Kadın çiftçiler sertifikalarını aldı.

Kadın çiftçiler sertifikalarını aldı.

Güvenli Tarım ve Sağlıklı Beslenmeye Kadın Çiftçiler Aileleriyle Birlikte İmzalarını Atacak

Filizlerin Mucizeleri´nin tarımsal üretim bacağını oluşturan ?Kadın ve Aileleri ile Güvenli Tarım ve Sağlıklı Beslenme Projesi´ kapsamında farklı eğitim programlarına katılan kadın çiftçiler ve aileleri katılım belgelerini törenle aldılar.

Kadın çiftçi ve aileleri üretimini yapacakları karabuğdayın ilk ekimini de Bilecik´te gerçekleştirdiler.

/resimler/2017-4/12/2322498984567.jpg

BİLECİK, 12 Nisan 2017 ?TürkTraktör´ün Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ankara Üniversitesi Kalkınma Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (AKÇAM) ve Karabuğday Yetiştiricileri ve Sağlıklı Yaşam Derneği (KARSADER) desteğiyle hayata geçirdiği ?Kadın ve Aileleri ile Güvenli Tarım ve Sağlıklı Beslenme Projesi´ nin tanıtımı Bilecik´te düzenlenen bir törenle yapıldı.

/resimler/2017-4/12/2323382422964.jpg

TürkTraktör Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Alessandro Cazzin projeyle ilgili şu bilgileri verdi: ?Tarım ve otomotiv alanında kadın işgücü ve girişimciliğinin artırılmasını desteklemek üzere ortaya çıkan ve Eğitim, Tarımsal Üretim ile İstihdam olmak üzere 3 farklı konuyu sahiplenen Filizlerin Mucizeleri projemizle, Türkiye´nin sürdürebilir kalkınma sürecinde kadınlarımızın oynadığı önemli role dikkat çekiyoruz. Bugün de burada, projemizin Tarımsal Üretim tarafındaki çalışmalarını tanıtmak üzere bir aradayız. Bakanlık, Üniversite, STK ve özel sektörün birlikte hayata geçirdiği sayılı projelerden birine imza atmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu sayede kadın çiftçilerimiz ile ailelerini, hem ülke tarım ve ekonomisine katkı sağlayacak bir projeye dahil ediyor; hem de Türkiye için yepyeni bir ürün olan karabuğdayı yetiştirmelerinde kendilerine destek oluyoruz.?

/resimler/2017-4/12/2324111954865.jpg

Bilecik´te karabuğday ekimi yapıldı, ilk hasat ise Ağustos´ta

Alessandro Cazzin, projenin parçası olan kadın çiftçi ve ailelerine, Mart ayı boyunca tarımsal ürün yetiştiriciliği konusu başta olmak üzere ve birebir çalışmaları da içerecek şekilde teorikve pratik eğitimler verildiğini söyledi. Cazzin ?Bu kapsamda çiftçilerimize ürünlerin yetiştiriciliğinden organik tarıma girişimcilikten, tarımda mekanizasyon, güvenli sürüş, toplumsal cinsiyet eşitliği ve ürün pazarlama konularına kadar geniş bir yelpazede konusunda uzman kişiler tarafından eğitimler verildi. Bundan sonraki aşama ise eğitimlerde kendilerine öğretilenlerin sahaya taşınmasıdır?diye açıkladı.

Projede, Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından Türkiye´de üretilen sertifikalı karabuğday tohumlarını kullanacaklarını sözlerine ekleyen Alessandro Cazzin; ?Konya´dan karabuğday tohumlarımızı teslim aldık. Bugün ise Bilecik´te hem eğitimlerimizi tamamlayan tüm çiftçi kadınlarımız ve ailelerine sertifikalarını törenle verdik hem de ilk karabuğday tohumu ekimini gerçekleştirdik. Toplam 300 dekarlık alanda yapacağımız tohum ekimimiz sonrasında ilk hasadımızı 3 ay sonra alacağız? dedi.

/resimler/2017-4/12/2324466955634.jpg

?Karabuğday´ı kadın çiftçiler üretecek, hem Çölyak hastalarına hem de ülke ekonomisine destek olunacak

Alessandro Cazzin projeyle aynı zamanda Türkiye için yeni bir bitki olan karabuğdayın, ülke coğrafyasında üretiminin yaygınlaştırılmasını hedeflediklerini de sözlerine ekleyerek şunları söyledi: ?Yüksek oranda protein içeren ve lif içermeyen karabuğday aynı zamanda tam bir demir, fosfor ve magnezyum deposu. Glutensiz bir besin olan karabuğdayın, Türkiye´de 800 binin üzerinde Çölyak hastası olduğunu hatırlattığımızda, bu topraklarda yetiştirilmesinin aslında ne kadar önemli olduğu daha iyi anlaşılacaktır.?

Proje sonucu elde edilecek ürünün hasat ve pazarlanması sonrasında, bu çalışmaların ekonomik katkısını da analiz edebileceklerini ifade eden Alessandro Cazzin: ?Projemizin her aşamasında çiftçi kadınlarımız ve ailelerinin yanında olmayı sürdüreceğiz. Bölgede kooperatif kurulmasına destek olarak pazarlama faaliyetleri içinde bir adım atılmış olacak? diyerek sözlerini tamamladı.

/resimler/2017-4/12/2325382425354.jpg

?Bakanlığın Milli Tarım Projesinde kadınlarımızın rolü oldukça önemlidir?

En önemli paydaşlardan biri olan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı adına Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı Kırsalda Kadın Hizmetleri Koordinatörü Nimet Kaleli konuşmasında ?Bugün burada paydaşlarımızla işbirliği içinde yürüttüğümüz temeli eğitim üzerine kurulu proje ile Türkiye için yeni bir bitki olan karabuğdayın ülkemiz coğrafyasında üretimini yaygınlaştırmak adına Bilecik´te önemli bir adım atmış oluyoruz? dedi.

Kaleli proje ile kadın çiftçilerin karabuğday yetiştiriciliğine yönelmesinin yeni istihdam alanlarının oluşması, ekonomik anlamda gelir kaynağı oluşturması ve bölgesel kalkınmaya katkı sağlaması açısından önemli olacağını ifade etti.

Ankara Üniv. Kalkınma Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (AKÇAM) Müdürü Prof.Dr. Bülent Gülçubuk, AKÇAM olarak yerelin ve kırsalın bir bütün olarak kalkınmasına özel önem verdiklerini belirtti. Prof. Dr. Gülçubuk, Türkiye´de bir ilk olan bu projeye yerel ekonominin güçlendirilmesi, karabuğday yetiştiriciliğinin yörede bilimsel esaslara göre yapılması, yerel ürünlerin katma değerinin yükseltilmesi, örgütlenme-girişimcilik-pazarlama-arıcılık-organik tarım konularında başta kadınlar olmak üzere üretici ailelerin kapasitelerinin artırılması için katkıda bulunduklarını ve projenin sürdürülebilir olması için her türlü bilimsel ve kalkınma temelli desteklerininin devam edeceğini ifade etti.

Törende Karabuğday Yetiştiricileri ve Sağlıklı Yaşam Derneği (KARSADER) adına bir konuşma yapan Yönetim Kurulu Başkanı, Yasemin Sürmeli, KARSADER olarak bu proje kapsamında amaçlarının karabuğday gibi katma değeri oldukça yüksek ve insan sağlığı için son derece faydalı olan bir ürünün Bilecik´te üretiminin çiftçiler arasında yayılması ve benimsenmesini sağlayarak hem sürdürülebilir kalkınmaya hem de kırsal ekonomiye katkı sağlamak olduğunu belirtti.

Başarılı 43 kursiyere sertifikalarının verilmesi ve Kurşunlu Köyü Nomanın Kuyu mevkiinde kadın kursiyerlere traktörle güvenli sürüş eğitimi verilmesiyle devam eden program, karabuğday ekimiyle son buldu.

/resimler/2017-4/12/2326257738839.jpg

TürkTraktör Hakkında

Türkiye otomotiv sanayinin halen faaliyette olan ilk üreticisi olarak 1954 yılında faaliyete geçen TürkTraktör, bugün Avrupa´nın en büyük traktör üreticileri arasında yer almaktadır. TürkTraktör´ün 1955 yılında 815 adet olan yıllık üretim adedi, 2016 yılı sonunda 46.000 adettir.

Türkiye´de kesintisiz 10 yıldır pazar lideri olan TürkTraktör, bugüne kadar toplam 130´un üzerinde ülkeye ihracat gerçekleştirmiştir. Koç Topluluğu ile dünyanın en büyük traktör üreticilerinden CNHI´in ortak olduğu şirketin hisselerinin yüzde 25´i BIST´de işlem görmektedir. Şirketin ikinci üretim tesisi TürkTraktör Erenler fabrikası, Haziran 2014 itibariyle üretime başlamıştır.

TürkTraktör; Case IH, New Holland ve Steyr marka traktör üretimi, ziraat ekipmanları ve iş makineleri distribütörlüğünün yanı sıra; New Holland TD serisi ve Case IH JX seri traktörlerin dünyadaki tek tasarım ve ana üretim merkezi, Utility Light seri traktör ve transmisyonların dünyadaki tek üretim merkezi, TD serisi transmisyonlar için dünyadaki tek mühendislik ve üretim merkezi S8000 seri motorların ana üretim merkezidir.

Ankara ve Erenler´de bulunan Türk Traktör tesislerinde 3 bine yakın kişi çalışmaktadır. "Bugün ve gelecekte modern tarıma yön veren şirket olmak" ilkesiyle hareket eden TürkTraktör, ülkemizin tarım ekonomisinde verimliliğin en büyük destekçisi ve 60 yılı aşkın deneyimiyle, kırsal nüfusumuzun refahını artıran gerçek bir dosttur.

/resimler/2017-4/12/2327313833801.jpg



  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli