İSLÂM’IN YAPILMASINI KESİN EMRETTİĞİ BİRÇOK FARZ VARDIR…

İSLÂM’IN YAPILMASINI KESİN EMRETTİĞİ BİRÇOK FARZ VARDIR…

İslâm’ın yapılmasını Kesin Emrettiği birçok Farz Vardır, Bunlardan Beş tanesi Ön Plana Çıkarılmıştır..

Barış’ın (İslâm’ın) beş şartı, (İMAN, NAMAZ, ZEKAT, HAC, ORUÇ), bütün inanç ve felsefe sistemleri, insanlığa barışı vaat ederler, fakat tarih içinde, İslâm dışında hiçbir sistem bu vaadi realize edip insanlığa gerçek barışı sağlayamamıştır. Gerçek barışın en nesnel ürünü, düşman kitlelere ve farklı inançlara mensup kişilere karşı sergilenecek affa dayalı tutumdur. 20. yüzyılın en geniş imkan ve fırsatlarına sahip olan YAHUDİLİK, HIRİSTİYANLIK, KAPİTALİZM ve SOSYALİZM gibi en yaygın sistemlerin, özellikle kendi bağlılarının dışındaki insanlara ve kitlelere reva gördüklerinin gözden geçirilmesi, giriş cümlemizde öne sürdüğümüz iddianın kanıtıdır!

                Buna mukabil, insaf sahibi muarızlarının bile kanaat birliği içinde imar ettikleri gibi İslam, 1400 yıllık mazisinde bu ideali, az yada çok çeşitli nispetlerde pratize etmeyi başarmıştır. Çünkü İslâm, diğer sistemlerden farklı olarak barışın bir temenniden, bir hayal ve fantastik bir iddiadan ibaret kalmamasını sağlayacak enstrümanlara sahiptir.

                İslâm’ın FARZ-HARAM çerçevesinde insanlığa sunduğu emirler, kişinin, insanın ve toplumun realitesiyle ilişkisini doğru kurmasına yardım eden araçlardır. Bu enstrümanların her biri, gerçekliğin bir yönüne insanı yaklaştıran, alıştıran, ısındıran, o yönü, varlığın bütünlüğü içinde algılanmasını sağlayan birer egzersiz yöntemi, alıştırma tekniği mahiyetindedir.

                İslâm’ın yapılmasını kesin olarak emrettiği birçok FARZ vardır. Ama bunlardan beş tanesi, ön plana çıkarılmış ve özel vurgularla barışın şartları olarak ifade edilmiştir. Bunlar, İslâm’ın şatları olarak bilinen şu beş maddedir:

                1- Kelime-i Şahadet (Allah’tan başka ilah olmadığına ve Hz. Muhammed’in (s.a.v.) onun elçisi olduğuna kesin olarak inandığını ikrar etmek).

                2- Namazın hayata ikame edilmesi.

                3- Zekâtın ödenmesi.

                4- Kâbe’nin hacc edilmesi.

                5- Ramazan orucu.

                Gerçi vahiy orijinli Yahudilik ve Hıristiyanlıkta tahvir öncesinin izlerini taşıyan bu beş unsura benzer ritüeller bulunmaktadır. Fakat bunlar, gerek şekil ve gerekse içerik olarak peygamberlerin getirdikleri ayrıcalık ve optimal yapılardan oldukça uzaktırlar. Bu yüzden fonksiyonel yapısını kaybetmiş birer ritüelden ibarettirler.

                Bütün peygamberler tarafından insanlığa sunulan bu beş barış sistemi, Hz. Muhammet Efendimiz (s.a.v) tarafından barışın şartları, temelleri, olmazsa, olmazları olarak yeniden insanlığa sunulmuş ve olağan dışı bir gayretle toplumların hayatına sokulmuştur. Çünkü, barışı sabote eden cürümlerin insan zihninde ve nefsinde filizlenmesi ancak bu beş unsur tarafından önlenebilir. Doğaları ve psikolojik mekanizmaları tahlil edildiğinde bunların, barışçı telkinlerden oluşmuş birer iç telkin kürü oldukları görülür.

                Barışın beş temeli, Hz. Peygamber (sallallahu aleyhi ve selem) tarafından pek çok hadiste çeşitli şekillerde ifade edilmiştir. Fakat Buhari ve Müslim tarafından rivayet edilen aşağıdaki hadis, hem ele alış ve hem de sunuş tarzı açısından ilginçtir:

                “BARIŞ (İSLÂM) BEŞ TEMEL ÜZERİNE KURULUDUR:

                * Allah’tan başka ilah olmadığını, Hz. Muhammed Efendimizin (s.a.v.) Allah’ın kulu ve elçisi olduğunu tereddütsüz kabul ve ikrar etmek.

                * Namazı hayata ikame etmek. (İkame kelimesi çoğu defa ”KILMAK” olarak tercüme edilmektedir. Halbuki bu kelime, ayağa kalkmak, dirilmek, farkında olmak, canlanmak, hakim olmak, harekete geçmek manalarına gelmekte ve hayatın, namaz tarafından ihata edilmesi; namazın hayata göre değil, hayatın NAMAZA göre konumlandırılması gerektiğini ifade etmektedir.)

                * Zekatı ödemek. (Îta kelimesi “VERMEK” olarak tercüme edilmektedir. Halbuki ödeme ifade eden bir fiildir.)

                * Kâbe’yi hacc etmek.

                * Ramazan orucu tutmak. (Buhari, Müslim) Resulullah (s.a.v.) bu hadisinde barışın, bütün boyutlarıyla cari olabilmesini gerçekleştirir.



  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli