Kaçakçılar, Kyzikos´ta ağacı dinamitle patlatmış!

Kaçakçılar, Kyzikos´ta ağacı dinamitle patlatmış!

Koçhan;"Ağacın içinde altın bulunduğu sanılarak kaçakçılar tarafından dinamitle patlatıldı."

Erdek ilçesi içindeki Kyzikos antik kenti kazılarını 2006 yılından bu yana yürüten Doç. Dr. Nurettin Koçhan, ?Bandırma Arkeoloji Müzesi´ndeki eserlerin önemli bölümünü Kyzikos´tan çıkan eserler oluşturuyor? dedi.

/resimler/2018-9/28/2226382800453.jpg

Kyzikos´taki  Hadrian Tapınağı´nın 8 bin metre karelik bir alanı kapladığına, tapınağın uzunluğunun 116,23 metre olduğuna dikkati çeken Koçhan, ?Bu tapınaktan gün yüzüne çıkardığımız Korinth sütun başlığı 2 metre 49 santimetre yükseklikte. Dünyada, bu yükseklikte başka sütun başlığı yok? dedi.

Kyzikos sınırları içinde bulunan amfiteatrın da önemine işaret eden Koçhan, şunları söyledi:

?Bu amfiteatrın dış cephesi 155x180 metre ölçülerindedir. Kyzikos´un dışında benzeri sadece Bergama ve Adana´da bulunuyor. Kyzikos, o dönemde, bugünün İsviçre´si gibi paranın döndüğü yerdi. O dönemde, Kyzikos´a gelen, bir daha gitmiyordu.?

Kyzikos´ta yer alıp suyundan içenin aşk acısından kurtulduğuna inanılan bir çeşmenin yanında, amfiteatrın üstünde yer alan çok büyük bir ağacın içinde altın bulunduğu sanılarak kaçakçılar tarafından dinamitle patlatılarak yok edildiğini belirten Koçhan, hâlen Kyzikos´u, hafta içinde her gün 50-60 kişinin ziyaret ettiğini, bu sayının hafta sonunda gelen turlarla çok daha fazla olduğunu sözlerine ekledi.    Önder BALIKÇI



  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli