İsmet İnönü’yü anıyoruz

İsmet İnönü’yü anıyoruz

Seçkin Arslan’ın İnönü’yle ilgili ilginç anısı

Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’yü, aramızdan ayrılışının 46. yıldönümünde saygıyla anıyoruz.

24 Eylül 1884’te, İzmir’de doğan İnönü, 25 Aralık 1973’te, 89 yaşındayken Ankara’da yaşama veda etmişti.

SEÇKİN ARSLAN’IN İNÖNÜ ANISI

Erdek’in en eski turizmcilerinden, “Kafkas Motel”in sahibi Seçkin Arslan, vatani görevini yaptığı sırada İsmet İnönü ile ilgili bir anısını şöyle anlattı:

“1972 yılında Anıtkabir’de askerdim. Bir 10 Kasım günüydü. İsmet İnönü, Atatürk’ü anmak için Anıtkabir’e geldi. Aslanlı Yol’daki basamakları ağır ağır çıkarken, oradaki Urfalı bir askere, espri olsun diye, ‘Asker, burada kaç basamak merdiven var?’ diye sordu. Asker, ‘Bilmiyorum komutanım’ yanıtını verdi. Orada bulunan Tuncer Akçay isimli bir asteğmenimiz, bu espriyi pek anlamamış olacak ki, daha sonra durumu Anıtkabir’de görevli binbaşımıza iletti. Bunun üzerine binbaşımız, Anıtkabir’de görev yapan tüm askerlerin, Anıtkabir’e çıkan yolda kaç basamak olduğunu öğrenmesi için emir verdi. İsmet İnönü, 1973 yılında vefat edince, burada askerlerin koğuşu olarak kullanılan ve Anıtkabir’in tam karşısına gelen yere İsmet İnönü için bir mezar hazırlanarak buraya defnedildi.”

Arslan, İsmet İnönü’nün eşi Mevhibe İnönü’nün Anıtkabir’de görev yapan askerler ve tüm personel için her gün 250-300 tepsiden oluşan tatlılar gönderdiğini belirterek, “”1974 yılında terhis oldum. Anıtkabir’de askerlik yaptığım süre içinde başta yabancılar olmak üzere herkesin Atatürk’e büyük saygı göstermesi ve burada gözyaşlarını tutamamaları görmek beni çok etkiledi” dedi.

Arslan, İsmet İnönü ve Mustafa Kemal Atatürk’ü bir kez daha saygı ve rahmetle andığını sözlerine ekledi. ÖNDER BALIKÇI



Anahtar Kelimeler: İsmet İnönü’ anıyoruz
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli