Kadın Muhtarlar´dan gövde gösterisi

Kadın Muhtarlar´dan gövde gösterisi

Urla´nın Kadın belediye Başkanı Sibel Uyar´ın himayesinde ilk Çalıştay gerçekleşti.

 

Bandırma Muhtarlar Derneği Başkanı Nur Hancıoğlu ile Erdek Muhtarlar Derneği Başkanı Semra Baycan´ın da katıldığı Kadın Muhtarları bir araya getiren Urla Çalıştayı Sonuç Bildirgesi Açıklandı.

Urla Kadın Konferansları kapsamında yerel siyasette kadının güçlendirilmesi konulu ?Kadın Muhtarlar Çalıştayı?nın eylem planı ve sonuç bildirgesinin basın toplantısı Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar öncülüğünde Urla Kadın Konferansları kapsamında yerel siyasette kadının güçlendirilmesi konulu ?Kadın Muhtarlar Çalıştayı?nın eylem planı ve sonuç bildirgesinin basın toplantısı Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar öncülüğünde Urla Eski Tamirhane Binası´nda açıklandı.

/resimler/2015-12/20/2228265591108.jpg

Üç gün süren Çalıştay basın toplantısı ile son buldu.

Toplantıya İzmir Milletvekili Musa Çam, 22. Dönem Milletvekili Türkan Miçooğulları, Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. H. Hakan Yılmaz, İstanbul Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Yelda Yücel, Urla Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Canan Balkır, Cumhuriyet Gazetesi´nden Özlem Yüzak ve kadın muhtarlar katıldı.

Anadolu´nun dört bir yanından Urla´ya gelerek çalıştaya değer katan tüm kadın muhtarlara teşekkür ederek konuşmasına başlayan Başkan Sibel Uyar, çalıştayda 256 kadın muhtarın iki gün boyunca 20 farklı çalışma grubu içinde altı konu başlığı ile altı temel soruyu yanıtladıklarını belirtti.

/resimler/2015-12/20/2228541685366.jpg

ÇALIŞTAYDA NELER KONUŞULDU?

Çalıştayda konuşulan konuları Uyar maddeleri şöyle sıraladı; ? Yerel Siyasete kadının katılımında aile, toplum ve sosyal çevreden kaynaklanan sorunlar nelerdir? Kadın siyasetçiler, sivil toplum, üniversiteler, belediyeler, diğer kamu kurumları arasında birlikte çalışma kültürü eksikliğinden kaynaklanan sorunların neler olduğu? Yerel Siyasete kadının katılımında mevcut siyaset mekanizmalarına ilişkin sorunlar nelerdir?, Yerel Siyasete kadının katılımında eğitim, ekonomik durum, iletişim gibi konulardaki yeterliliklere ilişkin sorunlar nelerdir?, Türkiye´deki yerel siyasetin ilk aşaması olan muhtarlık sisteminde kadınların yeterince temsil edilememesine neden olan sorunlar nelerdir? VE Toplumsal cinsiyete duyarlılık konusunda kadına bakış, kadının toplumsal konumundan kaynaklı faktörler ve kadına karşı şiddet konuları ne tür sorunlar yaratmaktadır??

Uyar; ?Bugün burada hep birlikte Türkiye´de bir ilki gerçekleştirdik. 7 bölgeden tam 256 kadın muhtar Urla´da buluştu ve hep bir ağızdan ?kadınlar siyasette daha fazla var olmalıdır? diye haykırdı. Bizler bugün, iş birliği ve dayanışmanın gücünü bir kez daha gördük ve yaşadık? dedi.

/resimler/2015-12/20/2229232467228.jpg

MUSA ÇAM: MECLİSE TAŞIYACAĞIM

Kadın muhtarları İzmir´de görmekten dolayı mutlu olduğunu dile getiren Milletvekili Musa Çam; ?Sizler için çalışıyoruz. Sizlerin mecliste sesi olmak için çalışıyoruz. Bugün buradan çıkan sonucu alacağım ve muhtarla ile ilgili bir tişört giyerek meclise taşıyıp açıklayacağım? dedi.

Kadın dayanışmasına çok önem verdiklerini vurgulayan Miçooğulları; ?Bu çalıştaydan çok dersler aldık. Daha sonraki yıllarda bu çalışmalara tekrar devam edeceğiz. Bu çalışmaların muhatapları sadece muhtarlar değil kadın sorunlarıyla ilgilenen kadın olmaktan kaynaklanan insan hakları sorunlarını yaşayan tüm kadınlar ile ilgili bir yıl sonraki çalışmanın ana başlığını size sonuç bildirgeleri ile birlikte göndereceğiz? diye konuştu.

/resimler/2015-12/20/2229406061290.jpg

EYLEM PLANI 5 BAŞLIKTA ELE ALINDI

Eylem planını ve sonuç bildirgesini açıklayan Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. H. Hakan Yılmaz; ?Yerelde siyasetin ilk basamağı olan muhtarlık sisteminde kadınların, yeteri kadar yer alamadığı görülmektedir. Bu olumsuzluğu giderebilmesi ve daha fazla kadının muhtar adayı olabilmesi amacıyla kadın muhtarların sosyal güvenlik primlerinin devlet tarafından karşılanması teşvik edici bir unsur olarak ortaya çıkmıştır. Büyükşehir ve ilçe belediyeleri, kent konseyi ve meclis üyelerinin muhtarların belediye komisyonlarının çalışmasına, özellikle mahalleyi ilgilendiren konularda katılımın teşvik edilmesi önerilmiştir? dedi.

Yılmaz, eylem planı taslağını aile, toplum ve sosyal çevre desteği ve toplumsal cinsiyete duyarlık, siyasete katılımda kadınların yeterlilikleri, siyaset yapma biçimi ve mekanizmaları, muhtarlık sistemi ve işleyişi ve birlikte çalışma kültürü olmak üzere beş başlıkta ele aldıklarını belirtti.

/resimler/2015-12/20/2230060905533.jpg

/resimler/2015-12/20/2344186773911.jpg



  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı