İTİKÂF FÂNİ DÜNYAYI İBRET GÖZÜYLE KUŞ BAKIŞI SEYRETMEK DEMEKTİR?

İTİKÂF FÂNİ DÜNYAYI İBRET GÖZÜYLE KUŞ BAKIŞI SEYRETMEK DEMEKTİR?

Halvet ilham kaynağıdır.

               Ramazanın son on gününü veya son haftasını veya birkaç gününü itikâfa çekilmek, yani bu süre içinde terk-i dünya ederek bir münzevi gibi yaşamak sünnettir. Öbür dinlerde olduğu gibi devamlı olarak dünyayı terk edip, inzivaya çekilmek ve Hıristiyan ruhbanlığında olduğu gibi, dünyayı tamamıyla terk etmek yerine İslâm´da Ramazan ayında beş on günlük itikâf ve diğer zamanlarda da boş vakitlerinde halvet, yani yalnızlığı tercih etmek vardır. Birçok ahlâki ve ruhî hastalıklar insanlarla ihtilatın neticesi olarak bulaştığından cemiyette bulunmada ihtiyaç ve lüzum bulunması halinde yalnızlığın tercih edilmesi tavsiye edilmiştir.

                Hem nefs muhasebesi ve murakabesi, hem de tefekkür ve teemmül bakımından buna ihtiyaç duyulmuştur. Halvet ilham kaynağıdır. Ayrıca fıtraten temiz olan insanın, birçok ruhî ve bedenî hastalığın kaynağı olan cemiyetten zaman zaman uzaklaşıp vicdani ile baş başa kalması yıldızlı semaları, engin denizleri, dağları ve ormanları seyretmesi zihnini zenginleştirir, gönlünü saflaştırır.

Hz. Peygamberin (s.a.v.) vahy gelmeden evvel Hira mağarasında inzivaya çekildikten sonra da itikâfa çekilmesi bu hususun önemine işaret eder.

                Hz. Peygambere ilk vahiy, halvette iken gelmişti. Dindar kişilere de ilham uzlet haline gelir. Onun için Kadir gecesinde o aziz anın itikafa girilerek aranması tavsiye edilmiştir. (Şah Veliyyullah 2. 534; Gazali, ihya, 2, 221.)

                İtikâf demek, insanın en yüksek zirvelere çıkarak madde alemine yukarıdan bakması ve fâni dünyayı ibret gözüyle kuş bakışı seyretmesi demektir?

?Okulda okuduğumuzu hayatta öğreniriz.?

                ?Gerçek beklemediğimiz ağızlardan çıkınca deli saçması gibi görünür.?

                ?Sen iyi ne varsa dostuna onu ver.? Mevlânâ

                ? - Müminlerin kalplerine Allah´ın zikriyle korkusundan dolması zamanı gelmedi mi?...? (57. Hadîd Sûresi, Âyet 16).

                ?Duâ rahmetin, abdest namazın, namaz cennetin anahtarıdır. (Hadis-i Şerîf)



  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli