İşte Demokrat Parti`nin yeni Anayasa kriterleri

İşte Demokrat Parti`nin yeni Anayasa kriterleri

TBMM Başkanı Cemil Çiçek tarafından talep edilen yeni Anayasa ile ilgili 2 günlük Çalıştay raporları Demokrat parti tarafından meclis başkanlığına iletildi.





Dr.Müşfİk AKARCAN/ ANKARA

TBMM Başkanı Cemil Çiçek tarafından talep edilen yeni Anayasa ile ilgili 2 günlük Çalıştay raporları Demokrat parti tarafından meclis başkanlığına iletildi.
Hazırlanan çalıştay raporunda Demokrat partinin 'nin yeni Anayasa için vazgeçilmez TEMEL İLKELERİ şöyle sıralandı:


Türk Milleti” kavramının altı çizilmeli

Milli Kimlik” vurgulanmalıdır.

***Milli Devlet kavramı (Türk Milletinin hukuki tanımı) Anayasada yer almalıdır. Türk Milleti olgusunun sosyolojik mahiyetinin vurgulanması, Türklüğün sıradan bir etnik unsur konumuna indirgenmemesi için Dibacede Türk Milleti” kavramının altı çizilmeli ve Milli Kimlik” vurgulanmalıdır.
*** Atatürk çizgisi korunmalıdır.
***Demokrasinin, tüm vatandaşların devlet politikasını şekillendirmede, katılımcılık yaklaşımıyla eşit haklara sahip olduğu bir yönetim biçimi olduğu vurgulanmalıdır.
*** Anayasanın çağdaş hukuki değerlere ve tüm insani değerlere sahip olması esas olmalıdır. İnsan hakları (tüm kuşak insan hakları), hoşgörüde birlik, inanç ve düşünce dünyasında çoğulculuk açıkça ifade edilmelidir.
*** Birey odaklı bir Anayasa esas olmalıdır. Bu, Devlet ve birey arasındaki ilişkilerde bireyi korumak demektir.
*** Hukukun üstünlüğü vurgulanmalıdır.

Türk Bayrağı Beyaz Ay Yıldızlı Al Bayrak,

Türkiye Devletinin Başkenti Ankara'dır.

Demokrat Parti'nin yeni Anayasa için vazgeçilmezleri ise şöyle:

*** Devletin yapısı Cumhuriyet'tir.
*** Devlet demokrasi ile yönetilir.
*** Milli devlet esastır (Tek bir ülke üzerinde, tek bir millet, tek bir egemenliğe tabidir).
*** Türkiye Cumhuriyeti sosyal bir hukuk devletidir.
*** Kuvvetler ayrılığı prensibi Türkiye Cumhuriyeti hukuk devletinin vazgeçilmezidir.
*** Bir Türk vatandaşı tüm haklardan hukuki olarak eşit yararlanır.
*** Resmi dil, eğitim ve haberleşme dili İstanbul Türkçesi”dir.
*** Milli Marş, sözleri Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılan İstiklal Marşı'dır.
*** Türk Bayrağı beyaz ay yıldızlı al bayraktır.
*** Türkiye Devletinin Başkenti Ankara'dır.
*** Temel hak ve hürriyetler, tüm ekonomik ve sosyal haklar Devletin güvencesindedir.
*** Din, düşünce ve teşebbüs hürriyeti gerçek anlamıyla Anayasada yer almalıdır.
*** Din ve devlet işlerinin ayrılığı esastır.
Laiklik; din kurumlarının devlet yönetimine karışmaması olduğu kadar, din kurumlarının da devlete bağlı olmaması anlamına gelmelidir.
Dine bağlı devlet olmaması gerektiği gibi, devlete bağlı din kavramının da olmaması esastır.

*** Tabiatın parçası olan her varlığın yaşam hakkı korunmalıdır.

Çevreyi ve insan sağlığını korumak Devletin ve vatandaşların ödevidir.

Kamu yararı ilkesi doğanın korunması esası ile yeniden tanımlanmalıdır.

DEMOKRAT PARTİ'NİN GÖRÜŞÜ
Türkiye'nin gündeminde olan Anayasa tartışmalarında yer almak ve sürece çoğulcu bir yaklaşımla katkıda bulunmak, Demokrat Parti'nin tarihten gelen temel sorumluluklarından biridir.

Demokrat Parti Anayasanın, toplumun istekleriyle beslenerek ve her koşulda uzlaşmaya yönelik bir müzakere sürecinden geçerek hazırlanmasını esas kabul etmektedir.

Anayasa, milletimizin adaletli, huzurlu ve barış dolu bir ortamda beraber ve güvende yaşaması için devlet ile birey arasındaki en temel uzlaşı zemini olmalı ve bireyin hak ve özgürlüklerini tam bir demokrasi anlayışıyla teminat altına almalıdır.

Bu nedenle, başlatılan yeni Anayasa hazırlık süreci; milletçe tarih, kültür ve vatan temelini ve en önemlisi Atatürk'e derinden bağlı bölünmez bir bütün olarak, geleceğin çağdaş Türkiye'sini oluşturmak için elele vermede önemli bir fırsattır.

Köklü bir demokrasi kültürüne sahip olan Partimiz Türkiye için çağdaş ve tam demokratik bir Anayasa'nın temel esaslarını oluşturmada aktif bir rol üstlenmiştir.

Bu çerçevede, Demokrat Parti bu süreçte bir yandan toplumun farklı kesimlerinin Anayasa konusundaki fikirlerini değerlendirmiş ve toplumun nabzını tutacak faaliyetler yürütmüş, öte yandan yetkili organları ve teşkilatlarıyla istişare ederek görüşlerini oluşturmuştur.

Yeni bir Anayasa hazırlamak Demokrat Parti için Türkiye'nin öncelikli konularındandır.

Tüm hukuk düzeninin (Esas Teşkilat Hukuku) çatısını oluşturan Anayasa, Devletimizin temel unsurlarını (millet, ülke, egemenlik) güvence altına alır.

Anayasa devletin kurucu belgesidir. Anayasa Devleti kurar, Devlet de bireylerin hak ve özgürlüklerini tanır ve güvence altına alır.

Anayasa devletin yapısını ve organlarının nasıl işleyeceğini hükme bağlayan, kişilerin (vatandaşların) temel hak ve özgürlüklerini tanıyan ve bu hakların çerçevesini çizen en temel hukuk kaynağıdır.

Hukuk tekniği açısından ve Anayasa üslubu yönünden değerlendirildiğinde, birincil ve ikincil esaslar dikkate alınmalı, ayrıntılı ifadeler Anayasada yer almamalıdır.

1982 Anayasası bu anlamda gereksiz ayrıntılarla doludur.

Anayasa, temel ilkeleri, mümkün olan en açık ve kısa ifadeyle ülkenin hukuk sistemine getirmelidir. Kısa, öz, yalın, herkesin anlayabileceği ve yorumlayabileceği sade bir dilde yazılmış bir Anayasa hazırlanmalıdır. dendi.







Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı