Rousseau, ?İnsan, hasta bir hayvandır? demiş. Neden, acaba? İnsanların eylemlerine bakıyorsun, gerçekten hasta insanların işi değil mi, bu yapılanlar? Doğaya saldırıyor, insanlara saldırıyor, ne varsa yok ediyor. Buhomo sapiens, çok yakıcı bir tür oldu. Rousseau´ya aynen aynen katılıyorum.

*İnsan, çok karmaşık bir yaratık yani?

-Kilise, ne demiş: ?İnsan, tanrısı olan tek canlıdır.? Caryle, ne demiş: ?İnsan, alet kullanan tek hayvandır.? Biyolog Haeckel, şöyle demiş, bir sohbetinde: ?Üstün insanla(Kant, Goethe ya da Shakespeare gibi insanlar) sıradan insan arasındaki mesafe, sıradan insanla maymun arasındaki mesafeden büyüktür.?

*İnsanları farklı yapılarda görüyorsunuz herhalde?

-Tabii ki! İnsanlar arasında böylesine çok büyük farklar, ayrımlar vardır. İster katıl, benimse, ister reddet, bu görüşü. İnsanın nitelikleri, insanı insan kılan, yapan nitelikleri nelerdir? İnsan, merak eden, şüphe duyan tek canlıdır. İnsan, utanan tek hayvandır. İnsan, hemcinsini öldüren bir hayvandır. İnsan, okur-yazar olan tek hayvandır. İnsan, dini ve tanrısı olan, cennet ve cehennemi olan tek hayvandır. İnsan, hemcinsi önünde eğilen, el-etek öpen tek hayvandır. İnsan, piyano çalan tek canlıdır. İnsan, yürüyüş yapan, pankart taşıyan, sloganlar üreten, küfreden tek hayvandır. Nitelikleri sıralamaya devam. İnsan, her an seks yapan, sevişen tek varlıktır. İnsan, şarap içen tek hayvandır. Haydi, sağlığımıza, insan olmanın güzelliğine?



  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli