KADIN DAYANIŞMA DERNEĞİNDEN 5 ARALIK MESAJI

KADIN DAYANIŞMA DERNEĞİNDEN 5 ARALIK MESAJI

Yerel seçimlerin çok yaklaştığı bu günlerde kadınlar eşit temsiliyet istemeli, sorunlarının çözüm bulması için harekete geçmelidir.

Bandırma Kadın Dayanışma derneği 5 Aralık Kadınlara seçme-seçinle hakkının verilişinin 90. yılında yazılı bir mesaj yayımladı.

Nilgün Germiyanlıoğlu başkanlığında Kadın Dayanışma derneğinden yapılan açıklamada; 5 Aralık 1934 kadın vatandaşlık hakları açısından, en değerli değişimin T.B.M.M. de kabul edildiği tarihtir. 1930 da kabul edilen belediye seçimlerine katılma, 1933 de muhtar seçimlerine katılma haklarının ardından gerçekleşen bu değişiklikle 22 yaşını dolduran kadın seçme, 30 yaşını dolduran kadın seçilme hakkına kavuşmuş, bu da kadınların tam bir vatandaş statüsü elde etmesi sonucunu doğurmuştur.

Kazanılan bu hak sonrasındaki ilk seçimlerde kadınların T.B.M.M. de temsiliyet oranı %4,6 dır. Mayıs 2023 de yapılan seçimlerde ise kadınların temsiliyeti ise % 20,1 olmuştur. 89 yıl içinde yaşanılan %15,5 oranındaki bu ilerleme ne yazık ki yeterli olumlu sonuçlar doğuramamıştır. Kadınlar siyasi sistemde layıkıyla yer alamayışlarının bedelini hak mağduriyeti yaşayarak ödemektedir. Eşit ücret hakkı, ev içi iş yükünün ücretlendirilmeyip yok sayılması, terfi etmede engellemelerle gibi yansımalarla süren bu duruma aşırı artan fiziksel şiddet eklenmiştir. 

Yerel seçimlerin çok yaklaştığı bu günlerde kadınlar eşit temsiliyet istemeli, sorunlarının çözüm bulması için harekete geçmelidir. Kağıt üstünde kalan düzenlemelerin fiilen de uygulanmasını talep etmek elzemdir. Siyasette kemikleşen erkek egemen sistemin kadınlardan yana tavır alacağını düşünmek belli oldu ki sonuç getirici değildir. Şehrimizde belediye başkanlığı aday adaylığını açıklayan onlarca erkek aday varken sadece bir kadın aday adı geçmektedir.  Bu doğal ve normal kabul edilmemelidir. Kadın haklarının siyasette de can bulması ancak eşit temsiliyetle sağlanabilecektir.

Kadın olarak bu haklarımızı kullanma iradesinde olduğumuzu kamuoyu ile paylaşıyoruz. Saygılarımızla

                                                                                Nilgün Germiyan

                                                                         Kadın Dayanışma Derneği

                                                                                   Yön.Kur.Bşk.



  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı